Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2020.

Министар Вулин: Унапређујемо борбену готовост
У присуству министра одбране Александра Вулина и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, припадници Мешовите артиљеријске бригаде и Техничког опитног центра реализовали су испитно ракетно гађање модуларним системом ОГАЊ са оклопљеном кабином ЛРСВМ М18.
 По завршетку гађања, министар Вулин је рекао да Војска Србије, без обзира колико има обавеза и нових задатака када је у питању борба против вируса корона, ниједног тренутка не престаје са својом модернизацијом и опремањем и никада не заборавља да живот мора да тече и да не сме да губи време.
 
- Данас је Војска Србије показала шта може модуларни ОГАЊ који је модернизована верзија са блиндираном кабином. Данас смо испаљивали ракете од 122 мм. Домет од 40 километара је нешто што се до сада није радило. Показали смо да можемо и то да урадимо и да на тај начин можемо да побољшамо наше способности и нашу снагу - рекао је министар Вулин.
 
Он је истакао да борбена готовост Војске Србије никада и ни под каквим оправдањем не сме бити умањена.
 
- Председник Србије Александар Вучић, врховни командант наше војске, свакодневно води рачуна о томе и од нас тражи да будемо увек у стању да заштитимо своју земљу и свој народ. Ми то и можемо - нагласио је министар Вулин.
 
Врло је мало места у Европи где се може извести гађање домета 40 километара, истакао је в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, говорећи о изведеном гађању модуларним самоходним вишецевним лансером ракета ОГАЊ на, како каже, продуженом рејону полигона Пасуљанске ливаде.
 
- Ово је за нас историјски тренутак, јер овако нешто није се до сада дешавало у Србији. За нас је јако значајно јер можемо доказати да имамо такву способност, што је важно због испитивања нове генерације наоружања и могућности да Војска Србије и даље увежба дејства са новом генерацијом наоружања.
 
Милорадовић објашњава да се модуларни лансер ОГАЊ налази у завршној фази испитивања, као и да је гађање извршено ракетама G2000 које су већ дуже време у производњи наше одбрамбене индустрије и њен су значајан извозни производ.
 
- Прва фаза модернизације система ОГАЊ већ је завршена и у серијској је производњи, а ово је друга фаза, што ће рећи да је модуларни ОГАЊ оруђе које је доживело значајнију трансформацију, оклопљену кабину и који има могућност да гађа свим врстама невођених артиљеријских пројектила који су у наоружању наше војске, које производи и које ће тек производити наша индустрија. Такође има могућност да гађа вођеним артиљеријским пројектилима - рекао је Милорадовић.
 
Ово није прво гађање које је модуларни ОГАЊ извео са ракетама G2000, истиче Милорадовић, али је прво у Србији на највећем домету око 40 километара, што је била добра прилика да се провере како електронски системи, тако и ракета и заједнички ефекти рада оруђа и ракете.
 
Потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије истиче да су постигнути добри резултати гађања.
 
- Постигли смо добре резултате. Оруђе и ракета су у фази развоја и у фази усвајања ракете у наоружање Војске Србије, а користиће се за гађање на великим даљинама, око 40 километара, што је врло респектабилно у односу на претходну која је била максимално до 24 километара - поручује потпуковник Пухача.
 
Ракетном гађању модуларним ОГЊЕМ присуствовали су начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић, директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић, као и представници фирме "Југоимпорт СДПР".
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.04.2020
mp4 (75,39 MB)
Изјава министра Вулина
25.04.2020
mp4 (77,85 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
25.04.2020
mp4 (22,46 MB)
Изјава потпуковника Предрага Пухаче
26.04.2020
mp4 (22,74 MB)
Гађање