Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”




U SEPTEMBARSKOM BROJU MAGAZINA „ODBRANA” PROČITAJTE:

Mesec za nama obeležio je niz aktivnosti i zadataka čija je uspešna realizacija potvrdila spremnost institucije s najvećim poverenjem među građanima da, nastavkom modernizacije, kontinuiranom obukom, kvalitetnim školovanjem, ali i procesima čiji je cilj saradnja i doprinos međunarodnoj bezbednosti, ostane vredna tradicije na kojoj počiva.

Da je proces osavremenjavanja, opremanja i obučavanja i Vojske Srbije neprekidan, uverio se i predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je 21. avgusta, na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, u pratnji ministra odbrane, prisustvovao prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kada je izjavio da se„moglo videti koliko je vojska napredovala, koliko je snažnija i koliko su naši vojnici opremljeniji i obučeniji”.

Osim o tom događaju, U FOKUSU čitajte i o zanimljivostima zabeleženim na obuci jedinica, kao i o procesu osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije, i to u sve njene delove, koji, prema rečima ministra Aleksandra Vulina, izrečenim na obeležavanja Dana Rečne flotile, „ zaslužuju podjednaku pažnju i poštovanje”.

Ta rubrika donosi i ekskluzivnu reportažu sa Međunarodnih vojnih igara, u Ruskoj Federaciji i Republici Belorusiji, gde boje srpske zastave brane pripadnici Vojske Srbije u tri discipline: „Tenkovskom biatlonu”, „Vojnom reliju” i „Snajperskoj granici”.
 
Nakon uvodnog osvrta na mesec za nama, koji zbog mnoštva aktivnosti nije obeležio (uobičajeno) usporeni avgustovski ritam, vašoj pažnji preporučujemo RAZGOVOR S POVODOM – s direktorom Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac potpukovnikom Rasimom Cirikovićem, u kome, uz osvrt na sedam decenije rada te renomirane institucije, on govori o njenom aktuelnom trenutku i planovima za budućnost.

Rubrika STAJNA TAČKA donosi zanimljiv tekst o školovanju vojnih pilota, koji za razliku od jedriličara, zmajara, padobranaca, pa i pilota civilne avijacije, koji nebeskim plavetnilom samo plove, „nebom i gospodare”.

„Zaokruživanje trogodišnjeg portreta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, nadnaslov je teksta (u rubrici SISTEM) u kome novinar „Politike” Milan Galović, uz retrospektivu najvažnijih „prodora” kad je reč o modernizaciji, obuci, međunarodnoj saradnji, ali i „potrebama svakog vojnika”, sagledava aktuelni trenutak sistema odbrane. U toj rubrici saznajte i zašto, a povodom Dana roda artiljerije, nije pretenciozno reći da su naši artiljerci bolji, jači i snažniji nego ranije, ali i kako je protekla letnja obuka na Ibru izviđača Druge brigade KoV, uz „pikanterije” zabeležene tokom samostalne ishrane u prirodi. SISTEM donosi i tekst o intenzivnoj obuci deklarisanog voda vojne policije, čiji je cilj osposobljavanje jedinica za dostizanje zahtevanog nivoa operativnih sposobnosti radi učešća u multinacionalnim operacijama. U toj rubrici vašoj pažnji preporučujemo tekst pod naslovom „Prva i poslednja odbrana”, iz koga ćete saznati više o iskustvima pripadnika Vojske Srbije, koji se, uz ostale zdravstvene rizike (prevashodno
malariju) u Centralnoafričkoj Republici bore i protiv pandemije virusa Kovid-19. Tu je i priča o tome na koji način Dan službe dočekuje Centar ABHO u Kruševcu, kao i tekst o usavršavanju podoficira, koji predstavljaju svojevrsni „oslonac vojske”.

„Razdruženi saveznici”, naslov je teksta koji, u rubrici GLOBALNO, donosi zanimljivu priču o oružanim snagama Češke i Slovačke, dok bi se čistom ekskluzivom mogao nazvati autorski tekst koji, u istoj rubrici, povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, potpisuje ambasadorka Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Kako je na setu filma „Put života”, koji donosi priču o probijanju Koridora, po mnogima jedne od najznačajnijih epizoda ratnih dešavanja na teritoriji današnje Republike Srpske, čitajte u rubrici KULTURA, u kojoj svoje mesto ima i tekst o Danu Vojnog muzeja, a deo septembarske „Odbrane” posvećen ISTORIJI bavi se pandemijom španskog gripa tokom proboja Solunskog fronta. Redakcija mesečnika, kako ste već navikli, pripremila je i novi ARSENAL, kako bi ugođaj uz septembarski broj bio kompletan.

SADRŽAJ ODBRANE 339
 
NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

UVODNIK
Str. 3
ZAPIS

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u avgustu
VOJSKA JE UZDANICA SVOM NARODU

 U FOKUSU – EKSKLUZIVNO
Str. 8
Šeste međunarodne vojne igre
ZLATO I BRONZA ZA SRPSKE VOZAČE

RAZGOVOR S POVODOM
Str. 12
70 godina rada TRZ Kragujevac, potpukovnik Rasim Ciriković, direktor
BEZ PRAVA NA RUTINU

STAJNA TAČKA
Str. 18
Školovanje vojnih pilota
GOSPODARI NEBA

SISTEM
Str. 24
Zaokruživanje trogodišnjeg portreta MO i VS
ISKORAK U BUDUĆNOST

Str. 28
Uz Dan roda artiljerije
BOLjI, JAČI, SNAŽNIJI

Str. 32
Izviđačka četa Druge brigade Kopnene vojske
OBUKA NA IBRU

Str. 36
Intenzivna obuka deklarisanog voda vojne policije
VIŠESTRUKO KORISNO ISKUSTVO

 Str. 40
Vojska Srbije u Centralnoafričkoj Republici u borbi sa pandemijom
PRVA I POSLEDNjA ODBRANA

Str. 46
Centar ABHO u susret Danu službe
SPREMNOST ZA ODLUČAN ODGOVOR

 Str. 48
Usavršavanje podoficira
OSLONAC VOJSKE

GLOBALNO – PARALELE
Str. 62
Oružane snage Češke i Slovačke
RAZDRUŽENI SAVEZNICI

GLOBALNO – POGLEDI
Str. 68
Povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom
PROŠLOST KOJA SE PAMTI  VODIČ JE ZA BUDUĆNOST

KULTURA
Str. 71
Sa snimanja filma „Put života”
KORIDOR – KOŠARE REPUBLIKE SRPSKE

 Str. 74
Dan Vojnog muzeja obeležen izložbom
DIPLOME I POVELjE XIX I XX VEKA

ISTORIJA
Str. 75
Pandemija španskog gripa tokom proboja Solunskog fronta
I OBOLELI U JURIŠU

OGLASI
Str. 78
Servisne informacije, konkursi

 ARSENAL
SPECIJALNI PRILOG 213
Str. 52
Međunarodni vojnotehnički forum u Rusiji
ARMIJA 2020

Str. 58
Boeing/ЅAAV T-7A: razvojne mogućnosti
POTENCIJALNI BESTSELER