Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2021.

Први пут обележен Дан Војне гимназије



Дан Војне гимназије, уједно и 51. годишњица постојања ове образовне установе данас је први пут свечано обележен у кино-сали те средњошколске институције која је наредбом Државног секретара за народну одбрану основана на данашњи дан 1970. године. Догађају су присуствовали заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Петар Цветковић и начелник Војне академије генерал-мајор професор др Бојан Зрнић. До ове године, школски празник Војне гимназије обележавао се у склопу Дана војног школства, 18. марта. 

Начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић, обраћајући се званицама, истакао је да је Војна гимназија одувек била препознатљива као прва карика система војног образовања.
 
- Будућност Војске Србије улази на врата Војне гимназије. Ми је сваке године дочекујемо, а након четири године испраћамо у неку нову будућност, поносни што смо извели још једну генерацију правих људи - рекао је капетан бојног брода Ћитић.

Он је истакао да слава и значај ове школе нису изговорене речи хвале и године њеног постојања, већ генерације врсних официра које је изнедрила, на десетине генерала и доктора наука.
 
- Мисија Војне гимназије није се мењала. Одувек смо бирали најбоље ученике које Србија има. Ово је одувек била школа за јунаке и таленте. Наш задатак је био и остао обликовање до сада четрдесет и пет класа ученика у зреле, образоване и одговорне личности - казао је начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић.

Формални део свечаности завршен је културно-уметничким програмом у изведби ученика Војне гимназије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.05.2021
mp4 (211,3 MB)
Свечаност