Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.07.2021.

Stefanović: Svi kojima smeta srpski vojnik, ne žele jaku Srbiju



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Domu Narodne Skupštine da svi kojima smeta srpski vojnik, njegova oprema, naoružanje i standard, ne žele jačanje naše zemlje i ne misle joj dobro. Kako je rekao, „oni ne žele Srbiju slobodnu da donosi odluke isključivo u interesu svog naroda, samostalno, vodeći računa o svojim nacionalnim interesima".

Ministar Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas su prisustvovali svečanosti povodom završetka usavršavavanja polaznika 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 64. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane u Domu Narodne Skupštine. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi,  pripadnici sistema odbrane, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, akademske zajednice, porodice i prijatelji polaznika.
 
„Srbija danas dobija 51 borca osposobljenog da se uhvati u koštac sa teškoćama sa kojima se u savremenom bezbednosnom okruženju suočava svaka država.  Ljudi koji su danas ovde sa nama uspešno završili usavršavanje i dobili neophodna znanja za strategijsko promišljanje odgovora koje će Srbija davati na savremene bezbednosne izazove i pretnje. Na njima je da ih na dalje primene u svom radu i ostvare što bolje rezultate, dajući lični doprinos i iznalazeći nova inovativna rešenja, u našoj daljoj borbi za bezbednu i uspešnu Srbiju", rekao je Stefanović obraćajući se polaznicima.    

On je podsetio i da je srpska vojska uvek znala da iskoristi svoje najbolje predavače, upotrebi njihovo znanje za odbranu otadžbine i pokaže da su oni, koji su godinama obučavali naše kadete i buduće starešine, neustrašive, sposobne i vanserijske vojskovođe koje su ušle u svetsku istoriju vojničkih pobeda.
 
„Baš tako su vojvode Radomir Putnik i Živojin Mišić bili predavači strategije na Vojnoj akademiji, a ne treba podsećati koliki je njihov doprinos bio u slavnim pobedama srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Vi ste vaša znanja sticali u školi naše Vojne akademije koja nosi ime akademika i generala Jovana Miškovića, za koga se verovalo da je bio najobrazovaniji oficir svog vremena. Pored toga što je bio i predsednik Srpske Kraljevske Akademije, general Mišković bio je i komandant Drinske divizije koja je učestvovala u bici na Slivnici, a bio je i načelnik Glavnog generalštaba", rekao je ministar.

Kako je dodao, oni su samo najpoznatiji oficiri naše vojske, koji su svoje znanje nesebično predavali mlađim generacijama, ali ga i nesebično zajedno sa svojim životima stavljali u ruke svoje otadžbine, svoje jedine Srbije, kada god je to bilo potrebno.  
 
„Baš zato vi koji ste imali priliku da prođete kroz usavršavanja, najznačajnija koja danas nudi naše Ministarstvo, morate da svoja znanja stavite u službu građana naše zemlje i pokažete da Srbija može da računa na vašu posvećenost. Građani od vas prevashodno očekuju da u svom budućem radu uvek delujete štiteći njihove interese i štiteći našu Srbiju. A ima li za sve ljude važnijeg interesa od mira i bezbednosti? I istorija, ali i današnji svet sa svim svojim izazovima jasno pokazuju da nema", naveo je ministar odbrane.
 
Kako je istakao, bez mira i sigurnosti nema ni investicija, ni novih radnih mesta, puteva, bolnica, škola, većih plata, penzija, nema ni naše istorije, ni kulture, ni života koji svi želimo za našu decu.
 
„Zato ulaganje u Vojsku Srbije, kao i u ceo bezbednosni sistem, nikada nije trošak. Ono je zalog ukupnog razvoja naše zemlje i ono je ulaganje u bezbednost i sigurnost našeg naroda. Bez jake Vojske, nema jake Srbije. Svi kojima smeta srpski vojnik, njegova oprema, naoružanje i standard, ne žele jačanje naše zemlje i ne misle joj dobro. Ne žele Srbiju slobodnu da donosi odluke isključivo u interesu svog naroda, samostalno, vodeći računa o svojim nacionalnim interesima", poručio je Stefanović.
 
On je polaznicima i njihovim porodicama čestitao završetak usavršavanja i poželeo im da stečena znanja primene u svom radu i da odano služeći Srbiji zasluže u vremenima pred nama poverenje i zahvalnost našeg naroda.
 
„Želim posebno da pozdravim i oficire iz stranih oružanih snaga, koji su dolaskom na usavršavanje u Republiku Srbiju i ukazivanjem poverenja našem vojnom obrazovanju, na vrlo specifičan način potvrdili prijateljstvo država iz kojih dolaze sa našom zemljom. Vaše prisustvo je potvrda da Republika Srbija i njena Vojska imaju veliki ugled u svetu", rekao je Stefanović.
 
Ministar Stefanović uručio je polaznicima 10. klase VSBO replike srednjovekovnog srpskog mača, a trojici prvorangiranih oficira 64. klase GŠU oficirkse sablje. Ostalim oficirima 64. klase GŠU sablje je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Najuspešniji u klasi bili su potpukovnik Vladan Parezanović, zatim potpukovnik Miroslav Veselinović, dok je trećerangirani bio potpukovnik Miljan Milikić.
 
–Ovo nije kraj našeg usavršavanja, i sve to što smo naučili treba iznova u životu i praksi da potvrđujemo, jer mi štitimo ono što je najpreče, a to je sloboda našeg naroda i naših građana. Kao što reče vojvoda Živojin Mišić, oslonac svake države jeste vojska, a oslonac svake vojske jesu njeni oficiri – rekao je potpukovnik Parezanović obraćajući se u ime svih polaznika.

Zahvalivši porodicama na bezrezervnoj podršci, profesorima za preneta znanja i iskustva, potpukovnik Parezanović je poručio da će se njegove kolege i on truditi da budu dostojni naslednici junaka sa Cera, Kolubare, Mojkovca, Kajmakčalana i Košara, koji će izgraditi svetlu i bezbednu budućnost za nova pokolenja i na koje se može računati da će adekvatno odgovoriti na svaki izazov, rizik ili pretnju po bezbednost naše države.
 
– Nastavkom opremanja najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, poboljšavanjem standarda pripadnika Vojske Srbije i školovanjem kadra koji će umeti da preuzme odgovornost, donese pravilne odluke i u potpunosti ih sprovede u delo,  Vojska Srbije sigurnim koracima ide napred, a sa njom i celo naše društvo – rekao je potpukovnik Parezanović.
 
Ove godine Generalštabno usavršavanje završilo je 34 oficira iz zemlje i inostranstva: 29 iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, trojica oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jedan iz Ministarstva odbrane SR Nemačke i jedan iz Oružanih snaga Republike Belorusije.
 
Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 17 polaznika i to devetoro iz državnih institucija, od čega je sedmoro iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je jedan polaznik iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.07.2021
mp4 (143,06 MB)
Svečanost
02.07.2021
mp4 (331,99 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića - prvi deo
02.07.2021
mp4 (350,02 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića - drugi deo
02.07.2021
mp4 (138,79 MB)
Obraćanje potpukovnika Vladana Parezanovića
02.07.2021
mp4 (45,05 MB)
Izjava brigadnog generala Zorana Naskovića
02.07.2021
mp4 (41,92 MB)
Izjava pukovnika Teodora Janjića