Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2020.

Vojska Srbije pokazala “srpsku brzinu”



Šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine obišao je danas novu bolnicu u Vojnomedicinskom centru Karaburma namenjenu za lečenje pacijenata obolelih od virusa Covid-19 koja je otvorena juče, a čija je rekonstrukcija i izgradnja novog dela završena za 12 dana.
 
Zamenik načelnika Infektivne klinike Univerziteta “Sun Jang Sen” prof. dr Lin Bingliang nakon obilaska istakao je da je raspored u novoj bolnici odličan i da se sa apekta funkcionalnosti razmišljalo o svim oblastima.
 
- Napravljena su dva ulaza, za zaposlene i za bolesnike, jasno su podeljene tri zone, kako i treba i time se sprečava infekcija u bolnici. Razmišljalo se i o svim životnim potrebama bolesnika, za obedovanje i za kupanje. Unutar objekta, sobe su napravljene tako da su osunčane i mogu se provetravati. Spremne su, takođe, i za hitno reagovanje u slučaju potrebe, jer svaka soba ima i respiratore i monitore – naglasio je prof. dr Lin.
 
Kako je istakao, urađen je izvanredan posao, jer je bolnica izgrađena za veoma kratko vreme i može se reći da je to “srpska brzina”.
 
- Za tako kratak vremenski period napravljeni su izuzetno dobri uslovi za bolesnike. Ta brzina je zaista iznenađujuća. Ono što je najvažnije, u istom krugu se nalazi postojeća bolnica, i to dopunjavanje dve bolnice je od izuzetnog značaja – objasnio je prof. dr Lin dodajući da je to velika prednost, jer se međusobno mogu dopunjavati u smislu kapaciteta.
 
Današnja poseta, kako je ocenio, bila je prilika da se obiđe celokupan proces kako će se lečenje odvijati u bolnici i sudeći po tome, prof. dr Lin izrazio je uverenje da će sve teći bez ikakvih problema.
 
Delegaciji eksperata iz Kine kapacitete i opremljenost nove bolnice predstavio je komandant Vojne bolnice Karaburma potpukovnik dr Ivo Udovičić, koji je istakao da u njoj timski radi osoblje sa Vojnomedicinske akademije i Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd.
 
- Danas smo imali veliko zadovoljstvo i čast da ponovo ugostimo naše velike prijatelje lekare iz Kine, koji su nam već mnogo puta pomogli i rezultati te njihove pomoći se vide u rezultatima kako lečenja pacijenata u VMC Karaburma, tako i u rezultatu da niko od 250 vojnih medicinara koji već više od mesec dana rade u toj bolnici, nije zaražen. Smatram da je to naš najveći uspeh – naglasio je potpukovnik Udovičić, dodajući da su iskustva ekseparata iz Kine uvek dobrodošla.
 
Prema njegovim rečima, tokom obilaska članovi delegacije iz Kine pozitivno su se izrazili o zonama koje su odvojene u novoj bolnici, uz sugestiju koja vrsta pacijenata tu treba da bude lečena.
 
- Radićemo po sistemu prelivanja pacijenata, jer je nova bolnica primarno namenjena da primi pacijente iz VMC Karaburma, koji su već izlečeni ili su pred izlečenjem, odnosno lakše pacijente koji čekaju kontrolni negativan test da bi bili otpušteni – istakao je potpukovnik Udovičić, ističući da se tako oslobađaju mesta za teže pacijente i bolje uslove za njihovo lečenje. Delegacija je zadovoljna i mi smo zadovoljni i svakako da ćemo primeniti njihove predloge i nadamo se da će i ova bolnica funkcionisati za dobrobit građana Srbije – zaključio je potpukovnik Udovičić.
 
Današnjem obilasku nove bolnice u krugu VMC Karaburma prisustvovali su pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.04.2020
mp4 (182,86 MB)
Izjava potpukovnika dr Iva Udovičića
24.04.2020
mp4 (297,4 MB)
Izjava prof. dr Lin Binglianga
24.04.2020
mp4 (75,99 MB)
Obilazak