Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2021.

Prvi put obeležen Dan Vojne gimnazije




Dan Vojne gimnazije, ujedno i 51. godišnjica postojanja ove obrazovne ustanove danas je prvi put svečano obeležen u kino-sali te srednjoškolske institucije koja je naredbom Državnog sekretara za narodnu odbranu osnovana na današnji dan 1970. godine. Događaju su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković i načelnik Vojne akademije general-major profesor dr Bojan Zrnić. Do ove godine, školski praznik Vojne gimnazije obeležavao se u sklopu Dana vojnog školstva, 18. marta. 

Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, obraćajući se zvanicama, istakao je da je Vojna gimnazija oduvek bila prepoznatljiva kao prva karika sistema vojnog obrazovanja.
 
- Budućnost Vojske Srbije ulazi na vrata Vojne gimnazije. Mi je svake godine dočekujemo, a nakon četiri godine ispraćamo u neku novu budućnost, ponosni što smo izveli još jednu generaciju pravih ljudi - rekao je kapetan bojnog broda Ćitić.

On je istakao da slava i značaj ove škole nisu izgovorene reči hvale i godine njenog postojanja, već generacije vrsnih oficira koje je iznedrila, na desetine generala i doktora nauka.
 
- Misija Vojne gimnazije nije se menjala. Oduvek smo birali najbolje učenike koje Srbija ima. Ovo je oduvek bila škola za junake i talente. Naš zadatak je bio i ostao oblikovanje do sada četrdeset i pet klasa učenika u zrele, obrazovane i odgovorne ličnosti - kazao je načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić.

Formalni deo svečanosti završen je kulturno-umetničkim programom u izvedbi učenika Vojne gimnazije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.05.2021
mp4 (211,3 MB)
Svečanost