Министарство одбране Републике Србије
 
02.07.2021.

Обука Батаљона за специјалне операције „Грифони“



Припадници Батаљона за специјалне операције „Грифони“ из састава 72. бригаде за специјалне операције реализују кондициону обуку за реализацију наменских задатака.

Реч је о напредној обуци специјалних јединица лети у верању, роњењу и самосталној исхрани у природи, којом се одржавају и унапређују способности за реализацију задатака у свим земљишним и метеоролошким условима.

На обуци у верању припадници јединице усавршавају технике кретања и верања у планини, прелаз преко водених препрека и спасавање повређених на тешко проходном терену. Током обуке у роњењу увежбава се реализација задатака под водом на дубинама до 40 метара, док се у оквиру самосталне исхране у природи „грифони“ оспособљавају за преживљавање у условима када је редовно снабдевање храном отежано или онемогућено.

Велики број сложених задатака и разноликост дејстава које изводи 72. бригада за специјалне операције захтева од њених припадника високу физичку спремност и менталну снагу, због чега се у јединици свакодневно одвија интензивна обука ради очувања и унапређења способности за извођење специјалних операција и дејстава у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА