Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



У НОВЕМБАРСКОМ  БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:

Месец за нама обележила је Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020” на привременом полигону „Пештер”, којој је присуствовао комплетан државни и војни врх и највиши представници Републике Српске, и која је, према речима председника Вучића, „потврдила да је Војска Србије спремна, способна и обучена да сачува нашу земљу”.

Централно место у рубрици У ФОКУСУ заузима текст о примопредаји дужности министра одбране 29. октобра, када је новоизабрани потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић у Великој ратној сали старог Генералштаба примио дужност министра одбране од досадашњег министра Александра Вулина, који је изабран за министра унутрашњих послова. Током прве посете Генералштабу Војске Србије, где га је дочекао начелник, генерал Милан Мојсиловић, министар Стефановић истакао је да му је изузетна част што може да руководи једним системом какав је Министарство одбране и што може да помогне „да Војска Србије буде још опремљенија”.

Осим о том догађају, У ФОКУСУ читајте и о припремама државе и војске за одговор на актуелни удар Ковида-19, као и о низу активности министра Александра Вулина, који је уочи одласка на нову дужност желео да се увери да се обука одвија неометано, баш као и процес осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије.

Након уводног осврта на месец за нама, вашој пажњи препоручујемо РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – с командантом Прве бригаде КоВ-а бригадним генералом Зораном Насковићем, у коме он, поводом предстојећег дана јединице, уз осврт на задатке из све три мисије Војске Србије које свакодневно реализују, посебно истиче значај обуке, којој посвећују највише времена.

Рубрика СТАЈНА ТАЧКА доноси веома садржајан текст о здружено-тактичкој вежби с бојевим гађањем „Садејство 2020”, са много детаља и атрактивним фотографијама, уз који ћете „чути” звукове испаљења пројектила и осетити мирис барута, баш као да сте били на Пештеру те недеље 10. октобра, када је приказано дејство оружја и оруђа којима Војска Србије располаже.

Али, то није све. Ову значајну тему заокружује АРСЕНАЛ, у коме су дата сва средства наоружања приказана на вежби „Садејство 2020”, која сведоче о моћи војске, уз напомену да су (од око 40 ваздухоплова и 150 борбених и неборбених средстава ратне технике приказаних на вежби) знатан део чинила модернизована или потпуно нова средства која су у протеклом периоду произведена у погонима домаће одбрамбене индустрије или набављена из иностранства.

Рубрика СИСТЕМ доноси нам текст о Трећем ракетном дивизиону 250. ракетне бригаде за ПВД, у чију се Касарну „Мајор Милан Тепић” у Јакову вратио „панцир С1” са вежбе „Садејство 2020”, где се показао у најбољем светлу. Поводом Дана 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства посетили смо оне којима су та наша најсавременија средства поверена, како бисмо заокружили причу с Пештера.

У рубрици СИСТЕМ читајте и о обуци снајпериста Војске Србије („стрелцима са само једном шансом”), као и о инжињерији, чији је Дан рода пред нама, и која прва улази у борбу а последња из ње излази, а вашој пажњи препоручујемо и текст о „трогодишњем трагу” Првог логистичког центра Централне логистичке базе Војске Србије.

ПОГЛЕДИ, рубрике ГЛОБАЛНО, доносе текст о томе како је протекла војна парада у Пјонгјангу, поводом 75. годишњице Комунистичке партије Северне Кореје, која је, осим што је организована иза поноћи, посебна и због начина на који је одржана и приказа технике „у западном маниру”, а готово смо сигурни да ћете се сагласити да оно што је показано завређује пажњу, јер представља квалитативни скок у опреми и наоружању те земље.

Сукоб у Нагорно-Карабаху, који се дешава под будним оком читавог света, није могао остати ван нашег фокуса, па смо вам у рубрици ЖАРИШТА припремили свеобухватан осврт који започињемо текстом Виолете Рашковић Таловић, који „отвара” геополитички аспект спора између Јерменије и Азербејџана, једног од најупечатљивијих замрзнутих постсовјетских конфликата, а „поентирамо” га сјајном анализом Александра Животића у рубрици ПАРАЛЕЛЕ, чији су предмет оружане снаге Јерменије и Азербејџана, с низом података, бројева и упоређивања моћи две државе пред судбинским изазовима.

Незаобилазна КУЛТУРА доноси причу о књизи пуковника у пензији Славише Голубовића „Пад ноћног сокола” (коју је 2016. објавио Медија центар „Одбрана”), чије је издање на руском језику недавно у Москви награђено „Златним витезом”; о изложби фотографија и докумената „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945”, отвореној у Великој галерији Дома Војске Србије, а ту је и приказ монографије „Праведни рат – између апологије и обуздавања рата” аутора др Драгана Станара, професора војне етике на Војној академији.

Поводом годишњице примирја у Првом светском рату, у рубрици ИСТОРИЈА, „Одбрана” доноси текст о Живојину Д. Бацићу, команданту 13. пука „Хајдук Вељко” другог позива, који је захваљујући француској књижевници Марсели Тинер и ратном дописнику париског „Журнала” Анрију Барбију отргнут од заборава.

Редакција Вашег месечника, као последњи текст у броју припремила је репортажу са „Купа Војске Србије”, која је ергели „Карађорђево” Војне установе „Моровић” вратила стари сјај.

НАСЛОВНА

У ФОКУСУ
Стр. 1
У Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова
ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ
Министар Стефановић посетио Генералштаб
ВОЈСКА СРБИЈЕ ГАРАНТ БЕЗБЕДНОСТИ, СТАБИЛНОСТИ И СИГУРНОСТИ

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

Стр. 3
БИОГРАФИЈА МИНИСТРА ОДБРАНЕ ДР НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋА

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током октобра
ВОЈСКА ЈЕ ЧУВАР СЛОБОДЕ, ТРАДИЦИЈЕ И ЧАСТИ

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 8
Командант Прве бригаде КоВ бригадни генерал Зоран Насковић
ДЕВЕТНАЕСТ НАЦИЈА КАО ЈЕДАН

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 12
Здружено-тактичка вежба с бојевим гађањем „Садејство 2020”
НОВА СЛИКА ВОЈСКЕ

СИСТЕМ
Стр. 23
Трећи ракетни дивизион 250. ракетне бригаде за ПВД
СА „ПАНЦИРОМ” ВИШЕСТРУКО ЈАЧИ

Стр. 26
Обука снајпериста Војске Србије
СТРЕЛЦИ СА САМО ЈЕДНОМ ШАНСОМ

Стр. 32
У сусрет Дану инжињерије
ПРВИ У БОРБУ, ПОСЛЕДЊИ ИЗ БОРБЕ

Стр. 38
Поводом Дана Централне логистичке базе
ТРОГОДИШЊИ ТРАГ

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – АРСЕНАЛ 214
Стр. 41
Средства наоружања приказана на вежби „Садејство 2020”
МОЋ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 50
Војна парада у Пјонгјангу
ОРУЖЈЕ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ

ГЛОБАЛНО – ЖАРИШТЕ
Стр. 54
Нагорно-Карабах
ЦРНИ ВРТ У ПОДНОЖЈУ АРАРАТА

ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 60
Оружане снаге Јерменије и Азербејџана пред изазовима регионалног конфликта
ЗАКАВКАСКА РАСКРШЋА

КУЛТУРА
Стр. 66
Златни витез у Москви за „Пад ноћног сокола” на руском језику
ИСТОРИЈА КЊИГЕ

Стр. 68
Изложба фотографија и докумената „Ратна слика Србије у Другом светском рату,
1941–1945”
ДОПРИНОС КУЛТУРИ СЕЋАЊА

Стр. 71
Приказ књиге
ТЕОРИЈА ПРАВЕДНОГ РАТА

ИСТОРИЈА
Стр. 72
ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Живојин Д. Бацић, командант 13. пука „Хајдук Вељко” другог позива
СРПСКИ ПУКОВНИК СЕ НИКАДА НЕ ПРЕДАЈЕ

СПОРТ
Стр. 76
Куп Војске Србије
ПОВРАТАК КОЊИЧКЕ ТРАДИЦИЈЕ

ОГЛАСИ
Стр. 78
Сервисне информације, конкурси