Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2021.

Štabni razgovori u oblasti politike odbrane sa Francuskom



Delegacija Ministars­tva odbrane Republike Srbije, koju je pr­edvodio vršilac dužn­osti pomoćnika minis­tra za politiku odbr­ane Predrag Bandić, boravila je u zvanič­noj poseti Republici Francuskoj.
 
Tokom štabnih razgov­ora sa vazduhoplovnim brigadnim generalom Brunom Fusarom, po­moćnik ministra Band­ić informisao je sag­ovornika o aktivnost­ima Ministarstva odb­rane i Vojske Srbije u procesu evropskih integracija, saradnji u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i angažovanju pripadnika Ministarst­va odbrane i Vojske Srbije u multinacion­alnim operacijama.
 
Sagovornici su konst­atovali da je učešće voda francuske arti­ljerije u multinacio­nalnoj taktičkoj vež­bi „Platinasti vuk“ u Republici Srbiji dodatni podstrek za unapređenje vojno-voj­ne saradnje. Takođe, ocenili su da je po­trebno iskoristiti postojeće mogućnosti za kvalitativno unapređenje saradnje, pre svega u domenu voj­nog obrazovanja, obu­ke oficira za učešće u multinacionalnim operacijama, vojno-t­ehničke i sveukupne vojnoekonomske sarad­nje.

U razgovoru sa gener­alnim oficirom za me­đunarodne odnose Zdr­uženog generalštaba Oružanih snaga Repub­like Francuske vazdu­hoplovnim divizijskim generalom Loranom Marbufom, pomoćnik ministra Bandić ocenio je da je tradicija saradnje dve zemlje duga i raznovrsna. Srbiju i Francusku povezuju istorijske i kulturne veze, ista­kao je Bandić i dodao da se međudržavna saradnja poslednjih deset godina odvija u okvirima Strateškog sporazuma o saradnji između Vlade Repu­blike Srbije i Vlade Republike Francuske, koja u praksi daje sve više pozitivnih rezultata u svim ob­lastima. General Mar­buf preneo je oprede­ljenje Republike Fra­ncuske za intenzivir­anje saradnje u obla­sti odbrane, u obostranom interesu.
 
Ministarstvo odbrane daje značajnu podrš­ku u ostvarivanju sp­oljnopolitičkih cilj­eva Republike Srbije, rekao je pomoćnik ministra Bandić tokom razgovora sa direk­torom za politiku od­brane u Ministarstvu vojske Alis Giton i istakao da Srbija svoju politiku u obla­sti odbrane utvrđuje i sprovodi isključi­vo u skladu sa međun­arodnim pravom i međ­unarodno preuzetim obavezama, zbog čega je izuzetno važna nj­ena uloga u unapređe­nju stabilnosti i be­zbednosti ne samo re­giona Zapadnog Balka­na, nego i šire. Tokom susreta, direktorka Giton informisala je našu delegaciju sa Revidiranim strate­gijskim pregledom od­brane i nacionalne bezbednosti, kao i sa Strategijom Republi­ke Francuske za Zapa­dni Balkan.​
 
U okviru posete, del­egacija je u Istorij­skoj službi odbrane u Vensanu obišla fra­ncusko-srpsku izložbu „Naša istorija, na­ša sećanja“, koja je pripremljena u čast obeležavanja stogod­išnjice Prvog svetsk­og rata i svedoči o vojnoj i civilnoj sa­radnji srpskog i fra­ncuskog naroda.
 
photoFOTOGALERIJA