Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2020.

Ministar Vulin: Unapređujemo borbenu gotovost




U prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra realizovali su ispitno raketno gađanje modularnim sistemom OGANj sa oklopljenom kabinom LRSVM M18.
 Po završetku gađanja, ministar Vulin je rekao da Vojska Srbije, bez obzira koliko ima obaveza i novih zadataka kada je u pitanju borba protiv virusa korona, nijednog trenutka ne prestaje sa svojom modernizacijom i opremanjem i nikada ne zaboravlja da život mora da teče i da ne sme da gubi vreme.
 
- Danas je Vojska Srbije pokazala šta može modularni OGANj koji je modernizovana verzija sa blindiranom kabinom. Danas smo ispaljivali rakete od 122 mm. Domet od 40 kilometara je nešto što se do sada nije radilo. Pokazali smo da možemo i to da uradimo i da na taj način možemo da poboljšamo naše sposobnosti i našu snagu - rekao je ministar Vulin.
 
On je istakao da borbena gotovost Vojske Srbije nikada i ni pod kakvim opravdanjem ne sme biti umanjena.
 
- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vrhovni komandant naše vojske, svakodnevno vodi računa o tome i od nas traži da budemo uvek u stanju da zaštitimo svoju zemlju i svoj narod. Mi to i možemo - naglasio je ministar Vulin.
 
Vrlo je malo mesta u Evropi gde se može izvesti gađanje dometa 40 kilometara, istakao je v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, govoreći o izvedenom gađanju modularnim samohodnim višecevnim lanserom raketa OGANj na, kako kaže, produženom rejonu poligona Pasuljanske livade.
 
- Ovo je za nas istorijski trenutak, jer ovako nešto nije se do sada dešavalo u Srbiji. Za nas je jako značajno jer možemo dokazati da imamo takvu sposobnost, što je važno zbog ispitivanja nove generacije naoružanja i mogućnosti da Vojska Srbije i dalje uvežba dejstva sa novom generacijom naoružanja.
 
Miloradović objašnjava da se modularni lanser OGANj nalazi u završnoj fazi ispitivanja, kao i da je gađanje izvršeno raketama G2000 koje su već duže vreme u proizvodnji naše odbrambene industrije i njen su značajan izvozni proizvod.
 
- Prva faza modernizacije sistema OGANj već je završena i u serijskoj je proizvodnji, a ovo je druga faza, što će reći da je modularni OGANj oruđe koje je doživelo značajniju transformaciju, oklopljenu kabinu i koji ima mogućnost da gađa svim vrstama nevođenih artiljerijskih projektila koji su u naoružanju naše vojske, koje proizvodi i koje će tek proizvoditi naša industrija. Takođe ima mogućnost da gađa vođenim artiljerijskim projektilima - rekao je Miloradović.
 
Ovo nije prvo gađanje koje je modularni OGANj izveo sa raketama G2000, ističe Miloradović, ali je prvo u Srbiji na najvećem dometu oko 40 kilometara, što je bila dobra prilika da se provere kako elektronski sistemi, tako i raketa i zajednički efekti rada oruđa i rakete.
 
Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije ističe da su postignuti dobri rezultati gađanja.
 
- Postigli smo dobre rezultate. Oruđe i raketa su u fazi razvoja i u fazi usvajanja rakete u naoružanje Vojske Srbije, a koristiće se za gađanje na velikim daljinama, oko 40 kilometara, što je vrlo respektabilno u odnosu na prethodnu koja je bila maksimalno do 24 kilometara - poručuje potpukovnik Puhača.
 
Raketnom gađanju modularnim OGNjEM prisustvovali su načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić, kao i predstavnici firme "Jugoimport SDPR".
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.04.2020
mp4 (75,39 MB)
Izjava ministra Vulina
25.04.2020
mp4 (77,85 MB)
Izjava pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića
25.04.2020
mp4 (22,46 MB)
Izjava potpukovnika Predraga Puhače
26.04.2020
mp4 (22,74 MB)
Gađanje