Министарство одбране Републике Србије
 
02.07.2021.

Стефановић: Сви којима смета српски војник, не желе јаку СрбијуПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас у Дому Народне Скупштине да сви којима смета српски војник, његова опрема, наоружање и стандард, не желе јачање наше земље и не мисле јој добро. Како је рекао, „они не желе Србију слободну да доноси одлуке искључиво у интересу свог народа, самостално, водећи рачуна о својим националним интересима".

Министар Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић данас су присуствовали свечаности поводом завршетка усавршававања полазника 10. класе Високих студија безбедности и одбране и 64. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране у Дому Народне Скупштине. Свечаности су присуствовали и председник Народне Скупштине Ивица Дачић, министри у Влади,  припадници система одбране, представници верских заједница и дипломатског кора, академске заједнице, породице и пријатељи полазника.
 
„Србија данас добија 51 борца оспособљеног да се ухвати у коштац са тешкоћама са којима се у савременом безбедносном окружењу суочава свака држава. Људи који су данас овде са нама успешно су завршили усавршавање и добили неопходна знања за стратегијско промишљање одговора које ће Србија давати на савремене безбедносне изазове и претње. На њима је да их на даље примене у свом раду и остваре што боље резултате, дајући лични допринос и изналазећи нова иновативна решења, у нашој даљој борби за безбедну и успешну Србију", рекао је Стефановић обраћајући се полазницима.    

Он је подсетио и да је српска војска увек знала да искористи своје најбоље предаваче, употреби њихово знање за одбрану отаџбине и покаже да су они, који су годинама обучавали наше кадете и будуће старешине, неустрашиве, способне и вансеријске војсковође које су ушле у светску историју војничких победа.
 
„Баш тако су војводе Радомир Путник и Живојин Мишић били предавачи стратегије на Војној академији, а не треба подсећати колики је њихов допринос био у славним победама српске војске у Првом светском рату. Ви сте ваша знања стицали у Школи наше Војне академије која носи име академика и генерала Јована Мишковића, за кога се веровало да је био најобразованији официр свог времена. Поред тога што је био и председник Српске Краљевске Академије, генерал Мишковић био је и командант Дринске дивизије која је учествовала у бици на Сливници, а био је и начелник Главног генералштаба", рекао је министар.

Како је додао, они су само најпознатији официри наше војске, који су своје знање несебично предавали млађим генерацијама, али га и несебично заједно са својим животима стављали у руке своје отаџбине, своје једине Србије, када год је то било потребно.  
 
„Баш зато ви који сте имали прилику да прођете кроз усавршавања, најзначајнија која данас нуди наше Министарство, морате да своја знања ставите у службу грађана наше земље и покажете да Србија може да рачуна на вашу посвећеност. Грађани од вас превасходно очекују да у свом будућем раду увек делујете штитећи њихове интересе и штитећи нашу Србију. А има ли за све људе важнијег интереса од мира и безбедности? И историја, али и данашњи свет са свим својим изазовима, јасно показују да нема", навео је министар одбране.
 
Како је истакао, без мира и сигурности нема ни инвестиција, ни нових радних места, путева, болница, школа, већих плата, пензија, нема ни наше историје, ни културе, ни живота који сви желимо за нашу децу.
 
„Зато улагање у Војску Србије, као и у цео безбедносни систем, никада није трошак. Оно је залог укупног развоја наше земље и оно је улагање у безбедност и сигурност нашег народа. Без јаке Војске, нема јаке Србије. Сви којима смета српски војник, његова опрема, наоружање и стандард, не желе јачање наше земље и не мисле јој добро. Не желе Србију слободну да доноси одлуке искључиво у интересу свог народа, самостално, водећи рачуна о својим националним интересима", поручио је Стефановић.
 
Он је полазницима и њиховим породицама честитао завршетак усавршавања и пожелео им да стечена знања примене у свом раду и да одано служећи Србији заслуже у временима пред нама поверење и захвалност нашег народа.
 
„Желим посебно да поздравим и официре из страних оружаних снага, који су доласком на усавршавање у Републику Србију и указивањем поверења нашем војном образовању, на врло специфичан начин потврдили пријатељство држава из којих долазе са нашом земљом. Ваше присуство је потврда да Република Србија и њена Војска имају велики углед у свету", рекао је Стефановић.
 
Министар Стефановић уручио је полазницима 10. класе ВСБО реплике средњовековног српског мача, а тројици прворангираних официра 64. класе ГШУ официрске сабље. Осталим официрима 64. класе ГШУ сабље је уручио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Најуспешнији у класи били су потпуковник Владан Парезановић, затим потпуковник Мирослав Веселиновић, док је трећерангирани био потпуковник Миљан Миликић.
 
–Ово није крај нашег усавршавања, и све то што смо научили треба изнова у животу и пракси да потврђујемо, јер ми штитимо оно што је најпрече, а то је слобода нашег народа и наших грађана. Као што рече војвода Живојин Мишић, ослонац сваке државе јесте војска, а ослонац сваке војске јесу њени официри – рекао је потпуковник Парезановић обраћајући се у име свих полазника.

Захваливши породицама на безрезервној подршци, професорима за пренета знања и искуства, потпуковник Парезановић је поручио да ће се његове колеге и он трудити да буду достојни наследници јунака са Цера, Колубаре, Мојковца, Кајмакчалана и Кошара, који ће изградити светлу и безбедну будућност за нова поколења и на које се може рачунати да ће адекватно одговорити на сваки изазов, ризик или претњу по безбедност наше државе.
 
– Наставком опремања најсавременијим наоружањем и војном опремом, побољшавањем стандарда припадника Војске Србије и школовањем кадра који ће умети да преузме одговорност, донесе правилне одлуке и у потпуности их спроведе у дело,  Војска Србије сигурним корацима иде напред, а са њом и цело наше друштво – рекао је потпуковник Парезановић.
 
Ове године Генералштабно усавршавање завршило је 34 официра из земље и иностранства: 29 из Министарства одбране и Војске Србије, тројица официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине, један из Министарства одбране СР Немачке и један из Оружаних снага Републике Белорусије.
 
Високе студије безбедности и одбране завршило је 17 полазника, од чега је седморо из Министарства одбране и Војске Србије, деветоро из других државних институција, док је један полазник из Оружаних снага Босне и Херцеговине.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.07.2021
mp4 (143,06 MB)
Свечаност
02.07.2021
mp4 (331,99 MB)
Обраћање министра Стефановића - први део
02.07.2021
mp4 (350,02 MB)
Обраћање министра Стефановића - други део
02.07.2021
mp4 (138,79 MB)
Обраћање потпуковника Владана Парезановића
02.07.2021
mp4 (45,05 MB)
Изјава бригадног генерала Зорана Насковића
02.07.2021
mp4 (41,92 MB)
Изјава пуковника Теодора Јањића