Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2021.

Munjeviti udar 2021



14.30 Predsednik Vučić: Snaga Vojske pokazuje snagu države
 
Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je potpredsedniku Vlade i ministru odbrane dr Nebojši Stefanoviću, načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske na uspešno izvedenoj združenoj taktičkoj vežbi na Privremenom poligonu „Pešter“, najvećoj u poslednjih nekoliko decenija, kojom je okončana serija vežbi na osam lokacija širom naše zemlje pod nazivom „Munjeviti udar 2021“.
 
– Veoma sam ponosan na Vojsku Srbije. Želim da čestitam svim pripadnicima Vojske, načelniku Generalštaba gospodinu Mojsiloviću, ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, Simoviću, Žarkoviću, ali i svim ovim divnim, mladim ljudima koji su fantastično izveli vežbu – istakao je predsednik Vučić nakon vežbe.

Predsednik Republike je ukazao na to da se danas, prvi put, na našem nebu moglo videti 11 „migova 29“, od čega je njih osam dejstvovalo raketama „vazduh-zemlja“, a ostale tri letelice su potpuno modernizovane, sa radarima dometa do 110 kilometara.
 
– Time je lovačka avijacija Republike Srbije dobila posebnu snagu, ogromnu snagu. Nikada nismo bili ni blizu ove snage. Videli ste devet „orlova“, koji su svi ispaljivali navođene i nenavođene rakete po prvi put, odnosno, posle mnogo vremena raketu „maverik“ – naglasio je predsednik Vučić.

Na vežbi, kako je ukazao predsednik, moglo se videti i četiri vazduhoplova „G-4“, odnosno, ukupno 25 lovaca i bombardera u vazduhu.
 
– Do pre nekoliko godina smo imali četiri ili pet, i to mnogo manjeg i slabijeg kvaliteta, tako da i to govori o povećanoj snazi. Videli ste najnovije tenkove T-72 modernizovane i opremljene, termovizijskim platnima prekrivene M-84 - naše tenkove – naglasio je predsednik Vučić dodajući da se na vežbi moglo videti 11 „pasarsa“ koji su dejstvovali topovima 40mm kao i baterija „pancira“ sa četiri oruđa, koji topovima 30 milimetara mogu da ispale 1500 metaka u minutu.
 
Predsednik Republike je istakao da ono na čemu mora da se radi i da se pojačava su bespilotne letelice, koje su već nabavljane, dodajući da će se naručivati nove.
 
– Snaga naše Vojske biće drastično izmenjena i mnogo uvećana u narednih devet meseci i mislim da ovo pokazuje snagu države. To ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage naše zemlje – ocenio je predsednik Vučić.
 
On je izrazio posebno zadovoljstvo što je današnjoj vežbi prisustvovao i komandant KFOR-a, i zahvalio mu na tome, dodajući da sa jedinicama KFOR-a moramo da sarađujemo.
 
Predsednik je izrazio posebnu zahvalnost borcima i junacima sa Košara, jer je gotovo 240 boraca danas prisustvovalo vežbi, od kojih je sedam došlo iz Crne Gore.
 
– Veliko vam hvala, dragi borci, za vaše ogromno srce i hvala vam što ste ovde danas sa nama. Video sam sa kakvom su strašću pratili ovo što se danas moglo videti. Video sam kod njih i sreću i zadovoljstvo što je njihova vojska danas mnogo snažnija i što su oni i svojim ranama i svojom i požrtvovanošću svojih kolega i svojim životima doprineli da bismo danas imali neuporedivo snažniju vojsku – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da ćemo nastaviti ulaganje u našu armiju.
 
– Nas ne interesuje da bilo kome pretimo. Ne interesuju nas sukobi ni ratovi, ali nas interesuje da uvek možemo da budemo u stanju da svoju zemlju i svoj narod odbranimo. Ništa više i lepše od toga, ništa časnije od toga – naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je posebnu pažnju skrenuo na savremene i izuzetno dobro naoružane helikoptera, a posebno na dejstva helikoptera Mi-35 raketama „ataka“.
 
– Čestitam svim učesnicima i svim pripadnicima Vojske, čestitam generalu Mojsiloviću i ministru Stefanoviću. Hvala i Vama predsedniče Dodik što ste bili sa nama – rekao je predsednik Vučić izražavajući zahvalnost i stanovnicima Pešterske visoravni na razumevanju.
 
Predsednik Vučić je za uspešno izvođenje vežbe zahvalio i pomoćniku ministra odbrane dr Nenadu Miloradoviću, komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću i komandantu RV i PVO general-potpukovniku Dušku Žarkoviću.
 
Vrhovni komandant je na kraju svog obraćanja pozvao građane da sutra, 28. juna, posete prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Kragujevcu.
 
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, čestitajući na uspešno izvedenoj vežbi, istakao je da je ostvaren jedan san, koji je možda bio nerealan pre desetak godina.

 – Vidimo da snagu koju Srbija ima u ekonomiji mora da prati snaga koja se odnosi na vojsku, da Srbija može da se odbrani od bilo koga i bilo kakvih zamisli da se ugrozi njen integritet – naglasio je Dodik dodajući da je ova uspešno izvedena vežba dokaz visoke obučenosti, spremnosti, ali isto tako i značajnog morala i patriotizma.
 
Čestitajući predsedniku Vučiću, Dodik je istakao da su napori predsednika Srbije da zemlju ojača vidljivi na svakom koraku i svakom segmentu društva. 
 
Na  privremenom poligonu „Pešter“ više od 2.300 pripadnika jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade danas je prikazalo je odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.


13:30 "Munjeviti udar 2021" pokazao moć Vojske Srbije
 
Druga brigada KoV u sadejstvu sa snagama RV i PVO i specijalnim snagama, izvela je napadnu operaciju na pravcu sa zadatkom: razbiti neprijatelja na pravcu napada, naneti mu što veće gubitke, primorati na izvlačenje i u bližem zadatku ovladiti rejonom neprijateljeve odbrane, a u sledećem zadatku uvesti sveže snage iz rezerve i preći u gonjenje neprijatelja do potpunog uništenja.

Komandant Kopnene vojske ojačao je 2. brigadu KoV bataljonom BRDM-2M, tenkovskim bataljonom T-72M, divizionom samohodnih top-haubica 155 mm Nora B-52, pešadijskom četom na OBVT „lazar-3" i dva telekomunikaciona pokretna komutaciona čvora.
 
Komandno-izviđačko borbeno vozilo koje je opremljeno multisenzorskom izviđačkom platformom MIP-3 poslalo je signal do komandnog mesta i omogućilo trenutni uvid u situaciju na bojištu. Komandno mesto obezbeđuje vod opremljen najsavremenijim pešadijskim naoružanjem i vozilima sa protiv-minskom zaštitom „MRAP" 6x6 i NTV. Streljačka odeljenja i snajperski parovi opremljeni su novim kompletima zaštitne balističke opreme T-19P visokog nivoa zaštite i novim streljačkim naoružanjem iz proizvodnje Zastava oružje.
 
Snajperisti nose „džili" maskirne komplete i prekrivače „noćni šetač" koji imaju mogućnost maskiranja u termvizijskom spektru. Vojnici iz streljačkih odeljenja naoružani su modernizovanim puškomitraljezom 7,62mm, novom familijom Zastavinih pušaka – Modularnom automatskom puškom 6,5/7,62mm, poluautomatskom snajperskom puškom M91 7,62mm i bacačem granata 40/6. Snajperski parovi naoružani su Zastavinim snajperskim puškama 12,7mm i .338 lapua magnum. Sva oružja su opremljena novim optičkim nišanima.
 
Hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS radio putem dobio je signal sa modernizovanog osmatračko-akvizicijskog radara M-85 „žirafa" sa radarskog položaja u  rejonu Dobrog brda i zauzeo elemente za gađanje neprijateljske bespilotne letelice topovima 40 milimetara.

Nisko leteće helikoptere neprijatelja u rejonu Borića efikasnom vatrom neutralisala je baterija „pancir S-1" topovima 30mm. Usledilo je dejstvo PVO sistema „igla" sa NTV i „strela 2M". Nakon dejstava i ostvarene prevlasti u vazdušnom prostoru, komandant taktičke grupe naredio je izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja daljinski pilotiranim vazduhoplovima CH-92 i „vrabac" koji šalju trenutnu sliku borbene situacije na monitore ispred komandanta preko pokretnog komutacionog čvora.
 
Oklopno izviđačka patrola na vozilima BRDM-2MS prikupila je podatke o jačini neprijateljevih snaga u sastavu borbenog osiguranja i otkrila prednji kraj neprijateljeve odbrane, a zatim su se u dejstva uključile šest daljinski upravljivih borbenih platformi &39;&39;mali miloš&39;&39; dejstvujući mitraljezima i bacačima raketa.
 
U trećoj sekvenci vežbe izvedena je vatrena priprema napada gde je artiljerija Vojske Srbije „omekšala" neprijateljsku odbranu. Ovaj posao obavila je artiljerijska grupa sastava dve samohodne topovsko-haubičko artiljerijske baterije 155mm „nora-B52", artiljerijsko raketna grupa samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" digitalizovani i „oganj" modularni, lanser „morava" i samohodna haubička artiljerijska baterija 122mm modernizovanih „gvozdika" uz četu minobacača 120 mm.
 
Uvođenjem modernizovanih artiljerijskih oruđa, telekomunikacionih i komandno informacionih sistema i opreme, stvorena je osnova da se u toku sedam minuta artiljerijske pripreme napada u rejon ciljeva ispali više od 500 projektila, odnosno „izruči" više od 20 tona čelika i eksploziva po neprijatelju.

Na zahtev komandanta taktičke grupe odobreno je dejstvo borbene avijacije i helikoptera po prednjem kraju neprijateljskih snaga. U dejstvo je prvo uvedeno 11 avioni MiG-29 sa zadatkom „čišćenja" vazdušnog prostora i lovačke zaštite udarne grupe borbenih vazduhoplova.
 
Nakon uništenja PVO snaga neprijatelja, stvoreni su povoljni uslovi za dejstvo lovačko-bombarderske avijacije po elementima borbenog rasporeda neprijatelja.
 
Do rejona objekta dejstva avioni su došli u brišućem letu pojedinačno, koristeći konfiguraciju terena radi izbegavanja neprijateljske PVO. U rejonu objekta dejstva avioni su doleteli na potrebnu visinu radi stvaranja optimalnih uslova za dejstvo aviona „orao" raketama i razornim avio-bombama kao i aviona „super galeb" G-4.
 
Otkrivanjem centra za telekomunikacije neprijatelja, borbeni helikopteri Mi-35 dobili su zadatak da na njega dejstvuju raketama „ataka".
 
Helikopteri Mi-17 i H-145 dejstvovali su po mehanizovanoj koloni neprijatelja u rejonu nevođenim raketnim zrnima S-8, nakon čega su oklopne ciljeve neprijatelja napale „game" sa vođenim raketama tipa „maljutka".

Nakon što su stvoreni uslovi na bojištu, jedinice taktičke grupe izašle su na liniju razvoja i počele napad. Na glavnom pravcu napada protivoklopna dejstva izvela su dva mehanizovana voda i vod POLO M83 dok su tenkovi M-84, M84-AS1 i T-72MS gađali topovima 125mm na velikim daljinama. Istovremeno sa dejstvom tenkova, po neprijateljevoj pešadiji dejstvo je ostvario vod za podršku iz sastava pešadijske čete minobacačima 82mm, BGA 30mm i dalekometnim puškama 12,7mm.
 
Tenkovske čete na tenkovima M-84 i T-72MS sa mehanizovanim vodom na BVP M80A i mehanizovanim vodom na modernizovanim BVP M-80A dejstvovali su uz sadejstvo „lazara-3" sa zadatkom da se slomi odbrambena moć neprijatelja i što pre izbije na jurišni položaj.
 
Snage taktičke grupe sprovele su zamisao komandnta da se pešadijskom četom izvrši obuhvat desnog krila neprijatelja, snagama na glavnom pravcu napada izvede frontalni napad, a jednim mehanizovanim vodom na desnom krilu stvori lažna slika o nameri da se izvede obuhvat njegovog levog krila.
 
Po izlasku manevarskih jedinica na jurišni položaj izvršeno je sređivanje borbenog rasporeda. Komandiri pešadijske i mehanizovne čete naredili su iskrcavanje ukrcanih članova mehanizovanih i pešadijskih odeljenja iz BVP M80A i „lazar-3" podržano dejstvom topova 20 i 30mm i spregnutim mitraljezima.
 
U toku juriša kombinacijom vatre i energičnog pokreta snage Vojske Srbije uništile su snage neprijatelja na svom pravcu. Prodor kroz dubinu odbrane izveden je uklinjavanjem kroz međuprostore i probijanjem preko slabije branjenih položaja, ne dozvoljavajući neprijatelju da se odvoji, sredi i ponovo organizuje otpor.

Kako bi se ovladalo komunikacijama i sprečilo da neprijatelj dovede sveže snage, jedna padobranska četa desantirala se iz helikoptera Mi-17 i H-145M. Nakon iskrcavanja, specijalne snage su se spojile sa snagama na obodu desantne prostorije i nastavile sa čišćenjem prostora neutrališući ostavljene neprijateljske grupe.
 
Za to vreme protivteroristički tim iz bataljona za specijalne operacije „Sokolovi" neutralisao je neprijateljske snage u naseljenom mestu predstavljenom maketama kuća.
 
Neprijatelj je razbijen i komandant taktičke grupe uveo je rezervu radi organizacije borbe po dubini i gonjenja neprijatelja.
 
Kraj vežbe označio je skok padobranaca 63. padorbanske brigade koji su iznad Peštera razvili zastave Republike Srbije i Vojske Srbije.


12.00 Predsednik Vučić stigao na Pešter – Vežba počinje!
 
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Privremeni poligon „Pešter“ gde je primio raport pred počasnim strojem Garde. Predsednika Vučića dočekali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vežbi prisustvuje državni i vojni vrh Republike Srbije, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, verskih zajednica, lokalne samouprave, kao i 231 veteran Bitke na Košarama.
 
Rukovodilac vežbe je brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Druge brigade Kopnene vojske.

Posle upoznavanja sa taktičkom supozicijom, vrhovni komandant dao je odobrenje da vežba počne.


11.00 Ministar Stefanović i general Mojsilović stigli na Pešter

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stigli su na Privremeni poligon „Pešter“ gde će uskoro početi najveća združena taktička vežba u oviru serije vežbi Vojske Srbije „Munjeviti udar 2021“.

Ministra Stefanovića i generala Mojsilovića dočekali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković koji su čelne ljude sistema odbrane izvestili o gotovosti jedinica za početak vežbe.

„Munjeviti udar“ najveća je vežba koja se izvodi Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, koja je počela 15. juna, po naređenju predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića, proverom borbene gotovosti komandi i jedinica.

Nakon uzbunjivanja više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije, u proteklim danima na osam poligona širom Srbije odvijala se serija taktičkih vežbi koje su uvod u današnju združenu vežbu sa bojevim gađanjem.

Na  privremenom poligonu „Pešter“ više od 2.300 pripadnika jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade danas će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.


10.30 Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanje

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i „Morava" čekaju komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

Modernizovani lovac „mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa „orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju. Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama „maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion „galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva rekatama „maljutka" demonstriraće posade helikoptera „gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svojuulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92 i "vrabac". Slika sa CH-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb" tegljač koji će vući metu „Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.


9.00 Vojska spremna, čeka se komanda

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije". Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutranjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.
 
Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će na Prvom kanalu RTS-a imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.
 
Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.
 
U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.
 
Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.06.2021
mp4 (458 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
27.06.2021
mp4 (433,88 MB)
Vežba „Munjeviti udar 2021“
27.06.2021
mp4 (42,12 MB)
Doček predsednika Vučića
27.06.2021
mp4 (46,24 MB)
Dolazak ministra Stefanovića i obilazak
27.06.2021
mp4 (69,26 MB)
Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanje
27.06.2021
mp4 (105,12 MB)
Pripreme za vežbu