Министарство одбране Републике Србије
 
11.09.2020.

Уручене дипломе кадетима и студентима Војне академије



Кадетима 140. и 141. класе Војне академије, поводом завршетка интегрисаних и основних студија, данас су уручене дипломе и додељене награде.
 
Ове године интегрисане и основне академске студије у 140. и 141. класи завршило је 120 кадета из Републике Србије и осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине. Просечна оцена 140. класе студијског програма Војно ваздухопловство износи 8,05, а 141. класе, у којој су у оквиру седам студијских програма кадети похађали 10 модула, просечна оцена износи 8,22.

Честитајући успех будућим најмлађим официрима Војске Србије ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић истакао је да су током школовања кадети следили богату образовну и војничку традицију и да сада, наоружани знањем, мотивисани и спремни за храбар и частан позив официра, крећу на прве официрске дужности, како би служили својој отаџбини и њеним грађанима.
 
- Верујем да осећате понос јер сте завршили Војну академију коју су некада у прошлости завршили и војвода Живојин Мишић, Радомир Путник, Степа Степановић и Петар Бојовић, али исто тако и потпоручник Борко Никитовић, мајор Милан Тепић, потпуковник Горан Остојић, пилот-пуковник Миленко Павловић и многи други јунаци официри који су у ратовима за ослобађање и одбрану наше земље током и крајем 20. века, дајући оно највредније што имају, а то је живот, показали на делу како се брани официрска част и како се командује јединицама војске - рекао је генерал Радовановић уз поруку најмлађим официрима да крену ка војничким стројевима одважно, сигурни у себе, у своја знања и вештине, јер их Војска Србије жељно ишчекује.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић уручио је дипломе  кадетима који су постигли најбољи успех по студијским програмима, Марку Божићу (9,86) са  студијског програма Менаџмент у одбрани,  Младену Живковићу (9,60) са студијског програма Војно ваздухопловство, Александри Пајић (9,52) са студијског програма Јавне финансије, Давиду Новаковићу (9,38) са студијског програма Војноелектронско инжењерство, Игору Ђурићу (9,33) са студијског програма Војномашинско инжењерство,  Теодори Милошевић (9,00) са студијског програма Логистика одбране, Душану Танасијевићу (8,48) са студијског програма Војно ваздухопловство и Тијани Гуслов (8,88) кадеткињи Оружаних снага БиХ, која је постигла најбољи успех међу припадницима страних оружаних снага.
 
Најбољим кадетима у оквиру видова и служби и кадетима са најбољим завршним радом награде је уручио начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић.
 
Најбољи у виду Копнена војска су кадети Огњен Златић, Марко Божић и Душан Стошић, у виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана су Анђела Богојевић, Вукашин Бандић и Михајло Милићевић. У овиру служби први у рангу је кадет Младен Живковић, друга Александра Пајић и трећи Давид Новаковић.

За најбољи завршни рад на пољу друштвено-хуманистичких наука проглашен је рад Ивана Комненовића са студијског програма Менаџмент у одбрани, модул пешадија, а у оквиру техничко-технолошких и природно-математичких наука најбољи је рад кадета Младена Ранђића са студијског програма Војноелектронско инжењерство, модул телекомуникације.
 
И ове године традиционално је уручена награда Фонда „Потпоручник Борко Никитовић“. Најбољем кадету рода пешадије Марку Божићу (просечна оцена 9,86), награду је уручила мајка погинулог потпоручника ЈНА, Зора Никитовић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.09.2020
mp4 (167,22 MB)
Обраћање ректора Универзитета одбране генерал-потпуковника др Горана Радовановића
11.09.2020
mp4 (377,83 MB)
Уручење диплома