Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2021.

Конкурси за упис у војне школе: ПРИХВАТИ ИЗАЗОВ - ПРИЈАВИ СЕ!Војна академија, Медицински факултет Војномедицинске академије, Војна гимназија и Средња стручна војна школа од 15. фебруара званично отварају конкурсе за упис нове генерације кадета и ученика.
 
У школској 2021/2022. години Војна академија примиће укупно 210 кадета на студијске програме основних академских студија ­- Копнена војска, Војно ваздухопловство, Војноелектронско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војномашинско инжењерство, Војносаобраћајно инжењерство и Логистика одбране.
 
Медицински факултет ВМА уписаће у најмлађу класу интегрисаних академских студије медицине 40 кадета.

Кандидати који испуне опште и посебне услове конкурса за Војну академију и Медицински факултет ВМА биће упућени на селекцију. Први део селекције подразумева пријемни испит, који обухвата проверу знања из математике за кандидате за Војну академију, односно биологије и хемије за будуће кадете медицине. 
 
Проверу физичких способности морају проћи сви кандидати, а њој ће приступити само они који остваре барем минимални број бодова на провери знања из математике, односно биологије и хемије. 
 
Други део селекције обухвата психолошку и медицинско-здравствену процену на коју се позивају кандидати, почевши од најбоље рангираног након првог дела селекције, па све до попуне потребног броја кандидата.
 
Војна гимназија ове године уписаће 80 ученика у први, док ће по пет ученика из грађанства добити прилику да се придруже војним гимназијалцима друге и треће године.

Нова класа ученика Средње стручне војне школе – „1300 каплара” бројаће 60 ученика на следећим смеровима: Телекомуникације и информатика, Јединице за електронска дејства, Ваздухопловно-технички смер, Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства и Ваздушно осматрање и јављање.
 
Селекција за Војну гимназију, поред провере физичких способности и здравствених прегледа, подразумева и тест из математике и српског језика, док ће њихове колеге за Средњу стручну војну школу, уместо српског, полагати физику.
 
Дипломци Војне академије и Медицинског факултета бивају произведени у чин потпоручника Војске Србије и добијају одговарајућа стручна звања у односу на смер који су завршили. Матуранти Војне гимназије имају обавезу да крену стопама својих старијих колега и школују се за академска звања, док они који заврше Средњу стручну војну школу, после четири године добијају чин водника и почињу своју професионалну војну службу.
 
Подједнако право конкурисања имају оба пола, а резултати досадашњег школовања и селекције биће пресудни за одлуку ко добија могућност да упише неку од војних школа. Школовање је бесплатно, као и смештај, уџбеници и здравствена заштита.
 
Уз врхунско образовање стичу се бројне вештине, ту су могућности бављења спортом, активности у разним секцијама, дружење. Војни позив подразумева стално усавршавање и  напредовање у каријери. И јединствен осећај части за служење отаџбини и свом народу.
 
Зато – прихвати изазов. Пријави се!
 
Конкурс за упис отворен је до 31. марта, а са детаљима се можете упознати на следећем линку http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2021
mp4 (20,72 MB)
Спот "Конкурси за војне школе"