Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2021.

Komemoracija generalu dr Zoranu Stankoviću



Komemoracija predsedniku Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu general-majoru u penziji dr Zoranu Stankoviću, koji je preminuo u 67. godini života, održana je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice generala Stankovića, prijatelji i kolege, kao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obraćajući se okupljenima u ime Ministarstva odbrane, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije brigadni general dr Dragan Dinčić rekao je da je Zoran Stanković bio izuzetan kolega i prijatelj, ali, pre svega, istinski humanista i plemenit čovek. Osvrnuvši se na njegovu bogatu vojničku i lekarsku karijeru, general Dinčić je istakao da će zbog svojih stavova u našem trajnom sećanju ostati kao pošten i čestit čovek, kome su struka i pravda bile na prvom mestu.

 - To je čovek koji nije pravio kompromise, koji je bio principijelan i profesionalan, kako u svom poslu, tako i u odnosu sa svim zaposlenima - naglasio je general Dinčić.

Od dr Stankovića u ime Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu oprostila se Danijela Nenadić ističući da nas je napustio dobri, cenjeni i voljeni profesor Stanković, veliki čovek vrhunski stručnjak, odani prijatelj i posvećeni suprug, sin, otac i deda.

-  Njegov odlazak nemerljiv je gubitak za sve koji su ga i na tren upoznali, za sve kojima je pomogao, za sve za koje je imao blagu reč i sa kojima je radio, a naročito za one za koje je živeo - za njegovu porodicu - istakla je Danijela Nenadić.

Prema njenim rečima, svi su se nadali da će ovu bitku dobiti, jer je od profesora Stankovića imalo još toliko toga da se nauči. Podsetila je da je profesor Stanković pre devet godina stupio na dužnost u tom koordinacionom telu, jednostavno, tiho i bez pompe, kakav je i bio.

Profesor Zoran Stanković rođen je 9. novembra 1954. godine u selu Tegovištu u opštini Vladičin Han. Medicinski fakultet u Nišu završio je 1980. godine, a nakon odsluženog vojnog roka, završio je Školu rezervnih oficira i stupio u aktivnu vojnu službu. Od kraja 1991. do 1997. godine izvršio je obdukcije posmrtnih ostataka više od 5.000 poginulih na ratnim prostorima bivše Jugoslavije. Bio je član i predsednik Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava Vlade SRJ. U svojoj bogatoj karijeri obavljao je dužnosti  načelnika Vojnomedicinske akademije (VMA), ministar zdravlja i ministra odbrane, a potom i predsednika Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu na koju je imenovan 2012. i koju je obavljao do smrti.

General-major u penziji Zoran Stanković biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana, uz vojne počasti.
photoFOTOGALERIJA