Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



U OKTOBARSKOM BROJU MAGAZINA „ODBRANA” PROČITAJTE:
 
Pripadnici Vojske i građani Srbije dočekali su s velikom tugom vest o smrti dvojice pilota majora Dejana Krsnika i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO, koji su 25. septembra poginuli prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu Malog Zvornika.

U FOKUSU čitajte i šta je obeležilo prvo proslavljanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra u Banjoj Luci, gde je, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar Aleksandar Vulin uručio predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović repliku jedne od ratnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske. Mesec za nama prošao je u intenzivnoj obuci jedinica, a obeležili su ga i nastavak modernizacije sredstava i niz vežbovnih aktivnosti čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti vojske, o čemu ćete takođe čitati u uvodnoj rubrici „Odbrane”.

Nakon uvodnog osvrta na mesec za nama vašoj pažnji preporučujemo tekst koji donosi detalje posete ministra odbrane Aleksandra Vulina Ruskoj Federaciji, koja je potvrdila „nikad snažniju saradnju” dve zemlje.
 
U rubrici STAJNA TAČKA čitajte kako je prošla još jedna promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. Iako je svečanost, zbog pandemije Kovida-19, organizovana u krugu Kasarne „General Jovan Mišković”, umesto, kako tradicija nalaže, ispred Doma Narodne skupštine, poruke koje su poslate ohrabruju. Naročita ona upućena od predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića – da su država i svi njeni građani ponosni na svoju vojsku, ali i na sistem vojnog školstva koji je u proteklih nekoliko godina ostvario izuzetne rezultate. Tu je i priča o najboljim kadetima koji su proizvedeni u prve oficirske činove, koji listom ističu da su ponosni na izabrani poziv i obećavaju da će na svojim prvim dužnostima u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije opravdati poverenje države i svojih pretpostavljenih
 
Vašoj pažnji preporučujemo tekst pod naslovom „Bataljon sa srcem brigade”, koji u rubrici SISTEM, povodom Dana oklopnih jedinica, donosi priču o 15. tenkovskom bataljonu, smeštenom u sremskomitrovačkoj kasarni „Boško Palkovljević Pinki”. U istoj rubrici je i tekst „Glad za vodom” – među ovogodišnjim kandidatima kursa za lake brodske ronioce, prvi put od osnivanja ronilačke službe u Vojsci Srbije, nalaze se i dva žene koje su, nakon rigoroznih psihofizičkih provera, zdravstvenih i drugih procena, dobile priliku da zasluže značku vojnog ronioca. Tu je i priča o Centru za obuku logistike Komande za obuku, u kojoj se kaže da je reč o „jedinstvenoj školi danas tako potrebnih i nedostajućih zanata”. SISTEM donosi i detalje konkursa Ministarstva odbrane za dodelu učeničkih stipendija, od kojih je najviša ona za učenike završne godine i iznosi 25.000 dinara, kao i tekst o humanom gestu kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, koji su prikupili 107.000 dinara za pomoć Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Centralna rubrika „Odbrane” približiće vam i ispitivanja sredstava NVO iz domaćeg razvoja, nastavljena tokom septembra, dok u TEHNICI možete saznati sve o srpskoj modularnoj automatskoj pušci M19, kolokvijalno nazvanoj „puška za dva kalibra”, koja je deo projekta „1500+”.
 
U rubrici GLOBALNO (sukobi u senci), u tekstu pod naslovom „Incident Balakot”, pukovnika dr Slaviše Vlačića, čitajte o istoriji odnosa Indije i Pakistana, opterećenoj mnoštvom incidenata i sukoba. Poslednji u nizu okršaja koji je pretio ozbiljnom eskalacijom u otvoreni ratni sukob bio je „Incident Balakot”, koji se dogodio početkom 2019. godine. Renomirani autor profesor dr Aleksandar Životić čitaocima „Odbrane” ekskluzivno približava savremene mađarske oružane snage, koje su u protekle tri decenije prošle kroz nekoliko reformskih ciklusa i nalaze se u procesu zamašne modernizacije i obnove vatrenih kapaciteta. GLOBALNO donosi i tekst pukovnika dr Dalibora Dende o principu „misija komanduje”, koji predstavlja način komandovanja i rukovođenja koji ohrabruje potčinjene u donošenju odluka i decentralizovanom izvršenju poverenih im zadataka ,u skladu sa stvarnim razvojem situacije na vojištu, kroz prizmu iskustva srpske vojske.
 
U rubrici KULTURA predstavljamo vam nove naslove Medija centra „Odbrana”, a tu je i razgovor s profesorom dr Jovanom Babićem, filozofom i bioetičarem, o knjizi „Ogledi o odbrani”, za koju je dobio nagradu „Nikola Milošević”.

U godini velikog jubileja Vojne akademije, kada oživljavamo uspomenu na mnogobrojne nastavnike koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji ove značajne visokoškolske ustanove, u TRADICIJI vam prenosimo deo sećanja na Nadu Budisavljević, profesorku engleskog jezika. Uvođenjem podrubirike IZ RIZNICE otvaramo prostor za predstavljanje javnosti vrednih eksponata koi senalaze u riznicama vojnih muzeja, dok u rubrici SPORT predstavljamo sportsku jedinicu, najlepše lice vojnog sporta.

SADRŽAJ ODBRANE 340

NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

Str. 3
POGIBIJA PILOTA

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom septembra
VERA U GENERACIJE KOJE DOLAZE

Str. 7
Poseta ministra Vulina Ruskoj Federaciji
SARADNjA NIKAD SNAŽNIJA

STAJNA TAČKA
Str. 10
Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije
MLADOST ZA BUDUĆNOST

STAJNA TAČKA
Str. 15
Reč najboljih
NASTAVLjAJU SA USAVRŠAVANjEM

SISTEM
Str. 19
Povodom Dana oklopnih jedinica – tenkisti iz Sremske Mitrovice
BATALjON SA SRCEM BRIGADE

Str.24
Obuka za lakog brodskog ronioca u Rečnoj Flotili
GLAD ZA VODOM

Str. 28
Centar za obuku logistike Komande za obuku
ZLATNA KOŠNICA ZANATA

Str. 34
Konkurs Ministarstva odbrane za dodelu učeničkih stipendija
ŠANSA ZA BUDUĆE PODOFICIRE

 Str. 35
Donacija kadeta dečijoj klinici u Tiršovoj
PORUKA HUMANOSTI

Str. 36
Razvoj sredstava NVO
SEPTEMBARSKA ISPITIVANjA

TEHNIKA
Str. 38
Srpska modularna automatska puška M19
JEDNA PUŠKA ZA DVA KALIBRA

GLOBALNO – SUKOBI U SENCI
Str. 46
INCIDENT BALKOT

 GLOBALNO – PARALELE
Str. 50
Savremene mađarske oružane snage
PANONSKA ZAŠTITA

GLOBALNO – POGLEDI
Str. 54
Princip misija komanduje (Mission Command)
ISKUSTVO SRPSKE VOJSKE

KULTURA
Str. 60
Novi naslovi MC „Odbrana”
OPLEMENjENE EDICIJE

 Str. 61
LAUERATI FESTIVALA U MOSKVI

TRADICIJA
Str. 66
Znameniti nastavnici Vojne akademije Nada Budisavljević
ZNANjE, VEŠTINA I UMETNOST U JEDNOJ LIČNOSTI

Str. 68
Iz Vazduhoplovnog muzeja
FIZIR VELIKA PORODICA AVIONA

SPORT
Str. 70
Sportska jedinica – najlepše lice vojnog sporta
MEDALjE ZA VRHUNSKE REZULTATE

OGLASI
Str. 74
Servisne informacije, konkursi