Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2021.

Муњевити удар 2021



14.30 Председник Вучић: Снага Војске показује снагу државе
 
Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је потпредседнику Владе и министру одбране др Небојши Стефановићу, начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницима Војске на успешно изведеној здруженој тактичкој вежби на Привременом полигону „Пештер“, највећој у последњих неколико деценија, којом је окончана серија вежби на осам локација широм наше земље под називом „Муњевити удар 2021“.
 
– Веома сам поносан на Војску Србије. Желим да честитам свим припадницима Војске, начелнику Генералштаба господину Мојсиловићу, министру одбране господину Стефановићу, Симовићу, Жарковићу, али и свим овим дивним, младим људима који су фантастично извели вежбу – истакао је председник Вучић након вежбе.

Председник Републике је указао на то да се данас, први пут, на нашем небу могло видети 11 „мигова 29“, од чега је њих осам дејствовало ракетама „ваздух-земља“, а остале три летелице су потпуно модернизоване, са радарима домета до 110 километара.
 
– Тиме је ловачка авијација Републике Србије добила посебну снагу, огромну снагу. Никада нисмо били ни близу ове снаге. Видели сте девет „орлова“, који су сви испаљивали навођене и ненавођене ракете по први пут, односно, после много времена ракету „маверик“ – нагласио је председник Вучић.

На вежби, како је указао председник, могло се видети и четири ваздухоплова „Г-4“, односно, укупно 25 ловаца и бомбардера у ваздуху.
 
– До пре неколико година смо имали четири или пет, и то много мањег и слабијег квалитета, тако да и то говори о повећаној снази. Видели сте најновије тенкове Т-72 модернизоване и опремљене, термовизијским платнима прекривене М-84 - наше тенкове – нагласио је председник Вучић додајући да се на вежби могло видети 11 „пасарса“ који су дејствовали топовима 40мм као и батерија „панцира“ са четири оруђа, који топовима 30 милиметара могу да испале 1500 метака у минуту.
 
Председник Републике је истакао да оно на чему мора да се ради и да се појачава су беспилотне летелице, које су већ набављане, додајући да ће се наручивати нове.
 
– Снага наше Војске биће драстично измењена и много увећана у наредних девет месеци и мислим да ово показује снагу државе. То не би било могуће да није веће финансијске снаге наше земље – оценио је председник Вучић.
 
Он је изразио посебно задовољство што је данашњој вежби присуствовао и командант КФОР-а, и захвалио му на томе, додајући да са јединицама КФОР-а морамо да сарађујемо.
 
Председник је изразио посебну захвалност борцима и јунацима са Кошара, јер је готово 240 бораца данас присуствовало вежби, од којих је седам дошло из Црне Горе.
 
– Велико вам хвала, драги борци, за ваше огромно срце и хвала вам што сте овде данас са нама. Видео сам са каквом су страшћу пратили ово што се данас могло видети. Видео сам код њих и срећу и задовољство што је њихова војска данас много снажнија и што су они и својим ранама и својом и пожртвованошћу својих колега и својим животима допринели да бисмо данас имали неупоредиво снажнију војску – рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ћемо наставити улагање у нашу армију.
 
– Нас не интересује да било коме претимо. Не интересују нас сукоби ни ратови, али нас интересује да увек можемо да будемо у стању да своју земљу и свој народ одбранимо. Ништа више и лепше од тога, ништа часније од тога – нагласио је председник Вучић.
 
Председник је посебну пажњу скренуо на савремене и изузетно добро наоружане хеликоптера, а посебно на дејства хеликоптера Ми-35 ракетама „атака“.
 
– Честитам свим учесницима и свим припадницима Војске, честитам генералу Мојсиловићу и министру Стефановићу. Хвала и Вама председниче Додик што сте били са нама – рекао је председник Вучић изражавајући захвалност и становницима Пештерске висоравни на разумевању.
 
Председник Вучић је за успешно извођење вежбе захвалио и помоћнику министра одбране др Ненаду Милорадовићу, команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и команданту РВ и ПВО генерал-потпуковнику Душку Жарковићу.
 
Врховни командант је на крају свог обраћања позвао грађане да сутра, 28. јуна, посете приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Крагујевцу.
 
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, честитајући на успешно изведеној вежби, истакао је да је остварен један сан, који је можда био нереалан пре десетак година.

 – Видимо да снагу коју Србија има у економији мора да прати снага која се односи на војску, да Србија може да се одбрани од било кога и било каквих замисли да се угрози њен интегритет – нагласио је Додик додајући да је ова успешно изведена вежба доказ високе обучености, спремности, али исто тако и значајног морала и патриотизма.
 
Честитајући председнику Вучићу, Додик је истакао да су напори председника Србије да земљу ојача видљиви на сваком кораку и сваком сегменту друштва. 
 
На  привременом полигону „Пештер“ више од 2.300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде данас је приказало је одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.


13:30 "Муњевити удар 2021" показао моћ Војске Србије
 
Друга бригада КоВ у садејству са снагама РВ и ПВО и специјалним снагама, извела је нападну операцију на правцу са задатком: разбити непријатеља на правцу напада, нанети му што веће губитке, приморати на извлачење и у ближем задатку овладити рејоном непријатељеве одбране, а у следећем задатку увести свеже снаге из резерве и прећи у гоњење непријатеља до потпуног уништења.

Командант Копнене војске ојачао је 2. бригаду КоВ батaљоном БРДМ-2М, тенковским батаљоном Т-72М, дивизионом самоходних топ-хаубица 155 мм Нора Б-52, пешадијском четом на ОБВТ „лазар-3" и два телекомуникациона покретна комутациона чвора.
 
Командно-извиђачко борбено возило које је опремљено мултисензорском извиђачком платформом МИП-3 послало је сигнал до командног места и омогућило тренутни увид у ситуацију на бојишту. Командно место обезбеђује вод опремљен најсавременијим пешадијским наоружањем и возилима са против-минском заштитом „МРАП" 6x6 и НТВ. Стрељачка одељења и снајперски парови опремљени су новим комплетима заштитне балистичке опреме Т-19П високог нивоа заштите и новим стрељачким наоружањем из производње Застава оружје.
 
Снајперисти носе „џили" маскирне комплете и прекриваче „ноћни шетач" који имају могућност маскирања у термвизијском спектру. Војници из стрељачких одељења наоружани су модернизованим пушкомитраљезом 7,62мм, новом фамилијом Заставиних пушака – Модуларном аутоматском пушком 6,5/7,62мм, полуаутоматском снајперском пушком М91 7,62мм и бацачем граната 40/6. Снајперски парови наоружани су Заставиним снајперским пушкама 12,7мм и .338 лапуа магнум. Сва оружја су опремљена новим оптичким нишанима.
 
Хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС радио путем добио је сигнал са модернизованог осматрачко-аквизицијског радара М-85 „жирафа" са радарског положаја у  рејону Доброг брда и заузео елементе за гађање непријатељске беспилотне летелице топовима 40 милиметара.

Ниско летеће хеликоптере непријатеља у рејону Борића ефикасном ватром неутралисала је батерија „панцир С-1" топовима 30мм. Уследило је дејство ПВО система „игла" са НТВ и „стрела 2М". Након дејстава и остварене превласти у ваздушном простору, командант тактичке групе наредио је извиђање борбеног распореда непријатеља даљински пилотираним ваздухопловима ЦХ-92 и „врабац" који шаљу тренутну слику борбене ситуације на мониторе испред команданта преко покретног комутационог чвора.
 
Оклопно извиђачка патрола на возилима БРДМ-2МС прикупила је податке о јачини непријатељевих снага у саставу борбеног осигурања и открила предњи крај непријатељеве одбране, а затим су се у дејства укључиле шест даљински управљивих борбених платформи ''мали милош'' дејствујући митраљезима и бацачима ракета.
 
У трећој секвенци вежбе изведена је ватрена припрема напада где је артиљерија Војске Србије „омекшала" непријатељску одбрану. Овај посао обавила је артиљеријска група састава две самоходне топовско-хаубичко артиљеријске батерије 155мм „нора-Б52", артиљеријско ракетна група самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ" дигитализовани и „огањ" модуларни, лансер „морава" и самоходна хаубичка артиљеријска батерија 122мм модернизованих „гвоздика" уз чету минобацача 120 мм.
 
Увођењем модернизованих артиљеријских оруђа, телекомуникационих и командно информационих система и опреме, створена је основа да се у току седам минута артиљеријске припреме напада у рејон циљева испали више од 500 пројектила, односно „изручи" више од 20 тона челика и експлозива по непријатељу.

На захтев команданта тактичке групе одобрено је дејство борбене авијације и хеликоптера по предњем крају непријатељских снага. У дејство је прво уведено 11 авиони МиГ-29 са задатком „чишћења" ваздушног простора и ловачке заштите ударне групе борбених ваздухоплова.
 
Након уништења ПВО снага непријатеља, створени су повољни услови за дејство ловачко-бомбардерске авијације по елементима борбеног распореда непријатеља.
 
До рејона објекта дејства авиони су дошли у бришућем лету појединачно, користећи конфигурацију терена ради избегавања непријатељске ПВО. У рејону објекта дејства авиони су долетели на потребну висину ради стварања оптималних услова за дејство авиона „орао" ракетама и разорним авио-бомбама као и авиона „супер галеб" Г-4.
 
Откривањем центра за телекомуникације непријатеља, борбени хеликоптери Ми-35 добили су задатак да на њега дејствују ракетама „атака".
 
Хеликоптери Ми-17 и Х-145 дејствовали су по механизованој колони непријатеља у рејону невођеним ракетним зрнима С-8, након чега су оклопне циљеве непријатеља напале „гаме" са вођеним ракетама типа „маљутка".

Након што су створени услови на бојишту, јединице тактичке групе изашле су на линију развоја и почеле напад. На главном правцу напада противоклопна дејства извела су два механизована вода и вод ПОЛО М83 док су тенкови М-84, М84-АС1 и Т-72МС гађали топовима 125мм на великим даљинама. Истовремено са дејством тенкова, по непријатељевој пешадији дејство је остварио вод за подршку из састава пешадијске чете минобацачима 82мм, БГА 30мм и далекометним пушкама 12,7мм.
 
Тенковске чете на тенковима М-84 и Т-72МС са механизованим водом на БВП М80А и механизованим водом на модернизованим БВП М-80А дејствовали су уз садејство „лазара-3" са задатком да се сломи одбрамбена моћ непријатеља и што пре избије на јуришни положај.
 
Снаге тактичке групе спровеле су замисао команднта да се пешадијском четом изврши обухват десног крила непријатеља, снагама на главном правцу напада изведе фронтални напад, а једним механизованим водом на десном крилу створи лажна слика о намери да се изведе обухват његовог левог крила.
 
По изласку маневарских јединица на јуришни положај извршено је сређивање борбеног распореда. Командири пешадијске и механизовне чете наредили су искрцавање укрцаних чланова механизованих и пешадијских одељења из БВП М80А и „лазар-3" подржано дејством топова 20 и 30мм и спрегнутим митраљезима.
 
У току јуриша комбинацијом ватре и енергичног покрета снаге Војске Србије уништиле су снаге непријатеља на свом правцу. Продор кроз дубину одбране изведен је уклињавањем кроз међупросторе и пробијањем преко слабије брањених положаја, не дозвољавајући непријатељу да се одвоји, среди и поново организује отпор.

Како би се овладало комуникацијама и спречило да непријатељ доведе свеже снаге, једна падобранска чета десантирала се из хеликоптера Ми-17 и Х-145М. Након искрцавања, специјалне снаге су се спојиле са снагама на ободу десантне просторије и наставиле са чишћењем простора неутралишући остављене непријатељске групе.
 
За то време противтерористички тим из батаљона за специјалне операције „Соколови" неутралисао је непријатељске снаге у насељеном месту представљеном макетама кућа.
 
Непријатељ је разбијен и командант тактичке групе увео је резерву ради организације борбе по дубини и гоњења непријатеља.
 
Крај вежбе означио је скок падобранаца 63. падорбанске бригаде који су изнад Пештера развили заставе Републике Србије и Војске Србије.


12.00 Председник Вучић стигао на Пештер – Вежба почиње!
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је на Привремени полигон „Пештер“ где је примио рапорт пред почасним стројем Гарде. Председника Вучића дочекали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вежби присуствује државни и војни врх Републике Србије, представници дипломатског и војно-дипломатског кора, верских заједница, локалне самоуправе, као и 231 ветеран Битке на Кошарама.
 
Руководилац вежбе је бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Друге бригаде Копнене војске.

После упознавања са тактичком супозицијом, врховни командант дао је одобрење да вежба почне.


11.00 Министар Стефановић и генерал Мојсиловић стигли на Пештер

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић стигли су на Привремени полигон „Пештер“ где ће ускоро почети највећа здружена тактичка вежба у овиру серије вежби Војске Србије „Муњевити удар 2021“.

Министра Стефановића и генерала Мојсиловића дочекали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић који су челне људе система одбране известили о готовости јединица за почетак вежбе.

„Муњевити удар“ највећа је вежба која се изводи Србији у последњих неколико деценија, која је почела 15. јуна, по наређењу председника Србије и врховног команданта Војске Александра Вучића, провером борбене готовости команди и јединица.

Након узбуњивања више од 15.000 припадника Војске Србије, у протеклим данима на осам полигона широм Србије одвијала се серија тактичких вежби које су увод у данашњу здружену вежбу са бојевим гађањем.

На  привременом полигону „Пештер“ више од 2.300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде данас ће приказати одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.


10.30 Ратно ваздухопловство у готовости за полетање

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије задејствовало је ловачку, бомбардерску и транспортну авијацију као и хеликоптерске јединице које на аеродоромима „Пуковник пилот Миленко Павловић" и „Морава" чекају команду за полетање и дејство на Привременом полигону „Пештер".

Модернизовани ловац „миг-29" полетеће са аеродрома у Батајници и на завршном дану „Муњевитог удара" извршиће задатке успостављања превласти у ваздушном простору и патролирања, а по наређењу команданта вежбе биће спреман за дејство по циљевима на земљи.

Авиони типа „орао" полетеће са војног аеродорома у Лађевцима са задатком да из ваздуха подржава копнену операцију. Ваздухоплов ће по циљевима на земљи дејствовати вођеним ракетама „маверик" и авио бомбама ФАБ-250 велике разорне моћи. По циљевима на земљи дејствоваће и школско-борбени авион „галеб Г-4".

Ефикасност дејства по оклопљеним циљевима показаће хеликоптер Ми-35 ракетама „атака" и невођеним ракетама С-8. Реч је о летелици која се сматра самим светским врхом у домену противоклопне борбе и непосредне ватрене подршке. Вештину дејства рекатама „маљутка" демонстрираће посаде хеликоптера „гама".

У неколико секвенци сложене нападне операције својуулогу ће имати Ербасови хеликоптери Х-145М, Ми-8 и Ми-17 као и транспортни авион Ан-26.

Извиђање борбеног распореда непријатеља из ваздуха вршиће даљински пилотирани ваздухоплови ЦХ-92 и "врабац". Слика са ЦХ-92 се употребом телекомационо-информационог система који је интегрисан у покретни комутациони чвор, дистрибуира на командно место и доступне су команди вежбе у реалном времену. Овај ваздухоплов ће, по одлуци команданта, бити у могућности да дејствује и ласерски вођеним ракетама по циљевима у борбеном распореду непријатеља.

Спеифичну улогу у вежби имаће и авион Н-62Т „супер галеб" тегљач који ће вући мету „Рукавац" на коју ће ватру отворити батерија ПАСАРС топовима 40mm.


9.00 Војска спремна, чека се команда

Јединице Копнене Војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у пуној су готовости за извођење здружене тактичке вежбе на Привременом полигону „Пештер" по теми „Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције". Вежба ће приказати одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.

Јединице чију окосницу чини Друга бригада којој су придодати елементи других састава Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде уз садејство са јединицама РВ и ПВО у току раних јутрањих часова извршиле су финалне припреме и чекају команду за почетак вежбе.
 
Најсавременија средства Копнене војске као и борбени системи које развија наша одбрамбена индустрија приказаће ватрену моћ и способност маневра пред државним руководством, али и грађанима Србије који ће на Првом каналу РТС-а имати могућност да прате директан телевизијски пренос вежбе на Пештеру.
 
Посаде тенкова Т-72 МС јавности ће први пут представити борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено. Скупа ће наступати и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица биће да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага.
 
У улози борбеног осигурања биће механизована пешадија на „лазарима 3", „милош", „МРАП 6x6" и „НТВ", возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту ће се, наравно, наћи и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружаће самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм „огањ" дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ" М-18 модуларни, лансер "морава" и самоходне хаубице 122мм „гвоздика" модернизована као и минобацачи 120мм. Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство.
 
Моћ дејства по циљевима у ваздушном простору и нисколетећим ваздухоловима показаће артиљеријско ракетна батерија „панцир" С-1, две батерије хибридног артиљеријско-ракетног система „ПАСАРС" и као и лаки ПВО системи „игла" на возилима НТВ те добро познати систем „страла" 2М. Маневар и поседање положаја за дејство приказаће и самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.06.2021
mp4 (458 MB)
Обраћање председника Вучића
27.06.2021
mp4 (433,88 MB)
Вежба „Муњевити удар 2021“
27.06.2021
mp4 (42,12 MB)
Дочек председника Вучића
27.06.2021
mp4 (46,24 MB)
Долазак министра Стефановића и обилазак
27.06.2021
mp4 (69,26 MB)
Ратно ваздухопловство у готовости за полетање
27.06.2021
mp4 (105,12 MB)
Припреме за вежбу