Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2009.

Донације за Дом војске у Врању



У Министарству одбране данас су потписани протоколи о донацијама на основу којих министарства одбране Краљевине Холандије и Краљевине Норвешке као и Оружане снаге Шведске улажу средства за реновирање и опремање зграде Дома Војске Србије у Гарнизону Врање.

Документ су потписали командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Милосав Симовић и изасланици одбране земаља донатора – Краљевине Холандије потпуковник Бен Штајнбах, Краљевине Норвешке потпуковник Терије Хаверстад и Краљевине Шведске потпуковник Бјорн Торстенсон. Очекује се да се донацијом у поменути пројекат ускоро укључе и Сједињене Америчке Државе. Потписивању протокола присуствовао је и начелник Управе за међународну војну сарадњу Милорад Перић.

Бригадни генерал Симовић рекао је том приликом да је пројекат реновирања и опремања Дома Војске од великог значаја за припаднике његове јединице који се већином налазе на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији. Он се захвалио донаторима и позвао их да посете Врање како би се упознали са током радова.

Протоколи предвиђају да ће средства донатора бити употребљена за реновирања и опремање медија центра који ће се налазити у Дому Војске у Врању. Министарство одбране је већ издвојило средства за реконструкцију зграде, а радови су већ почели.

Зграда Дома Војске Србије у Врању изграђена је 1933. године, као официрски дом. Налази се у центру града и под заштитом је државе јер је од изузетног културолошког значаја. У прошлости, капацитети Дома Војске коришћени су за активности Гарнизона Врање и потребе цивилних структура. Последњи пут, објекат је делимично реновиран 1968. године.

Обновљени Дом Војске користиће се и за презентације, конференције и културно-уметничке догађаје од значаја за припаднике гарнизона и локалну заједницу.