Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2020.

Generalna proba vežbe “Sadejstvo 2020” na Pešteru



Na Privremenom poligonu „Pešter“ danas je izvedena generalna proba sutrašnje Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“.
 
- Danas smo videli za šta se Vojska Srbije pripremala svih ovih meseci, ali i svih ovih godina. Ovakva vojska nije vojska koja se pravi za jedan dan, to je produkt i plod strpljivog, upornog rada, to je ogromni entuzijazam i ogromna motivacija svih pripadnika Vojske Srbije - rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao generalnoj probi vežbe koja će biti održana sutra na Privremenom poligonu „Pešter“.

Kako je istakao ministar Vulin, država Srbija može da bude ponosna na ove ljude i „može da bude sigurna da dok ima ovakve ljude i ovakvu vojsku da će mir još dugo vladati“.
 
- Mir na Balkanu je dugotrajan samo kada je Srbija snažna i kada Srbija ima ovako snažnu vojsku. Danas je sve prošlo kao što smo planirali, sve jedinice su na najbolji mogući način ispunile svoje zadatke. Očekujemo da i sutra bude tako i da i sutra obradujemo Srbiju slikom jedne ponosne, organizovane, moderne i opremljene vojske - poručio je ministar odbrane.
 
General Mojsilović rekao je da su na generalnoj probi prikazane „kompleksne radnje i postupci na taktičkom i operativnom nivou“.
 
- U potpunosti sam zadovoljan onim što sam danas video, s obzirom na to da je sadejstvo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Kopnene vojske ostvareno veoma precizno po mestu i vremenu, a učinak vatre na ciljevima je bio impozantan. Možemo da se pohvalimo i sposobnostima koje do sada nisu bile vidljive ni prikazane, a od danas u potpunosti ulaze u sferu dugoročnog ne samo plana razvoja sistema odbrane nego i na taktičkom nivou, gde dolazi do izražaja jedna vrsta kohezije - istakao je načelnik Generalštaba.

- Mi vojnici smo u potpunosti ponosni s onim čime raspolažemo i što nam je država omogućila i izrazio bih zahvalnost ministru odbrane, Ministarstvu odbrane i predsedniku Republike i vrhovnom komandantu za sve ono što je ova vojska dobila, a ovim vežbama i ovakvim načinom rada mi šaljemo poruku, iskazujemo naše opredeljenje da je naša država sigurna, bezbedna i da svaki dinar koji je uložen u Vojsku Srbije je dinar uložen u bezbednost i sigurnost naših građana - naglasio je general Mojsilović.
 
Na vežbi „Sadejstvo 2020“ učestvuje oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Biće prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. U skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije. 
 
Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ biće održana sutra od 12 časova na Privremenom poligonu „Pešter“, uz direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.10.2020
mp4 (70,97 MB)
Izjava ministra Vulina
09.10.2020
mp4 (139,01 MB)
Izjava generala Milana Mojsilovića
09.10.2020
mp4 (536,95 MB)
Generalna proba vežbe