Министарство одбране Републике Србије
 
09.10.2020.

Генерална проба вежбе “Садејство 2020” на Пештеру



На Привременом полигону „Пештер“ данас је изведена генерална проба сутрашње Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Садејство 2020“.
 
- Данас смо видели за шта се Војска Србије припремала свих ових месеци, али и свих ових година. Оваква војска није војска која се прави за један дан, то је продукт и плод стрпљивог, упорног рада, то је огромни ентузијазам и огромна мотивација свих припадника Војске Србије - рекао је данас министар одбране Александар Вулин који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао генералној проби вежбе која ће бити одржана сутра на Привременом полигону „Пештер“.

Како је истакао министар Вулин, држава Србија може да буде поносна на ове људе и „може да буде сигурна да док има овакве људе и овакву војску да ће мир још дуго владати“.
 
- Мир на Балкану је дуготрајан само када је Србија снажна и када Србија има овако снажну војску. Данас је све прошло као што смо планирали, све јединице су на најбољи могући начин испуниле своје задатке. Очекујемо да и сутра буде тако и да и сутра обрадујемо Србију сликом једне поносне, организоване, модерне и опремљене војске - поручио је министар одбране.
 
Генерал Мојсиловић рекао је да су на генералној проби приказане „комплексне радње и поступци на тактичком и оперативном нивоу“.
 
- У потпуности сам задовољан оним што сам данас видео, с обзиром на то да је садејство јединица Ратног ваздухопловства и Копнене војске остварено веома прецизно по месту и времену, а учинак ватре на циљевима је био импозантан. Можемо да се похвалимо и способностима које до сада нису биле видљиве ни приказане, а од данас у потпуности улазе у сферу дугорочног не само плана развоја система одбране него и на тактичком нивоу, где долази до изражаја једна врста кохезије - истакао је начелник Генералштаба.

- Ми војници смо у потпуности поносни с оним чиме располажемо и што нам је држава омогућила и изразио бих захвалност министру одбране, Министарству одбране и председнику Републике и врховном команданту за све оно што је ова војска добила, а овим вежбама и оваквим начином рада ми шаљемо поруку, исказујемо наше опредељење да је наша држава сигурна, безбедна и да сваки динар који је уложен у Војску Србије је динар уложен у безбедност и сигурност наших грађана - нагласио је генерал Мојсиловић.
 
На вежби „Садејство 2020“ учествује око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која ће први пут заједно дејствовати на једној оваквој вежби.

Биће приказан део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом. У складу са бројем ангажованих јединица реч је о једној од већих вежби имајући у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије. 
 
Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020“ биће одржана сутра од 12 часова на Привременом полигону „Пештер“, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.10.2020
mp4 (70,97 MB)
Изјава министра Вулина
09.10.2020
mp4 (139,01 MB)
Изјава генерала Милана Мојсиловића
09.10.2020
mp4 (536,95 MB)
Генерална проба вежбе