Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2020.

Војска Србије показала “српску брзину”



Шесточлани тим медицинских стручњака из Кине обишао је данас нову болницу у Војномедицинском центру Карабурма намењену за лечење пацијената оболелих од вируса Ковид-19 која је отворена јуче, а чија је реконструкција и изградња новог дела завршена за 12 дана.
 
Заменик начелника Инфективне клинике Универзитета “Сун Јанг Сен” проф. др Лин Бинглианг након обиласка истакао је да је распоред у новој болници одличан и да се са аспекта функционалности размишљало о свим областима.
 
- Направљена су два улаза, за запослене и за болеснике, јасно су подељене три зоне, како и треба и тиме се спречава инфекција у болници. Размишљало се и о свим животним потребама болесника, за обедовање и за купање. Унутар објекта, собе су направљене тако да су осунчане и могу се проветравати. Спремне су, такође, и за хитно реаговање у случају потребе, јер свака соба има и респираторе и мониторе – нагласио је проф. др Лин.
 
Како је истакао, урађен је изванредан посао, јер је болница изграђена за веома кратко време и може се рећи да је то “српска брзина”.
 
- За тако кратак временски период направљени су изузетно добри услови за болеснике. Та брзина је заиста изненађујућа. Оно што је најважније, у истом кругу се налази постојећа болница, и то допуњавање две болнице је од изузетног значаја – објаснио је проф. др Лин додајући да је то велика предност, јер се међусобно могу допуњавати у смислу капацитета.
 
Данашња посета, како је оценио, била је прилика да се обиђе целокупан процес како ће се лечење одвијати у болници и судећи по томе, проф. др Лин изразио је уверење да ће све тећи без икаквих проблема.
 
Делегацији експерата из Кине капацитете и опремљеност нове болнице представио је командант Војне болнице Карабурма потпуковник др Иво Удовичић, који је истакао да у њој тимски ради особље са Војномедицинске академије и Центра војномедицинских установа Београд.
 
- Данас смо имали велико задовољство и част да поново угостимо наше велике пријатеље лекаре из Кине, који су нам већ много пута помогли и резултати те њихове помоћи се виде у резултатима како лечења пацијената у ВМЦ Карабурма, тако и у резултату да нико од 250 војних медицинара који већ више од месец дана раде у тој болници, није заражен. Сматрам да је то наш највећи успех – нагласио је потпуковник Удовичић, додајући да су искуства ексепарата из Кине увек добродошла.
 
Према његовим речима, током обиласка чланови делегације из Кине позитивно су се изразили о зонама које су одвојене у новој болници, уз сугестију која врста пацијената ту треба да буде лечена.
 
- Радићемо по систему преливања пацијената, јер је нова болница примарно намењена да прими пацијенте из ВМЦ Карабурма, који су већ излечени или су пред излечењем, односно лакше пацијенте који чекају контролни негативан тест да би били отпуштени – истакао је потпуковник Удовичић, истичући да се тако ослобађају места за теже пацијенте и боље услове за њихово лечење. Делегација је задовољна и ми смо задовољни и свакако да ћемо применити њихове предлоге и надамо се да ће и ова болница функционисати за добробит грађана Србије – закључио је потпуковник Удовичић.
 
Данашњем обиласку нове болнице у кругу ВМЦ Карабурма присуствовали су помоћник министра за политику одбране мр Милан Ранковић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.04.2020
mp4 (182,86 MB)
Изјава потпуковника др Ива Удовичића
24.04.2020
mp4 (297,4 MB)
Изјава проф. др Лин Бинглиангa
24.04.2020
mp4 (75,99 MB)
Обилазак