Министарство одбране Републике Србије
 
02.09.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”




У СЕПТЕМБАРСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:

Месец за нама обележио је низ активности и задатака чија је успешна реализација потврдила спремност институције с највећим поверењем међу грађанима да, наставком модернизације, континуираном обуком, квалитетним школовањем, али и процесима чији је циљ сарадња и допринос међународној безбедности, остане вредна традиције на којој почива.

Да је процес осавремењавања, опремања и обучавања и Војске Србије непрекидан, уверио се и председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је 21. августа, на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, у пратњи министра одбране, присуствовао приказу способности дела јединица Војске Србије, када је изјавио да се„могло видети колико је војска напредовала, колико је снажнија и колико су наши војници опремљенији и обученији”.

Осим о том догађају, У ФОКУСУ читајте и о занимљивостима забележеним на обуци јединица, као и о процесу осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије, и то у све њене делове, који, према речима министра Александра Вулина, изреченим на обележавања Дана Речне флотиле, „ заслужују подједнаку пажњу и поштовање”.

Та рубрика доноси и ексклузивну репортажу са Међународних војних игара, у Руској Федерацији и Републици Белорусији, где боје српске заставе бране припадници Војске Србије у три дисциплине: „Тенковском биатлону”, „Војном релију” и „Снајперској граници”.
 
Након уводног осврта на месец за нама, који због мноштва активности није обележио (уобичајено) успорени августовски ритам, вашој пажњи препоручујемо РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – с директором Техничко-ремонтног завода Крагујевац потпуковником Расимом Цириковићем, у коме, уз осврт на седам деценије рада те реномиране институције, он говори о њеном актуелном тренутку и плановима за будућност.

Рубрика СТАЈНА ТАЧКА доноси занимљив текст о школовању војних пилота, који за разлику од једриличара, змајара, падобранаца, па и пилота цивилне авијације, који небеским плаветнилом само плове, „небом и господаре”.

„Заокруживање трогодишњег портрета Министарства одбране и Војске Србије”, наднаслов је текста (у рубрици СИСТЕМ) у коме новинар „Политике” Милан Галовић, уз ретроспективу најважнијих „продора” кад је реч о модернизацији, обуци, међународној сарадњи, али и „потребама сваког војника”, сагледава актуелни тренутак система одбране. У тој рубрици сазнајте и зашто, а поводом Дана рода артиљерије, није претенциозно рећи да су наши артиљерци бољи, јачи и снажнији него раније, али и како је протекла летња обука на Ибру извиђача Друге бригаде КоВ, уз „пикантерије” забележене током самосталне исхране у природи. СИСТЕМ доноси и текст о интензивној обуци декларисаног вода војне полиције, чији је циљ оспособљавање јединица за достизање захтеваног нивоа оперативних способности ради учешћа у мултинационалним операцијама. У тој рубрици вашој пажњи препоручујемо текст под насловом „Прва и последња одбрана”, из кога ћете сазнати више о искуствима припадника Војске Србије, који се, уз остале здравствене ризике (превасходно
маларију) у Централноафричкој Републици боре и против пандемије вируса Ковид-19. Ту је и прича о томе на који начин Дан службе дочекује Центар АБХО у Крушевцу, као и текст о усавршавању подофицира, који представљају својеврсни „ослонац војске”.

„Раздружени савезници”, наслов је текста који, у рубрици ГЛОБАЛНО, доноси занимљиву причу о оружаним снагама Чешке и Словачке, док би се чистом ексклузивом могао назвати ауторски текст који, у истој рубрици, поводом 75. годишњице победе над фашизмом, потписује амбасадорка Републике Кине у Србији Чен Бо.

Како је на сету филма „Пут живота”, који доноси причу о пробијању Коридора, по многима једне од најзначајнијих епизода ратних дешавања на територији данашње Републике Српске, читајте у рубрици КУЛТУРА, у којој своје место има и текст о Дану Војног музеја, а део септембарске „Одбране” посвећен ИСТОРИЈИ бави се пандемијом шпанског грипа током пробоја Солунског фронта. Редакција месечника, како сте већ навикли, припремила је и нови АРСЕНАЛ, како би угођај уз септембарски број био комплетан.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 339
 
НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

УВОДНИК
Стр. 3
ЗАПИС

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у августу
ВОЈСКА ЈЕ УЗДАНИЦА СВОМ НАРОДУ

 У ФОКУСУ – ЕКСКЛУЗИВНО
Стр. 8
Шесте међународне војне игре
ЗЛАТО И БРОНЗА ЗА СРПСКЕ ВОЗАЧЕ

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 12
70 година рада ТРЗ Крагујевац, потпуковник Расим Цириковић, директор
БЕЗ ПРАВА НА РУТИНУ

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 18
Школовање војних пилота
ГОСПОДАРИ НЕБА

СИСТЕМ
Стр. 24
Заокруживање трогодишњег портрета МО и ВС
ИСКОРАК У БУДУЋНОСТ

Стр. 28
Уз Дан рода артиљерије
БОЉИ, ЈАЧИ, СНАЖНИЈИ

Стр. 32
Извиђачка чета Друге бригаде Копнене војске
ОБУКА НА ИБРУ

Стр. 36
Интензивна обука декларисаног вода војне полиције
ВИШЕСТРУКО КОРИСНО ИСКУСТВО

 Стр. 40
Војска Србије у Централноафричкој Републици у борби са пандемијом
ПРВА И ПОСЛЕДЊА ОДБРАНА

Стр. 46
Центар АБХО у сусрет Дану службе
СПРЕМНОСТ ЗА ОДЛУЧАН ОДГОВОР

 Стр. 48
Усавршавање подофицира
ОСЛОНАЦ ВОЈСКЕ

ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 62
Оружане снаге Чешке и Словачке
РАЗДРУЖЕНИ САВЕЗНИЦИ

ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 68
Поводом 75. годишњице победе над фашизмом
ПРОШЛОСТ КОЈА СЕ ПАМТИ  ВОДИЧ ЈЕ ЗА БУДУЋНОСТ

КУЛТУРА
Стр. 71
Са снимања филма „Пут живота”
КОРИДОР – KОШАРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 Стр. 74
Дан Војног музеја обележен изложбом
ДИПЛОМЕ И ПОВЕЉЕ XIX И XX ВЕКА

ИСТОРИЈА
Стр. 75
Пандемија шпанског грипа током пробоја Солунског фронта
И ОБОЛЕЛИ У ЈУРИШУ

ОГЛАСИ
Стр. 78
Сервисне информације, конкурси

 АРСЕНАЛ
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 213
Стр. 52
Међународни војнотехнички форум у Русији
АРМИЈА 2020

Стр. 58
Boeing/ЅААВ T-7А: развојне могућности
ПОТЕНЦИЈАЛНИ БЕСТСЕЛЕР