Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2020.

Министар Вулин: Београд постаје оно што мора и треба да буде – престоно место свих Срба



Упитан да прокоментарише подизање споменика Стефану Немањи у Београду, министар одбране Александар Вулин је у Јутарњем програму ТВ „Пинк“ рекао да није питање зашто сада дижемо споменик Стефану Немањи, већ зашто се чекало све ово време да Александар Вучић дође на власт како би споменик оснивачу српске државе био подигнут.

- Је ли могуће да нико пре њега, у свим тим вековима, није могао и требало то да уради? Наравно да је могао и требало је да уради. Посебно изазива презир када слушате оне који су били на власти 12 година у овој земљи и нису се сетили да подигну споменик Стефану Немањи. Сад не ваља што је ту – наглашава министар Вулин и додаје да је суштински проблем у вези са тим спомеником и свим оним што Александар Вучић ради и ствара у томе што Београд постаје престоница свих Срба.

- Стефан Немања окупља све Србе, без обзира где они живе. Београд постаје оно што мора и треба да буде – престоно место свих Срба. То им смета. Онима који нападају споменик Стефану Немањи смета идеја да се Срби уједине око нечега, да буду заједно и јединствен политички народ. Срби не живе у истој држави, али нема разлога да не будемо јединствен политички народ када су у питању најважнији национални интереси – поручио је министар Вулин.

Споменик Стефану Немањи је и симболичка порука да је Београд већи, моћнији и бољи него што је био и да ћемо ми бити већи, моћнији и бољи него што јесмо, истиче министар Вулин и подсећа да је сваки потез Александра Вучића усмерен ка јачању свести да је српски народ посебан, битан и успешан бивао нападнут, баш као и све што носи префикс „национално“. Разлог томе, каже министар Вулин, је зато што смо деценијама одгајани у мржњи према сопственом народу.

- Сада се прави предиван трг на којем ће бити споменик, не само Стефану Немањи, већ нашој државности, нашем постојању. Тај споменик је један од доказа да ова генерација зна када је почела, одакле долазимо, колико далеко путујемо. Зашто све што Александар Вучић покрене и уради мора бити нападано? Па зато што су то трагови за будућност – истиче министар Вулин и додаје да је упркос свим нападима Александар Вучић схваћен и да га разуме тиха већина која је будућност Србије, а коју чине озбиљни људи који вредно раде и препознају када се неко труди за њих.

Министар Вулин је на питање о нападима на идеју о изградњи националног стадиона у Београду, подсетио на меч Црвене звезде пре неколико дана на националном стадиону у Тирани и запитао се зашто Тирана може да има национални стадион, а Београд не може.

- Мени је криво што тога нема у Београду. Александар Вучић каже направићемо национални стадион у Београду и одмах уследи општи напад на њега. Тирана, коју не можемо да поредимо са Београдом, има национални стадион, али Београд не сме да има. Зашто било шта што има префикс национални, оно што одређује нашу историју, нас, мора да буде нападнуто и попљувано. Зато што смо одгајани у мржњи према сопственом народу, зато што је Александар Вучић државник који је после деценија и деценија рекао доста с тим. Али лепо је бити Србин, поносно је бити Србин - истакао је министар одбране и поручио да је добро да имамо национални стадион, јер је то „ознака државе, ознака трајања, ознака постојања“.