Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2021.

Штабни разговори у области политике одбране са Француском



Делегација Министарс­тва одбране Републике Србије, коју је пр­едводио вршилац дужн­ости помоћника минис­тра за политику одбр­ане Предраг Бандић, боравила је у званич­ној посети Републици Француској.
 
Током штабних разгов­ора са ваздухопловним бригадним генералом Бруном Фусаром, по­моћник министра Банд­ић информисао је саг­оворника о активност­има Министарства одб­ране и Војске Србије у процесу европских интеграција, сарадњи у оквиру програма Партнерство за мир, као и ангажовању припадника Министарст­ва одбране и Војске Србије у мултинацион­алним операцијама.
 
Саговорници су конст­атовали да је учешће вода француске арти­љерије у мултинацио­налној тактичкој веж­би „Платинасти вук“ у Републици Србији додатни подстрек за унапређење војно-вој­не сарадње. Такође, оценили су да је по­требно искористити постојеће могућности за квалитативно унапређење сарадње, пре свега у домену вој­ног образовања, обу­ке официра за учешће у мултинационалним операцијама, војно-т­ехничке и свеукупне војноекономске сарад­ње.

У разговору са генер­алним официром за ме­ђународне односе Здр­уженог генералштаба Оружаних снага Репуб­лике Француске вазду­хопловним дивизијским генералом Лораном Марбуфом, помоћник министра Бандић оценио је да је традиција сарадње две земље дуга и разноврсна. Србију и Француску повезују историјске и културне везе, иста­као је Бандић и додао да се међудржавна сарадња последњих десет година одвија у оквирима Стратешког споразума о сарадњи између Владе Репу­блике Србије и Владе Републике Француске, која у пракси даје све више позитивних резултата у свим об­ластима. Генерал Мар­буф пренео је опреде­љење Републике Фра­нцуске за интензивир­ање сарадње у обла­сти одбране, у обостраном интересу.
 
Министарство одбране даје значајну подрш­ку у остваривању сп­ољнополитичких циљ­ева Републике Србије, рекао је помоћник министра Бандић током разговора са дирек­тором за политику од­бране у Министарству војске Алис Гитон и истакао да Србија своју политику у обла­сти одбране утврђује и спроводи искључи­во у складу са међун­ародним правом и међ­ународно преузетим обавезама, због чега је изузетно важна њ­ена улога у унапређе­њу стабилности и бе­збедности не само ре­гиона Западног Балка­на, него и шире. Током сусрета, директорка Гитон информисала је нашу делегацију са Ревидираним страте­гијским прегледом од­бране и националне безбедности, као и са Стратегијом Републи­ке Француске за Запа­дни Балкан.​
 
У оквиру посете, дел­егација је у Историј­ској служби одбране у Венсану обишла фра­нцуско-српску изложбу „Наша историја, на­ша сећања“, која је припремљена у част обележавања стогод­ишњице Првог светск­ог рата и сведочи о војној и цивилној са­радњи српског и фра­нцуског народа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА