Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2021.

Састанак о сарадњи Србије и НАТО



Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић одржао је данас видео-састанак са замеником помоћника генералног секретара НАТО за операције Џонатаном Перишем. На састанку, који је одржан након успешно реализованих билатералних консултација у оквиру Процеса планирања и прегледа (PARP), било је речи о сарадњи Републике Србије са НАТО, политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и другим питањима од значаја за односе Републике Србије и НАТО.

Господин Бандић је пренео да сарадња са НАТО под окриљем Програма „Партнерство за мир“ представља оптималан оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета у условима снажног опредељења Републике Србије за војном неутралношћу.

Изразио је задовољство резултатима постигнутим током недавног сусрета председника Републике Србије и генералног секретара НАТО и оценио да сусрети на високом нивоу доприносе јачању поверења и узајамног разумевања.

Такође, господин Бандић је подсетио да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији КиМ и да представља јединог партнера Војске Србије у обезбеђењу административне линије са нашом јужном покрајином. Стога је од пресудног значаја да КФОР, доследном применом Резолуције 1244 СБ УН и искључиво у складу са додељеним мандатом, одговорно приступи извршавању задатака.

Саговорници су се осврнули и на разговоре о усаглашавању новог пакета Циљева партнерства кроз Процес планирања и прегледа (PARP), који су реализовани на техничком нивоу 26-27. априла ове године.

Господин Периш је сарадњу Србије и НАТО оценио као веома добру и пренео је уверавања да је Алијанса посвећена одржању мира и стабилности у региону и да мандат КФОР остаје непромењен. Такође је потврдио да Алијанса има статусно-неутралну позицију и да подржава наставак дијалога између Београда и Приштине. Поред наведеног, изнео је више детаља о новом приступу политици партнерства под називом "Један партнер, један план".
photoФОТОГАЛЕРИЈА