Министарство одбране Републике Србије
 
17.11.2020.

Обележен Дан центра за мировне операције



Припадници Центра за мировне операције Војске Србије данас су обележили Дан Центра - 17. новембар. Поводом празника сумирани су резултати рада, а најистакнутијим појединцима додељене су награде и похвале.
 
Дан Центра за мировне операције - 17. новембар, обележава се у знак сећања на тај дан 1956. године када је претходница Југословенске војске ступила на тло Синаја, десет дана након што је Резолуцијом Генералне скупштине УН број 1001 успостављена мисија UNEF (United Nations Emergency Force). На тај начин, наша војска је, заједно са оружаним снагама других држава контрибутора, поставила темеље ономе што данас називамо мултилатералним мировним операцијама Уједињених нација.
 
Центар за мировне операције празник је обележио у измењеним околностима због епидемиолошке ситуације, каже начелник Центра пуковник Иван Лазаревић.
 
- Најважније је напоменути да ширење вирусне инфекције COVID 19 није довело до смањење нашег ангажовања, па Центар извршава своје задатке свакодневно и редовно. Тренутно у зонама операција имамо 274 припадника Министарства одбране и Војске Србије -  у пет операција под покровитељством Уједињених нација и три Европске уније. Сви су здрави, а Центар за мировне операције и Оперативна управа Генералштаба на дневном нивоу прате безбедносну и епидемиолошку ситуацију, и сходно томе, предузимамо одговарајуће мере и поступке - каже пуковник Лазаревић.
 
Центар за мировне операције разликује се од сличних центара у свету јер се једини свеобухватно бави избором и селекцијом припадника, опремањем, праћењем ангажовања, логистичком подршком и свим финансијским принадлежностима. Јединствен је у свету и по питању обуке јер једини има три сертификата за три различите врсте обуке, издате од Уједињених нација.
 
С обзиром да Војска Србије поштује родни аспект, сходно важећим резолуцијама УН, то се примењује и у селекцији припадника који се упућују у мултинационалне операције, тако да је Србија једна од неколицине држава учесница мировних операција које се могу похвалити двоцифреним процентом жена у саставу ангажованих контингената, са око 16 процената.

Говорећи о изазовима и задацима који су пред Центром за мировне операције, начелник пуковник Иван Лазаревић истиче да нема сумње да је стални састав способан да све задатке са потребним нивоом стандарда изнесе квалитетно до краја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.11.2020
mp4 (129,5 MB)
Изјава начелника Центра за мировне операције пуковника Ивана Лазаревића