Министарство одбране Републике Србије
 
31.08.2020.

Возила БРДМ-2МС значајно појачање извиђачким јединицама Војске СрбијеЗахваљујући добрим резултатима војно-економске сарадње са партнерима у свету, Војска Србије опремљенија је него икада. Значајан допринос у опремању наше војске имају донације Руске Федерације, у које спадају и 30 модернизованих оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС, чија је испорука Србији започела прошле године. Добијена возила веома су поуздана и умногоме повећавају оперативно-маневарске способности и ватрену моћ извиђачких јединица Војске Србије.
 
Оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС намењени су за извиђање у свим борбеним операцијама на копну и води. Ова возила могу се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, превоз курира и официра за везу, као средство телекомуникације, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

У односу на БРДМ-2, оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС значајно је модернизован и унапређен. Примера ради, БРДМ-2МС уместо бензинског поседује нови дизел мотор јачине 150 КС, чиме је добијен двоструко већи радијус кретања. У односу на свог претходника који то није имао, БРД-2МС има противпожарни уређај, термовизијску камеру, ласерски мерач даљине, могућности паралелног осматрања командира и нишанџије, навођења нишанџије од стране командира (аквизиција циља), геопозиционирања уз помоћ ГПС-а и навигације на електронској карти, електронског праћења рада мотора на монитору возача, управљања уз помоћ камера уназад, осматрања из возила и аутономију посаде у возилу 24 часа уз помоћ шест телевизијских камера, као и улазак на бочна врата, чиме је скраћено време уласка-изласка у возило.
 
Увођење оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС у наоружање извиђачких јединица Војске Србије, значајно је пре свега због могућности осматрања у ноћним условима, с обзиром на то да су возила опремљена термовизијским камерама која омогућавају уочавање циљева на даљини од 3,5 километара, а распознавање на 2 километра, што олакшава осматрање и извиђање ноћу. У поређењу са старим БРДМ-ом, нови БРДМ-2МС много је лакши за управљање и руковање.
 
За Војску Србије веома је важно што оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС пружају додатну заштиту људству и доприносе да јединице наше војске безбедније обављају своје задатке. Подизањем степена балистичке заштите на ниво 3А и повећањем ватрене моћи омогућено је да возила успешно прате оклопне јединице на бојишту, што је са досадашњим моделом возила било отежано.

БРДМ-2МС оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 мм, са бочне стране оклопом дебљине 7 мм и са подне стране од 8 мм. Додатна балистичка заштита састоји се од 20 плоча дебљине 6 мм и омогућује заустављање метка 7,62 мм и 12,7 мм са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 мм на удаљености од 300 метар. На поду возила постављен је противмински тепих, чиме је побољшана противминска заштита.
 
Систем за управљање ватром на возилу БРДМ-2МС потпуно је нов. Возило је наоружано митраљезима 14,5 мм КПВТ чија је брзина гађања 600 метака/мин и 7,62 мм ПКТ са брзином гађања 700 метака/мин. Средство поседује две нишанско-осматрачке справе и због жиростабилисаности куполе могуће је гађање циљева из покрета. Систем за управљање ватром омугућава стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гађања, аутоматско праћење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидача када се наоружање налази у положају небезбедног  отварања ватре и довођење наоружања у положај за попуну.
 
Посаду БРДМ-2МС чини пет чланова – командир, возач, нишанџија и два извиђача. Возило савлађује вертикални нагиб од 30 степени и бочни нагиб од 25 степени. Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100 км/х, а по земљаним путевима 40 до 50 км/х.
 
У јулу 2019. године Србији испоручено је 10 од укупно 30 модернизованих возила БРДМ-2МС који су донација Руске Федерације нашој земљи. Модернизација ових возила, такође, део је донације Руске Федерације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.08.2020
mp4 (78,16 MB)
БРДМ-2МС