Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2020.

По наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића почели радови на изградњи Ковид болнице у Крушевцу



- По наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у Крушевцу ће бити изграђена ковид болница, која ће имати капацитет од око 500 лежајева и Војска Србије је добила задатак да у најкраћем могућем року изгради болницу, уради све што је потребно да се овде смештају људи који су оболели од ковида, да их лечимо, да им помогнемо – истакао је министар одбране Александар Вулин који је обишао данас радове на изградњи болнице за смештај и лечење пацијената оболелих од Ковид 19 у оквиру Војног комплекса „Расина“ у Крушевцу.

Према речима министра одбране, реч је о вишенаменској болници.

- Када све ово једнога дана прође, а проћи ће и наравно да ћемо победити, ова болница ће моћи да буде употребљена и за неке друге сврхе. За сада, ово мора да буде ковид болница, мора да буде најопремљенија, најспремнија и мора да буде изграђена у најкраћем могућем року. Војска Србије је обезбедила простор, који ће бити очишћен од непотребних објеката и урадили смо све што је било потребно што се тиче документације – нагласио је министар Вулин.

Како је истакао министар Вулин, Град Крушевац паралелно ради све потребне дозволе и помаже и у рушењу и у одношењу шута.

- Војска Србије ће, као и увек, испунити свако наређење свог врховног команданта. Тамо где је војска, тамо је и ред и закон и организованост, и наравно успех. Сви грађани Србије могу да буду поносни на своју војску, не само када их брани од непријатеља, већ и када је у стању да наш живот учини бољим, а изградити болницу у овако кратком року може само Војска Србије – поручио је министар Вулин.

Током обиласка локације, министар одбране је информисан предузетим мерама и предвиђеној динамици радова. Град Крушевац пружиће логистичку подршку током извођења радова.

Према речима начелника Управе за инфраструктуру пуковника Радмила Кравића, у болници ће у свим собама бити разведен медицински гас.

- Тренутно се изводи рушење, а по добијању задатка Министарство одбране је припремило и послало закључак Владе за рушење и изградњу болнице који је усвојен, а на основу којег смо ми донели Одлуку о изградњи болнице – рекао је пуковник Кравић и додао да је израђена сва неопходна документација за уговарање радова које ће спровести Војнограђевинска установа „Београд“ и да ће изградња почети за седам до 10 дана.

Како је изјавила градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, у касарни „Расина“ ће у најкраћем року бити изграђена ковид болница.

- Тренутно се рашчишћава терен и сви стари објекти на овој локацији биће уклоњени. Ово је од изузетне важности, како за Град Крушевац тако и за овај део Србије, јер ће овде бити изграђена болница капацитета 500 лежајева и биће инсталирана најсавременија опрема која ће бити коришћена за лечење пацијената оболелих од ковид вируса – рекла је градоначелница Крушевца.

Обиласку су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, командант Команде за развој расинске бригаде пуковник Раде Рњаковић и директор Војнограђевинске установе Београд Слободан Ракић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.07.2020
mp4 (134,76 MB)
Изјава министра Вулина
25.07.2020
mp4 (89,2 MB)
Изјава пуковника Радмила Кравића
25.07.2020
mp4 (48,83 MB)
Изјава градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић
25.07.2020
mp4 (218,96 MB)
Обилазак