Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2021.

Потписан Меморандум о разумевању министарстава одбране Србије и Шпаније



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са националним директором за наоружање Министарства одбране Краљевине Шпаније адмиралом Сантјагом Рамоном Гонзалесом Гомезом. Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Шпаније о сарадњи у области индустрије, наоружања и опреме, који ће омогућити интензивирање војнотехничке и сарадње у области одбрамбене индустрије.
 
Министар Стефановић пожелео је добродошлицу делегацији Шпаније која је данас посетила Сајам „Партнер 2021“. Он је истакао да је посета шпанске делегације, коју предводи адмирал Гомез, добар наставак сарадње и свега оног што је започето приликом посете делегације нашег Министарства одбране тој земљи, а тиче се конкретних пројеката у војнотехничком домену.


– Односи између Шпаније и Србије су изузетни и желим да се захвалим Краљевини Шпанији на подршци коју пружа Републици Србији, на њиховом принципијелном ставу да поштују и подржавају територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, али и на напорима која два министарства и наше институције чине да јачају нашу војну и војнотехничку сарадњу. Наш сајам је добра прилика да разговарамо о конкретним пројектима, којима можемо да унапредимо даље кораке у нашој сарадњи. поготово када се ради о артиљеријској муницији, када се ради о ракетном гориву, када се ради о савременим и будућим технологијама које могу да учине да наша војска буде ефикаснија, да заједнички пројекти буду нешто конкретно, што ће донети корист и Србији и Шпанији – изјавио је министар Стефановић.
 
Министар је захвалио адмиралу Гомезу на томе што му је био изванредан домаћин приликом његове посете Шпанији, али и на томе што ће на челу делегације своје земље посетити штандове српске одбрамбене индустрије.
 
– Наравно да смо имали прилику да разговарамо и о конкретним потезима, о заједничкој инвестицији у пројекте који ће у будућим годинама, верујем, бити од велике користи за будућност наше земље. Ми смо данас потписали и Меморандум о разумевању, који је кровни споразум. Овај важан меморандум омогућиће да наша сарадња у будућем периоду буде интензивнија. Договорили смо и конкретне кораке. И очекујемо, наравно, потписивање уговора и о набавци два транспортна авиона Ц-295, које ће Србија купити од Шпаније, односно од Ербаса, као и, наравно, набавку већег броја хеликоптера Х-145М – истакао је Стефановић.
 
Према његовим речима, реч је о сарадњи од које ће користи имати обе земље.

 
– Верујем да ће се кроз наше активности и кроз активности које ћемо предузимати и у овој и у наредним годинама, показати да ће домаћа индустрија, да ће индустрија Републике Србије имати правог партнера и да ће то донети корист и нашој земљи и нашим вредним радницима – закључио је министар.
 
Директор за наоружање Министарства одбране Краљевине Шпаније адмирал Сантјаго Рамон Гонзалес Гомез истакао је да је присуство на сајму „Партнер 2021“ истовремено велика част и задовољство, као и прилика да се сагледају капацитети одбрамбене индустрије Србије.
 
Потписани Меморандум представља камен темељац који ће унапредити будућу сарадњу Србије и Шпаније, истакао је адмирал Гомез и додао да сајам „Партнер 2021“ представља одличну прилику за одбрамбене индустрије обе земље.
 
Адмирал Гомез је обећао да ће се његова земља потрудити да испуни све што је обећано у вези са набавком ваздухоплова. Како каже, то ће бити прави доказ да две земље заиста сарађују на прави начин.

Меморандум о разумевању са адмиралом Гомезом у име Министарства одбране потписао је помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.10.2021
mp4 (96,81 MB)
Састанак
11.10.2021
mp4 (276,71 MB)
Изјава министра Стефановића
11.10.2021
mp4 (105,86 MB)
Изјава адмирала Гомеза