Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2021.

Комеморација генералу др Зорану Станковићу



Комеморација председнику Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу генерал-мајору у пензији др Зорану Станковићу, који је преминуо у 67. години живота, одржана је данас у Дому Војске Србије у Београду. Комеморацији су присуствовали чланови породице генерала Станковића, пријатељи и колеге, као и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Обраћајући се окупљенима у име Министарства одбране, заменик начелника Војномедицинске академије бригадни генерал др Драган Динчић рекао је да је Зоран Станковић био изузетан колега и пријатељ, али, пре свега, истински хуманиста и племенит човек. Осврнувши се на његову богату војничку и лекарску каријеру, генерал Динчић је истакао да ће због својих ставова у нашем трајном сећању остати као поштен и честит човек, коме су струка и правда биле на првом месту.

 - То је човек који није правио компромисе, који је био принципијелан и професионалан, како у свом послу, тако и у односу са свим запосленима - нагласио је генерал Динчић.

Од др Станковића у име Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу опростила се Данијела Ненадић истичући да нас је напустио добри, цењени и вољени професор Станковић, велики човек врхунски стручњак, одани пријатељ и посвећени супруг, син, отац и деда.

-  Његов одлазак немерљив је губитак за све који су га и на трен упознали, за све којима је помогао, за све за које је имао благу реч и са којима је радио, а нарочито за оне за које је живео - за његову породицу - истакла је Данијела Ненадић.

Према њеним речима, сви су се надали да ће ову битку добити, јер је од професора Станковића имало још толико тога да се научи. Подсетила је да је професор Станковић пре девет година ступио на дужност у том координационом телу, једноставно, тихо и без помпе, какав је и био.

Професор Зоран Станковић рођен је 9. новембра 1954. године у селу Теговишту у општини Владичин Хан. Медицински факултет у Нишу завршио је 1980. године, а након одслуженог војног рока, завршио је Школу резервних официра и ступио у активну војну службу. Од краја 1991. до 1997. године извршио је обдукције посмртних остатака више од 5.000 погинулих на ратним просторима бивше Југославије. Био је члан и председник Југословенског комитета за прикупљање података о повредама међународног хуманитарног права Владе СРЈ. У својој богатој каријери обављао је дужности  начелника Војномедицинске академије (ВМА), министар здравља и министра одбране, а потом и председника Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу на коју је именован 2012. и коју је обављао до смрти.

Генерал-мајор у пензији Зоран Станковић биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана, уз војне почасти.
photoФОТОГАЛЕРИЈА