Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



U NOVEMBARSKOM  BROJU MAGAZINA „ODBRANA” PROČITAJTE:

Mesec za nama obeležila je Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020” na privremenom poligonu „Pešter”, kojoj je prisustvovao kompletan državni i vojni vrh i najviši predstavnici Republike Srpske, i koja je, prema rečima predsednika Vučića, „potvrdila da je Vojska Srbije spremna, sposobna i obučena da sačuva našu zemlju”.

Centralno mesto u rubrici U FOKUSU zauzima tekst o primopredaji dužnosti ministra odbrane 29. oktobra, kada je novoizabrani potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba primio dužnost ministra odbrane od dosadašnjeg ministra Aleksandra Vulina, koji je izabran za ministra unutrašnjih poslova. Tokom prve posete Generalštabu Vojske Srbije, gde ga je dočekao načelnik, general Milan Mojsilović, ministar Stefanović istakao je da mu je izuzetna čast što može da rukovodi jednim sistemom kakav je Ministarstvo odbrane i što može da pomogne „da Vojska Srbije bude još opremljenija”.

Osim o tom događaju, U FOKUSU čitajte i o pripremama države i vojske za odgovor na aktuelni udar Kovida-19, kao i o nizu aktivnosti ministra Aleksandra Vulina, koji je uoči odlaska na novu dužnost želeo da se uveri da se obuka odvija neometano, baš kao i proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije.

Nakon uvodnog osvrta na mesec za nama, vašoj pažnji preporučujemo RAZGOVOR S POVODOM – s komandantom Prve brigade KoV-a brigadnim generalom Zoranom Naskovićem, u kome on, povodom predstojećeg dana jedinice, uz osvrt na zadatke iz sve tri misije Vojske Srbije koje svakodnevno realizuju, posebno ističe značaj obuke, kojoj posvećuju najviše vremena.

Rubrika STAJNA TAČKA donosi veoma sadržajan tekst o združeno-taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020”, sa mnogo detalja i atraktivnim fotografijama, uz koji ćete „čuti” zvukove ispaljenja projektila i osetiti miris baruta, baš kao da ste bili na Pešteru te nedelje 10. oktobra, kada je prikazano dejstvo oružja i oruđa kojima Vojska Srbije raspolaže.

Ali, to nije sve. Ovu značajnu temu zaokružuje ARSENAL, u kome su data sva sredstva naoružanja prikazana na vežbi „Sadejstvo 2020”, koja svedoče o moći vojske, uz napomenu da su (od oko 40 vazduhoplova i 150 borbenih i neborbenih sredstava ratne tehnike prikazanih na vežbi) znatan deo činila modernizovana ili potpuno nova sredstva koja su u proteklom periodu proizvedena u pogonima domaće odbrambene industrije ili nabavljena iz inostranstva.

Rubrika SISTEM donosi nam tekst o Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade za PVD, u čiju se Kasarnu „Major Milan Tepić” u Jakovu vratio „pancir S1” sa vežbe „Sadejstvo 2020”, gde se pokazao u najboljem svetlu. Povodom Dana 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva posetili smo one kojima su ta naša najsavremenija sredstva poverena, kako bismo zaokružili priču s Peštera.

U rubrici SISTEM čitajte i o obuci snajperista Vojske Srbije („strelcima sa samo jednom šansom”), kao i o inžinjeriji, čiji je Dan roda pred nama, i koja prva ulazi u borbu a poslednja iz nje izlazi, a vašoj pažnji preporučujemo i tekst o „trogodišnjem tragu” Prvog logističkog centra Centralne logističke baze Vojske Srbije.

POGLEDI, rubrike GLOBALNO, donose tekst o tome kako je protekla vojna parada u Pjongjangu, povodom 75. godišnjice Komunističke partije Severne Koreje, koja je, osim što je organizovana iza ponoći, posebna i zbog načina na koji je održana i prikaza tehnike „u zapadnom maniru”, a gotovo smo sigurni da ćete se saglasiti da ono što je pokazano zavređuje pažnju, jer predstavlja kvalitativni skok u opremi i naoružanju te zemlje.

Sukob u Nagorno-Karabahu, koji se dešava pod budnim okom čitavog sveta, nije mogao ostati van našeg fokusa, pa smo vam u rubrici ŽARIŠTA pripremili sveobuhvatan osvrt koji započinjemo tekstom Violete Rašković Talović, koji „otvara” geopolitički aspekt spora između Jermenije i Azerbejdžana, jednog od najupečatljivijih zamrznutih postsovjetskih konflikata, a „poentiramo” ga sjajnom analizom Aleksandra Životića u rubrici PARALELE, čiji su predmet oružane snage Jermenije i Azerbejdžana, s nizom podataka, brojeva i upoređivanja moći dve države pred sudbinskim izazovima.

Nezaobilazna KULTURA donosi priču o knjizi pukovnika u penziji Slaviše Golubovića „Pad noćnog sokola” (koju je 2016. objavio Medija centar „Odbrana”), čije je izdanje na ruskom jeziku nedavno u Moskvi nagrađeno „Zlatnim vitezom”; o izložbi fotografija i dokumenata „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”, otvorenoj u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, a tu je i prikaz monografije „Pravedni rat – između apologije i obuzdavanja rata” autora dr Dragana Stanara, profesora vojne etike na Vojnoj akademiji.

Povodom godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, u rubrici ISTORIJA, „Odbrana” donosi tekst o Živojinu D. Baciću, komandantu 13. puka „Hajduk Veljko” drugog poziva, koji je zahvaljujući francuskoj književnici Marseli Tiner i ratnom dopisniku pariskog „Žurnala” Anriju Barbiju otrgnut od zaborava.

Redakcija Vašeg mesečnika, kao poslednji tekst u broju pripremila je reportažu sa „Kupa Vojske Srbije”, koja je ergeli „Karađorđevo” Vojne ustanove „Morović” vratila stari sjaj.

NASLOVNA

U FOKUSU
Str. 1
U Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova
PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI
Ministar Stefanović posetio Generalštab
VOJSKA SRBIJE GARANT BEZBEDNOSTI, STABILNOSTI I SIGURNOSTI

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

Str. 3
BIOGRAFIJA MINISTRA ODBRANE DR NEBOJŠE STEFANOVIĆA

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom oktobra
VOJSKA JE ČUVAR SLOBODE, TRADICIJE I ČASTI

RAZGOVOR S POVODOM
Str. 8
Komandant Prve brigade KoV brigadni general Zoran Nasković
DEVETNAEST NACIJA KAO JEDAN

STAJNA TAČKA
Str. 12
Združeno-taktička vežba s bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020”
NOVA SLIKA VOJSKE

SISTEM
Str. 23
Treći raketni divizion 250. raketne brigade za PVD
SA „PANCIROM” VIŠESTRUKO JAČI

Str. 26
Obuka snajperista Vojske Srbije
STRELCI SA SAMO JEDNOM ŠANSOM

Str. 32
U susret Danu inžinjerije
PRVI U BORBU, POSLEDNjI IZ BORBE

Str. 38
Povodom Dana Centralne logističke baze
TROGODIŠNjI TRAG

SPECIJALNI PRILOG – ARSENAL 214
Str. 41
Sredstva naoružanja prikazana na vežbi „Sadejstvo 2020”
MOĆ VOJSKE SRBIJE

GLOBALNO – POGLEDI
Str. 50
Vojna parada u Pjongjangu
ORUŽJE SEVERNE KOREJE

GLOBALNO – ŽARIŠTE
Str. 54
Nagorno-Karabah
CRNI VRT U PODNOŽJU ARARATA

GLOBALNO – PARALELE
Str. 60
Oružane snage Jermenije i Azerbejdžana pred izazovima regionalnog konflikta
ZAKAVKASKA RASKRŠĆA

KULTURA
Str. 66
Zlatni vitez u Moskvi za „Pad noćnog sokola” na ruskom jeziku
ISTORIJA KNjIGE

Str. 68
Izložba fotografija i dokumenata „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu,
1941–1945”
DOPRINOS KULTURI SEĆANjA

Str. 71
Prikaz knjige
TEORIJA PRAVEDNOG RATA

ISTORIJA
Str. 72
POVODOM GODIŠNjICE PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
Živojin D. Bacić, komandant 13. puka „Hajduk Veljko” drugog poziva
SRPSKI PUKOVNIK SE NIKADA NE PREDAJE

SPORT
Str. 76
Kup Vojske Srbije
POVRATAK KONjIČKE TRADICIJE

OGLASI
Str. 78
Servisne informacije, konkursi