Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.12.2020.

Vučić: Skener za vojnu bolnicu na Karaburmi



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici avion koji je dopremio donaciju medicinske opreme namenjene borbi protiv virusa Kovid-19, koja je građanima Srbije stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik Vučić je, prilikom dočeka na batajničkom aerodromu kojem su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, najavio da je savremeni skener, CT 64-slajsni, iz donacije koja je stigla danas, planiran za vojnu kovid bolnicu na Karaburmi.

Kako je istakao ukupna donacija u medicinskoj opremi vredna je više od miliona evra, lična je pomoć šeika Mohameda bin Zajed al Nahjana i to je njegova podrška i pomoć Republici Srbiji i građanima Srbije u borbi protiv pandemije.

- Reč je o mnogo najkvalitetnijih mašina. Jedna magnetna rezonanca sama teška je više od 14 tona, veoma je skupa i to su sprave od milion evra. Slajsni skener, pokretni slajsni skeneri, rentgen aparati, respiratori, obični i hajflou. Poslali su i 30 hiljada skafandera, pa do različitih vrsta potrošne robe. To je višemilionska pomoć i ogromna podrška – naglasio je predsednik Vučić dodajući da je to pomoć koja Srbiju ne košta ni dinara, čak je i prevoz organizovao veliki prijatelj Srbije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost šeiku Mohamedu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na ovoj donaciji, dodajući da ovo nismo ničim zaslužili osim prijateljstva koje imamo sa njim.

- Ovo je oprema gotovo dovoljna za jednu kovid bolnicu – istakao je predsednik Vučić i najavio da dobijena oprema sada ide u magacin, odakle će biti raspoređena u zdravstvene ustanove širom Srbije, gde bude najpotrebnije, još jednom dodajući da je reč o ogromnoj pomoći.  On je podsetio i da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Emirata.

Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu, istakao je prilikom dočeka na batajničkom aerodromu, da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu sa koronom, prema instrukcijama vrhovnog rukovodstva Emirata. On je dodao da je pomoć poslata kako bi se Srbiji pomoglo da se izbori sa opakim virusom, i dodao da se nada da će se ceo svet osloboditi ove pošasti.

Predsednik Vučić istakao je i da su prve količine vakcine kompanija "Fajzer-Biontek" stigle u utorak u Srbiju, a juče je počela vakcinacija, što Srbiju, uz Veliku Britaniju i Švajcarsku svrstava u evropski vrh zemalja koje su u vakcinaciju ušle pre kraja godine. On je dodao da će sada na nedeljnom nivou Srbija dobijati vakcine naglašavajući da će se posle ljudi u staračkim domovima, vakcinisati zdravstveni radnici, a zatim i ostali, čime će se, kako je istakao, polako zadati snažan udarac koroni.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.12.2020
mp4 (228,5 MB)
Izjava predsednika Vučića
25.12.2020
mp4 (90,47 MB)
Doček