Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



У ОКТОБАРСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:
 
Припадници Војске и грађани Србије дочекали су с великом тугом вест о смрти двојице пилота мајора Дејана Крсника и капетана прве класе Звонка Васиљевића из 101. ловачко-авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО, који су 25. септембра погинули приликом пада авиона МиГ-21 у рејону Малог Зворника.

У ФОКУСУ читајте и шта је обележило прво прослављање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра у Бањој Луци, где је, у својству изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, министар Александар Вулин уручио председници Републике Српске Жељки Цвијановић реплику једне од ратних застава јединица Војске Републике Српске. Месец за нама прошао је у интензивној обуци јединица, а обележили су га и наставак модернизације средстава и низ вежбовних активности чији је циљ унапређење оперативних способности војске, о чему ћете такође читати у уводној рубрици „Одбране”.

Након уводног осврта на месец за нама вашој пажњи препоручујемо текст који доноси детаље посете министра одбране Александра Вулина Руској Федерацији, која је потврдила „никад снажнију сарадњу” две земље.
 
У рубрици СТАЈНА ТАЧКА читајте како је прошла још једна промоција најмлађих официра Војске Србије. Иако је свечаност, због пандемије Ковида-19, организована у кругу Касарне „Генерал Јован Мишковић”, уместо, како традиција налаже, испред Дома Народне скупштине, поруке које су послате охрабрују. Нарочита она упућена од председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића – да су држава и сви њени грађани поносни на своју војску, али и на систем војног школства који је у протеклих неколико година остварио изузетне резултате. Ту је и прича о најбољим кадетима који су произведени у прве официрске чинове, који листом истичу да су поносни на изабрани позив и обећавају да ће на својим првим дужностима у јединицама и установама Војске Србије оправдати поверење државе и својих претпостављених
 
Вашој пажњи препоручујемо текст под насловом „Батаљон са срцем бригаде”, који у рубрици СИСТЕМ, поводом Дана оклопних јединица, доноси причу о 15. тенковском батаљону, смештеном у сремскомитровачкој касарни „Бошко Палковљевић Пинки”. У истој рубрици је и текст „Глад за водом” – међу овогодишњим кандидатима курса за лаке бродске рониоце, први пут од оснивања ронилачке службе у Војсци Србије, налазе се и два жене које су, након ригорозних психофизичких провера, здравствених и других процена, добиле прилику да заслуже значку војног рониоца. Ту је и прича о Центру за обуку логистике Команде за обуку, у којој се каже да је реч о „јединственој школи данас тако потребних и недостајућих заната”. СИСТЕМ доноси и детаље конкурса Министарства одбране за доделу ученичких стипендија, од којих је највиша она за ученике завршне године и износи 25.000 динара, као и текст о хуманом гесту кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, који су прикупили 107.000 динара за помоћ Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.

Централна рубрика „Одбране” приближиће вам и испитивања средстава НВО из домаћег развоја, настављена током септембра, док у ТЕХНИЦИ можете сазнати све о српској модуларној аутоматској пушци М19, колоквијално названој „пушка за два калибра”, која је део пројекта „1500+”.
 
У рубрици ГЛОБАЛНО (сукоби у сенци), у тексту под насловом „Инцидент Балакот”, пуковника др Славише Влачића, читајте о историји односа Индије и Пакистана, оптерећеној мноштвом инцидената и сукоба. Последњи у низу окршаја који је претио озбиљном ескалацијом у отворени ратни сукоб био је „Инцидент Балакот”, који се догодио почетком 2019. године. Реномирани аутор професор др Александар Животић читаоцима „Одбране” ексклузивно приближава савремене мађарске оружане снаге, које су у протекле три деценије прошле кроз неколико реформских циклуса и налазе се у процесу замашне модернизације и обнове ватрених капацитета. ГЛОБАЛНО доноси и текст пуковника др Далибора Денде о принципу „мисија командује”, који представља начин командовања и руковођења који охрабрује потчињене у доношењу одлука и децентрализованом извршењу поверених им задатака ,у складу са стварним развојем ситуације на војишту, кроз призму искуства српске војске.
 
У рубрици КУЛТУРА представљамо вам нове наслове Медија центра „Одбрана”, а ту је и разговор с професором др Јованом Бабићем, филозофом и биоетичарем, о књизи „Огледи о одбрани”, за коју је добио награду „Никола Милошевић”.

У години великог јубилеја Војне академије, када оживљавамо успомену на многобројне наставнике који су оставили неизбрисив траг у историји ове значајне високошколске установе, у ТРАДИЦИЈИ вам преносимо део сећања на Наду Будисављевић, професорку енглеског језика. Увођењем подрубирике ИЗ РИЗНИЦЕ отварамо простор за представљање јавности вредних експоната кои сеналазе у ризницама војних музеја, док у рубрици СПОРТ представљамо спортску јединицу, најлепше лице војног спорта.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 340

НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

Стр. 3
ПОГИБИЈА ПИЛОТА

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током септембра
ВЕРА У ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ

Стр. 7
Посета министра Вулина Руској Федерацији
САРАДЊА НИКАД СНАЖНИЈА

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
МЛАДОСТ ЗА БУДУЋНОСТ

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 15
Реч најбољих
НАСТАВЉАЈУ СА УСАВРШАВАЊЕМ

СИСТЕМ
Стр. 19
Поводом Дана оклопних јединица – тенкисти из Сремске Митровице
БАТАЉОН СА СРЦЕМ БРИГАДЕ

Стр.24
Обука за лаког бродског рониоца у Речној Флотили
ГЛАД ЗА ВОДОМ

Стр. 28
Центар за обуку логистике Команде за обуку
ЗЛАТНА КОШНИЦА ЗАНАТА

Стр. 34
Конкурс Министарства одбране за доделу ученичких стипендија
ШАНСА ЗА БУДУЋЕ ПОДОФИЦИРЕ

 Стр. 35
Донација кадета дечијој клиници у Тиршовој
ПОРУКА ХУМАНОСТИ

Стр. 36
Развој средстава НВО
СЕПТЕМБАРСКА ИСПИТИВАЊА

ТЕХНИКА
Стр. 38
Српска модуларна аутоматска пушка М19
ЈЕДНА ПУШКА ЗА ДВА КАЛИБРА

ГЛОБАЛНО – СУКОБИ У СЕНЦИ
Стр. 46
ИНЦИДЕНТ БАЛКОТ

 ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 50
Савремене мађарске оружане снаге
ПАНОНСКА ЗАШТИТА

ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 54
Принцип мисија командује (Mission Command)
ИСКУСТВО СРПСКЕ ВОЈСКЕ

КУЛТУРА
Стр. 60
Нови наслови МЦ „Одбрана”
ОПЛЕМЕЊЕНЕ ЕДИЦИЈЕ

 Стр. 61
ЛАУЕРАТИ ФЕСТИВАЛА У МОСКВИ

ТРАДИЦИЈА
Стр. 66
Знаменити наставници Војне академије Нада Будисављевић
ЗНАЊЕ, ВЕШТИНА И УМЕТНОСТ У ЈЕДНОЈ ЛИЧНОСТИ

Стр. 68
Из Ваздухопловног музеја
ФИЗИР ВЕЛИКА ПОРОДИЦА АВИОНА

СПОРТ
Стр. 70
Спортска јединица – најлепше лице војног спорта
МЕДАЉЕ ЗА ВРХУНСКЕ РЕЗУЛТАТЕ

ОГЛАСИ
Стр. 74
Сервисне информације, конкурси