Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.07.2021.

Obuka Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“



Pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ iz sastava 72. brigade za specijalne operacije realizuju kondicionu obuku za realizaciju namenskih zadataka.

Reč je o naprednoj obuci specijalnih jedinica leti u veranju, ronjenju i samostalnoj ishrani u prirodi, kojom se održavaju i unapređuju sposobnosti za realizaciju zadataka u svim zemljišnim i meteorološkim uslovima.

Na obuci u veranju pripadnici jedinice usavršavaju tehnike kretanja i veranja u planini, prelaz preko vodenih prepreka i spasavanje povređenih na teško prohodnom terenu. Tokom obuke u ronjenju uvežbava se realizacija zadataka pod vodom na dubinama do 40 metara, dok se u okviru samostalne ishrane u prirodi „grifoni“ osposobljavaju za preživljavanje u uslovima kada je redovno snabdevanje hranom otežano ili onemogućeno.

Veliki broj složenih zadataka i raznolikost dejstava koje izvodi 72. brigada za specijalne operacije zahteva od njenih pripadnika visoku fizičku spremnost i mentalnu snagu, zbog čega se u jedinici svakodnevno odvija intenzivna obuka radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i dejstava u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima.
photoFOTOGALERIJA