Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2021.

Konkursi za upis u vojne škole: PRIHVATI IZAZOV - PRIJAVI SE!



Vojna akademija, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola od 15. februara zvanično otvaraju konkurse za upis nove generacije kadeta i učenika.
 
U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće ukupno 210 kadeta na studijske programe osnovnih akademskih studija ­- Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Logistika odbrane.
 
Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta.

Kandidati koji ispune opšte i posebne uslove konkursa za Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA biće upućeni na selekciju. Prvi deo selekcije podrazumeva prijemni ispit, koji obuhvata proveru znanja iz matematike za kandidate za Vojnu akademiju, odnosno biologije i hemije za buduće kadete medicine. 
 
Proveru fizičkih sposobnosti moraju proći svi kandidati, a njoj će pristupiti samo oni koji ostvare barem minimalni broj bodova na proveri znanja iz matematike, odnosno biologije i hemije. 
 
Drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu na koju se pozivaju kandidati, počevši od najbolje rangiranog nakon prvog dela selekcije, pa sve do popune potrebnog broja kandidata.
 
Vojna gimnazija ove godine upisaće 80 učenika u prvi, dok će po pet učenika iz građanstva dobiti priliku da se pridruže vojnim gimnazijalcima druge i treće godine.

Nova klasa učenika Srednje stručne vojne škole – „1300 kaplara” brojaće 60 učenika na sledećim smerovima: Telekomunikacije i informatika, Jedinice za elektronska dejstva, Vazduhoplovno-tehnički smer, Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva i Vazdušno osmatranje i javljanje.
 
Selekcija za Vojnu gimnaziju, pored provere fizičkih sposobnosti i zdravstvenih pregleda, podrazumeva i test iz matematike i srpskog jezika, dok će njihove kolege za Srednju stručnu vojnu školu, umesto srpskog, polagati fiziku.
 
Diplomci Vojne akademije i Medicinskog fakulteta bivaju proizvedeni u čin potporučnika Vojske Srbije i dobijaju odgovarajuća stručna zvanja u odnosu na smer koji su završili. Maturanti Vojne gimnazije imaju obavezu da krenu stopama svojih starijih kolega i školuju se za akademska zvanja, dok oni koji završe Srednju stručnu vojnu školu, posle četiri godine dobijaju čin vodnika i počinju svoju profesionalnu vojnu službu.
 
Podjednako pravo konkurisanja imaju oba pola, a rezultati dosadašnjeg školovanja i selekcije biće presudni za odluku ko dobija mogućnost da upiše neku od vojnih škola. Školovanje je besplatno, kao i smeštaj, udžbenici i zdravstvena zaštita.
 
Uz vrhunsko obrazovanje stiču se brojne veštine, tu su mogućnosti bavljenja sportom, aktivnosti u raznim sekcijama, druženje. Vojni poziv podrazumeva stalno usavršavanje i  napredovanje u karijeri. I jedinstven osećaj časti za služenje otadžbini i svom narodu.
 
Zato – prihvati izazov. Prijavi se!
 
Konkurs za upis otvoren je do 31. marta, a sa detaljima se možete upoznati na sledećem linku http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.02.2021
mp4 (20,72 MB)
Spot "Konkursi za vojne škole"