Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2021.

Министри Стефановић и Гулијев потписали споразум о војнотехничкој сарадњи између Србије и Азербејџана



Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбрамбене индустрије Републике Азербејџан генерал пуковником Мадатом Гулијевим, уочи сутрашње свечане церемоније отварања Сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2021”.

Двојица званичника том приликом су потписали споразум о војнотехничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан.

Министар Стефановић захвалио је азербејџанском колеги генерал-пуковнику Мадату Гулијеву што се одазвао позиву и дошао у нашу земљу.


– Ради се о изузетном пријатељу наше земље. Велика нам је част што је председник Алијев изабрао министра да дође, да посети наш сајам, али и да разговарамо о важним темама у нашој војно-војној и војнотехничкој сарадњи. Учешће азербејџанске делегације на десетом, јубиларном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021” управо је један од импулса и одлична прилика да разговарамо о конкретним корацима у унапређењу наше сарадње – истакао је министар Стефановић.

Он је истакао да је током разговора закључено да су односи између две земље изузетни, али да има простора за унапређење војне и индустријске сарадње.


– Захвалио сам се министру Гулијеву и овом приликом на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије – изјавио је Стефановић.

Према његовим речима, Азербејџан је пријатељ Србије и био је уз Србију у свим тешким тренуцима за нашу земљу.

– Ми смо данас потписали Споразум између наше две Владе о војнотехничкој сарадњи и ступањем овог Споразума на снагу ствара се правни оквир за сарадњу два министарства у војно-економској и војнотехничкој сфери, кроз реализацију пројеката од заједничког интереса. Надам се да ће министар Гулијев током посете сајму имати прилике да види и неке од најновијих производа наше одбрамбене индустрије, али ми је уједно драго и што је имао времена и да се упозна мало са нашим обичајима и проведе неколико дана, у којима смо могли да разговарамо више пута о конкретним корацима у нашој даљој сарадњи – рекао је министар.


Он је, још једном, изразио велику захвалност министру и свим члановима његове делегације зато што су дошли у нашу земљу и додао да се нада добрим резултатима ове посете.

Министар одбрамбене индустрије Републике Азербејџан генерал пуковник Мадат Гулијев изјавио је да му је част због учешћа на сајму „Партнер 2021“.

– Веома сам срећан да је наш председник овластио мене да потпишем Споразум Влада наших земаља, са мојим братом господином Небојшом Стефановићем. Нас двојица се добро познајемо и чини се да текућа сарадња добро напредује. Према нашем мишљењу сви који смо на овом Сајму требало би да се држимо заједно пред међународним изазовима у свету. Наши председници већ гаје блиске везе и подржавају се у свему. Наравно, ми подржавамо интегритет државе Србије – рекао је азербејџански званичник.


Он је истакао да ће данас потписани Споразум даље унапредити односе између наших земаља.

- С тим у вези, наша сарадња ће бити ојачана и заједно ћемо одговорити на све изазове. Србији желим напредак и свако добро. Наш председник ме је задужио да српској страни пренесем топле поздраве наше државе и Владе. И у сваком изазову ми смо уз вас. Желим вам срећу, благостање и здрав живот широм света – изјавио је министар Гулијев.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.10.2021
mp4 (96,86 MB)
Потписивање споразума о војнотехничкој сарадњи
11.10.2021
mp4 (196,08 MB)
Изјава министра Стефановића
11.10.2021
mp4 (134,73 MB)
Изјава генерала Гулијева