Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2021.

Ministri Stefanović i Gulijev potpisali sporazum o vojnotehničkoj saradnji između Srbije i Azerbejdžana



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrambene industrije Republike Azerbejdžan general pukovnikom Madatom Gulijevim, uoči sutrašnje svečane ceremonije otvaranja Sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”.

Dvojica zvaničnika tom prilikom su potpisali sporazum o vojnotehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan.

Ministar Stefanović zahvalio je azerbejdžanskom kolegi general-pukovniku Madatu Gulijevu što se odazvao pozivu i došao u našu zemlju.


– Radi se o izuzetnom prijatelju naše zemlje. Velika nam je čast što je predsednik Alijev izabrao ministra da dođe, da poseti naš sajam, ali i da razgovaramo o važnim temama u našoj vojno-vojnoj i vojnotehničkoj saradnji. Učešće azerbejdžanske delegacije na desetom, jubilarnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021” upravo je jedan od impulsa i odlična prilika da razgovaramo o konkretnim koracima u unapređenju naše saradnje – istakao je ministar Stefanović.

On je istakao da je tokom razgovora zaključeno da su odnosi između dve zemlje izuzetni, ali da ima prostora za unapređenje vojne i industrijske saradnje.


– Zahvalio sam se ministru Gulijevu i ovom prilikom na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije – izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan je prijatelj Srbije i bio je uz Srbiju u svim teškim trenucima za našu zemlju.

– Mi smo danas potpisali Sporazum između naše dve Vlade o vojnotehničkoj saradnji i stupanjem ovog Sporazuma na snagu stvara se pravni okvir za saradnju dva ministarstva u vojno-ekonomskoj i vojnotehničkoj sferi, kroz realizaciju projekata od zajedničkog interesa. Nadam se da će ministar Gulijev tokom posete sajmu imati prilike da vidi i neke od najnovijih proizvoda naše odbrambene industrije, ali mi je ujedno drago i što je imao vremena i da se upozna malo sa našim običajima i provede nekoliko dana, u kojima smo mogli da razgovaramo više puta o konkretnim koracima u našoj daljoj saradnji – rekao je ministar.


On je, još jednom, izrazio veliku zahvalnost ministru i svim članovima njegove delegacije zato što su došli u našu zemlju i dodao da se nada dobrim rezultatima ove posete.

Ministar odbrambene industrije Republike Azerbejdžan general pukovnik Madat Gulijev izjavio je da mu je čast zbog učešća na sajmu „Partner 2021“.

– Veoma sam srećan da je naš predsednik ovlastio mene da potpišem Sporazum Vlada naših zemalja, sa mojim bratom gospodinom Nebojšom Stefanovićem. Nas dvojica se dobro poznajemo i čini se da tekuća saradnja dobro napreduje. Prema našem mišljenju svi koji smo na ovom Sajmu trebalo bi da se držimo zajedno pred međunarodnim izazovima u svetu. Naši predsednici već gaje bliske veze i podržavaju se u svemu. Naravno, mi podržavamo integritet države Srbije – rekao je azerbejdžanski zvaničnik.


On je istakao da će danas potpisani Sporazum dalje unaprediti odnose između naših zemalja.

- S tim u vezi, naša saradnja će biti ojačana i zajedno ćemo odgovoriti na sve izazove. Srbiji želim napredak i svako dobro. Naš predsednik me je zadužio da srpskoj strani prenesem tople pozdrave naše države i Vlade. I u svakom izazovu mi smo uz vas. Želim vam sreću, blagostanje i zdrav život širom sveta – izjavio je ministar Gulijev.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.10.2021
mp4 (96,86 MB)
Potpisivanje sporazuma o vojnotehničkoj saradnji
11.10.2021
mp4 (196,08 MB)
Izjava ministra Stefanovića
11.10.2021
mp4 (134,73 MB)
Izjava generala Gulijeva