Министарство одбране Републике Србије
 
25.12.2020.

Вучић: Скенер за војну болницу на Карабурми



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дочекао је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници авион који је допремио донацију медицинске опреме намењене борби против вируса Ковид-19, која је грађанима Србије стигла из Уједињених Арапских Емирата.

Председник Вучић је, приликом дочека на батајничком аеродрому којем су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, најавио да је савремени скенер, ЦТ 64-слајсни, из донације која је стигла данас, планиран за војну ковид болницу на Карабурми.

Како је истакао укупна донација у медицинској опреми вредна је више од милиона евра, лична је помоћ шеика Мохамеда бин Зајед ал Нахјана и то је његова подршка и помоћ Републици Србији и грађанима Србије у борби против пандемије.

- Реч је о много најквалитетнијих машина. Једна магнетна резонанца сама тешка је више од 14 тона, веома је скупа и то су справе од милион евра. Слајсни скенер, покретни слајсни скенери, рентген апарати, респиратори, обични и хајфлоу. Послали су и 30 хиљада скафандера, па до различитих врста потрошне робе. То је вишемилионска помоћ и огромна подршка – нагласио је председник Вучић додајући да је то помоћ која Србију не кошта ни динара, чак је и превоз организовао велики пријатељ Србије из Уједињених Арапских Емирата, шеик Мохамед.

Председник Вучић је изразио захвалност шеику Мохамеду и Уједињеним Арапским Емиратима на овој донацији, додајући да ово нисмо ничим заслужили осим пријатељства које имамо са њим.

- Ово је опрема готово довољна за једну ковид болницу – истакао је председник Вучић и најавио да добијена опрема сада иде у магацин, одакле ће бити распоређена у здравствене установе широм Србије, где буде најпотребније, још једном додајући да је реч о огромној помоћи.  Он је подсетио и да је ово други авион са медицинском опремом који је стигао из Емирата.

Отправник послова Амбасаде УАЕ у Београду, истакао је приликом дочека на батајничком аеродрому, да је опрема стигла као помоћ и подршка пријатељској Србији да превазиђе кризу са короном, према инструкцијама врховног руководства Емирата. Он је додао да је помоћ послата како би се Србији помогло да се избори са опаким вирусом, и додао да се нада да ће се цео свет ослободити ове пошасти.

Председник Вучић истакао је и да су прве количине вакцине компанија "Фајзер-Бионтек" стигле у уторак у Србију, а јуче је почела вакцинација, што Србију, уз Велику Британију и Швајцарску сврстава у европски врх земаља које су у вакцинацију ушле пре краја године. Он је додао да ће сада на недељном нивоу Србија добијати вакцине наглашавајући да ће се после људи у старачким домовима, вакцинисати здравствени радници, а затим и остали, чиме ће се, како је истакао, полако задати снажан ударац корони.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.12.2020
mp4 (228,5 MB)
Изјава председника Вучића
25.12.2020
mp4 (90,47 MB)
Дочек