Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.08.2020.

Vozila BRDM-2MS značajno pojačanje izviđačkim jedinicama Vojske Srbije



Zahvaljujući dobrim rezultatima vojno-ekonomske saradnje sa partnerima u svetu, Vojska Srbije opremljenija je nego ikada. Značajan doprinos u opremanju naše vojske imaju donacije Ruske Federacije, u koje spadaju i 30 modernizovanih oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS, čija je isporuka Srbiji započela prošle godine. Dobijena vozila veoma su pouzdana i umnogome povećavaju operativno-manevarske sposobnosti i vatrenu moć izviđačkih jedinica Vojske Srbije.
 
Oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS namenjeni su za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu i vodi. Ova vozila mogu se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo telekomunikacije, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

U odnosu na BRDM-2, oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS značajno je modernizovan i unapređen. Primera radi, BRDM-2MS umesto benzinskog poseduje novi dizel motor jačine 150 KS, čime je dobijen dvostruko veći radijus kretanja. U odnosu na svog prethodnika koji to nije imao, BRD-2MS ima protivpožarni uređaj, termovizijsku kameru, laserski merač daljine, mogućnosti paralelnog osmatranja komandira i nišandžije, navođenja nišandžije od strane komandira (akvizicija cilja), geopozicioniranja uz pomoć GPS-a i navigacije na elektronskoj karti, elektronskog praćenja rada motora na monitoru vozača, upravljanja uz pomoć kamera unazad, osmatranja iz vozila i autonomiju posade u vozilu 24 časa uz pomoć šest televizijskih kamera, kao i ulazak na bočna vrata, čime je skraćeno vreme ulaska-izlaska u vozilo.
 
Uvođenje oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS u naoružanje izviđačkih jedinica Vojske Srbije, značajno je pre svega zbog mogućnosti osmatranja u noćnim uslovima, s obzirom na to da su vozila opremljena termovizijskim kamerama koja omogućavaju uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 kilometara, a raspoznavanje na 2 kilometra, što olakšava osmatranje i izviđanje noću. U poređenju sa starim BRDM-om, novi BRDM-2MS mnogo je lakši za upravljanje i rukovanje.
 
Za Vojsku Srbije veoma je važno što oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS pružaju dodatnu zaštitu ljudstvu i doprinose da jedinice naše vojske bezbednije obavljaju svoje zadatke. Podizanjem stepena balističke zaštite na nivo 3A i povećanjem vatrene moći omogućeno je da vozila uspešno prate oklopne jedinice na bojištu, što je sa dosadašnjim modelom vozila bilo otežano.

BRDM-2MS oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 metar. Na podu vozila postavljen je protivminski tepih, čime je poboljšana protivminska zaštita.
 
Sistem za upravljanje vatrom na vozilu BRDM-2MS potpuno je nov. Vozilo je naoružano mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min. Sredstvo poseduje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti kupole moguće je gađanje ciljeva iz pokreta. Sistem za upravljanje vatrom omugućava stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog  otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.
 
Posadu BRDM-2MS čini pet članova – komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača. Vozilo savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni i bočni nagib od 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h, a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h.
 
U julu 2019. godine Srbiji isporučeno je 10 od ukupno 30 modernizovanih vozila BRDM-2MS koji su donacija Ruske Federacije našoj zemlji. Modernizacija ovih vozila, takođe, deo je donacije Ruske Federacije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.08.2020
mp4 (78,16 MB)
BRDM-2MS