Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2020.

Раме уз раме са најбољим јединицама најснажнијих светских армијаМинистарство одбране и Војска Србије с пажњом прате ситуацију у свету и у складу са савременим изазовима и развојем нових средстава наоружања и војне опреме припадници Војске Србије опремају се по највишим светским стандардима како би могли да одговоре на задатке који се пред њих поставе.
 
У складу с тим, у Војсци Србије реализују се пројекти опремања јединица по пројектима “1500” и “1500+”.

Пројекат “1500” односи се на опремање наших специјалних, извиђачких и јединица Војне полиције најсавременијим наоружањем и опремом за реализацију најсложенијих задатака у одбрани Републике Србије. Овим пројектом јединице Војске Србије опремљене су аутоматским пушкама са оптичким нишаном, рефлексним нишаном са увеличавајућом оптиком и пратећом опремом, пушкомитраљезима и пиштољима, термовизијским мултифункцијским двогледима. Такође, опремљене су и ручним дневно-ноћним ласерским даљиномерима, пасивним ноћним нишанским справама, пасивним двогледима, смучарском, верачком и ронилачком опремом и ронилачким гуменим чамцима.
 
Пројекат “1500+” је наставак опремања јединица Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом из домаћег развоја и производње. Опремање се реализује новом генерацијом заштитне балистичке опреме, модуларном аутоматском пушком М17 у новом калибру 6,5/7,62 мм с новим нишанским системом (оптичким и рефлексним нишанима), новим снајперским пушкама, дневно-ноћним осматрачким уређајима, беспосадном платформом “Мали Милош”, оклопним транспортерима “Лазар 3”, оклопним возилима точкашима 4x4 и 6x6 домаће производње, као и другим теренским возилима домаће производње нове генерације.

Осим наведеног, Пројекат “1500+” обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, као и извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе.
 
Реализацијом ових пројеката, припадници Војске Србије су знатно заштићенији, умногоме се повећава ефикасност стрељачке ватре и мобилности јединица, као и ефикасност откривања циљева ноћу, што сврстава нашег војника раме уз раме са најбољим јединицама најснажнијих светских армија.
 
Опремање јединица по Пројекту “1500+” наоружањем и војном опремом предузећа домаће одбрамбене индустрије, производима наше памети и нашег знања, осим тога што јача оперативне способности Војске Србије даје и снажан подстицај привредном развоју наше земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2020
mp4 (77,44 MB)
Пројекат 1500+