Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.09.2021.

Premijera dokumentarnog filma „Herojska 125. motorizovana brigada“



Povodom 40. godišnjice od formiranja 125. motorizovane brigade, večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci premijerno prikazan dokumantarni film „Herojska 125. motorizovana brigada“.

Ovo ostvarenje Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Vojnofilmskog centra „Zastava film“ deo je projekta „Ratne brigade odlikovane 1999. godine ordenom narodnog heroja“, zamišljenog kao serijal od šest dokumentarnih filmova, koji predstavljaju istorijat nekih od najslavnijih jedinica srpske vojske u savremenoj istoriji.
 
Iako je 125. motorizovana brigada rasformirana 2005. godine, njen duh satkan od vrlina, zajedno sa ostalim herojskim jedinicama i svima koji su 1999. godine učestovali u odbrani otadžbine tokom NATO agresije, čini vrednosni temelj na kojem počiva današnja Vojska Srbije. O tome u filmu svedoče pripadnici brigade.
 
Dokumentarni film „Herojska 125. motorizovana brigada“, reditelja Marka Kamenice, sniman je tokom 2019. i 2020. godine i posvećen je pre svega njenim poginulim pripadnicima, čija herojska žrtva ne sme da se zaboravi.

Premijeri filma prisustvovali su ratni komandant i bivši pripadnici 125. motorizovane brigade, državni sekretar Aleksandar Živković, pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić i brojni gosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.09.2021
mp4 (53,44 MB)
Premijera