Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.11.2020.

Obeležen Dan centra za mirovne operacije



Pripadnici Centra za mirovne operacije Vojske Srbije danas su obeležili Dan Centra - 17. novembar. Povodom praznika sumirani su rezultati rada, a najistaknutijim pojedincima dodeljene su nagrade i pohvale.
 
Dan Centra za mirovne operacije - 17. novembar, obeležava se u znak sećanja na taj dan 1956. godine kada je prethodnica Jugoslovenske vojske stupila na tlo Sinaja, deset dana nakon što je Rezolucijom Generalne skupštine UN broj 1001 uspostavljena misija UNEF (United Nations Emergency Force). Na taj način, naša vojska je, zajedno sa oružanim snagama drugih država kontributora, postavila temelje onome što danas nazivamo multilateralnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.
 
Centar za mirovne operacije praznik je obeležio u izmenjenim okolnostima zbog epidemiološke situacije, kaže načelnik Centra pukovnik Ivan Lazarević.
 
- Najvažnije je napomenuti da širenje virusne infekcije COVID 19 nije dovelo do smanjenje našeg angažovanja, pa Centar izvršava svoje zadatke svakodnevno i redovno. Trenutno u zonama operacija imamo 274 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije -  u pet operacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i tri Evropske unije. Svi su zdravi, a Centar za mirovne operacije i Operativna uprava Generalštaba na dnevnom nivou prate bezbednosnu i epidemiološku situaciju, i shodno tome, preduzimamo odgovarajuće mere i postupke - kaže pukovnik Lazarević.
 
Centar za mirovne operacije razlikuje se od sličnih centara u svetu jer se jedini sveobuhvatno bavi izborom i selekcijom pripadnika, opremanjem, praćenjem angažovanja, logističkom podrškom i svim finansijskim prinadležnostima. Jedinstven je u svetu i po pitanju obuke jer jedini ima tri sertifikata za tri različite vrste obuke, izdate od Ujedinjenih nacija.
 
S obzirom da Vojska Srbije poštuje rodni aspekt, shodno važećim rezolucijama UN, to se primenjuje i u selekciji pripadnika koji se upućuju u multinacionalne operacije, tako da je Srbija jedna od nekolicine država učesnica mirovnih operacija koje se mogu pohvaliti dvocifrenim procentom žena u sastavu angažovanih kontingenata, sa oko 16 procenata.

Govoreći o izazovima i zadacima koji su pred Centrom za mirovne operacije, načelnik pukovnik Ivan Lazarević ističe da nema sumnje da je stalni sastav sposoban da sve zadatke sa potrebnim nivoom standarda iznese kvalitetno do kraja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.11.2020
mp4 (129,5 MB)
Izjava načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika Ivana Lazarevića