Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2021.

Sastanak o saradnji Srbije i NATO



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić održao je danas video-sastanak sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Džonatanom Perišem. Na sastanku, koji je održan nakon uspešno realizovanih bilateralnih konsultacija u okviru Procesa planiranja i pregleda (PARP), bilo je reči o saradnji Republike Srbije sa NATO, političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i drugim pitanjima od značaja za odnose Republike Srbije i NATO.

Gospodin Bandić je preneo da saradnja sa NATO pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalan okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta u uslovima snažnog opredeljenja Republike Srbije za vojnom neutralnošću.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatima postignutim tokom nedavnog susreta predsednika Republike Srbije i generalnog sekretara NATO i ocenio da susreti na visokom nivou doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja.

Takođe, gospodin Bandić je podsetio da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji KiM i da predstavlja jedinog partnera Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom. Stoga je od presudnog značaja da KFOR, doslednom primenom Rezolucije 1244 SB UN i isključivo u skladu sa dodeljenim mandatom, odgovorno pristupi izvršavanju zadataka.

Sagovornici su se osvrnuli i na razgovore o usaglašavanju novog paketa Ciljeva partnerstva kroz Proces planiranja i pregleda (PARP), koji su realizovani na tehničkom nivou 26-27. aprila ove godine.

Gospodin Periš je saradnju Srbije i NATO ocenio kao veoma dobru i preneo je uveravanja da je Alijansa posvećena održanju mira i stabilnosti u regionu i da mandat KFOR ostaje nepromenjen. Takođe je potvrdio da Alijansa ima statusno-neutralnu poziciju i da podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Pored navedenog, izneo je više detalja o novom pristupu politici partnerstva pod nazivom "Jedan partner, jedan plan".
photoFOTOGALERIJA