Министарство одбране Републике Србије
 
29.08.2020.

Запажен наступ представника Србије на Фестивалу националне културе у Москви



На Фестивалу националне културе „Пријатељство без граница“, пратећој манифестацији Међународних војних игара  у Русији, сваког дана у различите програмске тачке фестивала укључени су чланови хора, део ансамбла „Станислав Бинички” и играчи КУД „Димитрије Котуровић”, који представљају Министарство одбране и Србију на овој престижној међународној манифестацији.
 
Наши представници на Фестивалу имали су част да први добију целодневно представљање културне традиције своје земље у Дому дружбе на полигону Алабино надомак Москве, где се манифестација одржава. 

Та прилика искоришћена је на најбољи начин, на високом уметничком нивоу, уз присуство бројне публике која свакодневно посећује фестивал.
 
Наши играчи и гудачи јуче су наступили у такмичарском програму ове две од четири такмичарске дисциплине на фестивалу.
 
У жирију су угледни музиколози, кореографи и музички педагози који оцењују наступе, а према реакцијама публике и аплаузима, наши такмичари, уз учеснике из Мјанмара, Вијетнама и Јерменије, имају шансу за висок пласман.
 
У наредним данима одржаће се такмичења музичких парова, вокалних солиста и огледање у вештини и лепоти плесања валцера.
Штанд Србије у Дому дружбе на полигону Алабино је међу најпосећенијим, а пажњу привлаче филмови у продукцији ВФЦ „Застава филм“, књиге у издању Медија центра „Одбрана“ и прикази војничких униформи српске војске и народне ношње у којима се свакодневно појављују чланови наше екипе из КУД „Димитрије Котуровић“.
 
Фестивал националне културе је све популарнија пратећа манифестација Међународних војних игара. Свака земља учесница фестивала на свом штанду у Дому дружбе разним експонатима представља особености своје националне културе, а у такмичарском и ревијалном делу уметници из тих земаља настоје да песмом и игром покажу музичку и фолклорну традицију своје земље.
 
Организатор фестивала је Одељење за културне програме Управе за културу Министарства одбране Руске Федерације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.08.2020
mp4 (161,56 MB)
Програм