Министарство одбране Републике Србије
 
23.09.2021.

Премијера документарног филма „Херојска 125. моторизована бригада“



Поводом 40. годишњице од формирања 125. моторизоване бригаде, вечерас је у Југословенској кинотеци премијерно приказан докумантарни филм „Херојска 125. моторизована бригада“.

Ово остварење Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и Војнофилмског центра „Застава филм“ део је пројекта „Ратне бригаде одликоване 1999. године орденом народног хероја“, замишљеног као серијал од шест документарних филмова, који представљају историјат неких од најславнијих јединица српске војске у савременој историји.
 
Иако је 125. моторизована бригада расформирана 2005. године, њен дух саткан од врлина, заједно са осталим херојским јединицама и свима који су 1999. године учестовали у одбрани отаџбине током НАТО агресије, чини вредносни темељ на којем почива данашња Војска Србије. О томе у филму сведоче припадници бригаде.
 
Документарни филм „Херојска 125. моторизована бригада“, редитеља Марка Каменице, сниман је током 2019. и 2020. године и посвећен је пре свега њеним погинулим припадницима, чија херојска жртва не сме да се заборави.

Премијери филма присуствовали су ратни командант и бивши припадници 125. моторизоване бригаде, државни секретар Александар Живковић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић и бројни гости.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.09.2021
mp4 (53,44 MB)
Премијера