Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2020.

Реч лекара и пацијената: Привремена болница на Београдском сајму добро функционише
У привременој болници у Хали 1 Београдског сајма лече се пацијенти са лакшим симптомима обољења од Covid-19. За њих је обезбеђена медицинска нега 24 часа дневно, сваког дана, храна и смештај, а Војска Србије врши контролу уласка и обезбеђење објекта.
 
Главни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије истакао је да се "ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара. То бројно стање ће се мењати у складу са динамиком којом се хала буде пунила пацијентима".

Према његовим речима, најбитнији је пријем пацијента, када Covid позитивни пацијенти улазе у халу и где се проверава њихова медицинска документација, нотира се њихова терапија уз напомену да ли болују од неких хроничних болести. Већина оних који болују од хроничних болести, како је додао, дужна је да понесе своју редовну терапију од куће.

- Свакодневно се врше визите, око 9 и 16 часова, где се обилазе све собе и проверава здравствено стање пацијената. Свако погоршање здравственог стања констатује се и преноси се координатору преко “мотороле”. Свакодневно одржавамо комуникацију, јер нема мешања “црвене” и “зелене” зоне. На основу тога, процењујемо и требовање лекова и материјала – објаснио је потпуковник др Милић, посебно указујући да постоји веома добра координација и веома добро прописане процедуре о пријему, смештају и отпусту пацијената.
 
Сваки пацијент, како је истакао, добија кућни ред, којег треба да се придржава, а обезбеђена су сва три оброка, а храна је квалитетна и укусна.

Говорећи о процедури, потпуковник др Милић је истакао да пацијент који је позитиван мора до привремене болнице на Сајму да буде довезен санитетским возилом, на препоруку доктора која је написана на специјалистичком налазу, односно отпусној листи.
 
- На отпусној листи је нотиран почетак терапије и препорука за даљу терапију коју смо ми дужни да овде спроведемо за сваког пациента. Важно је напоменути и да су услови овде веома добри, има пуно могућности за испуњавање времена, али оно што наше пацијенте највише интересује јесте када ће бити тестирање. Тестирање за сада успевамо да спроводимо у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб – истакао је потпуковник др Милић.

Компликованијих случајева до сада није било, нагласио је потпуковник др Милић, као ни захтева да се неки пацијент из Хале пребаци у неку установу вишег нивоа здравственог збрињавања.
 
- Најмлађи пацијент је имао осам година, а најстарији пацијент 72 године – истакао је потпуковник др Милић.
 
Имајући у виду да се ради у три смене, како је додао, то значи да пацијенти имају потпуни медицински надзор и медицинску негу током 24 часа сваког дана.
 
- Комбинација здравствених радника из војног и цивилног сектора одлично функционише и сви се добро уклапамо, чему посебно доприноси постојање процедура које су прописане – истакао је потпуковник др Милић, додајући да се медицинске екипе смењују на 10 дана, а током осмочасовне смене медицинско особље је по четири сата у хали, јер је таква процена дневног ангажовања.
 
Волонтер из Београда Драган Симић, специјализант је који је желео да помогне у овој борби против коронавируса и чим је чуо да су потребни волонтери на Сајму дошао је и пријавио се.
 
- Мој посао овде је да четири сата проводим у хали са пацијентима и помажем у свему – од дељења терапије, мерења температуре и притиска, да помогнем уколико се неко пожали на неке тегобе. Затим помажем око пријема нових пацијената и отпуштања оних код којих су се стекли услови за то. После тога још четири сата помажем докторима у координирању и осталим обавезама - рекао је волонтер Симић.
 
Према његовим речима страх увек постоји, али то је „страх који мотивише да се више трудите и пазите на себе“.
 
- Увек постоји могућност контаминације и преноса инфекције, али првенствено морате себе да заштитите да бисте заштитили и друге. На Сајму су пацијенти с благим симптомима или без симптома који се осећају снажно и здраво и желе да изађу. Морамо да им објаснимо да треба да прође одређени период инкубације да би се урадили тестови и ако два узастопна теста покажу да су негативни они могу да изађу. Некада је то лакше објаснити, а некада теже - нагласио је Симић.

У привременој болници на Београдском сајму је и Александар Цветковић из Јагодине, а како каже ту је три дана.
 
- Највероватније да сам се инфицирао у банци и стигао ми је резултат да сам позитиван. Температуру сам имао 17 дана, али сада се супер осећам и овде су стварно добри услови. Немам замерки никаквих – нагласио је Александар из Јагодине, напомињући да време добро организовано јер има доста ствари за занимацију.
 
Он је истакао да је после болница у Јагодини и Ћуприји, након добијања резултата пребачен у КБЦ Земун, где је излечен.
 
- Сад сам овде потпуно здрав и не осећам више никакве симптоме – наглашава Александар, додајући да сада чека додатна тестирања, јер је неопходно да резултат буде два пута негативан да би могао да оде кући.
 
Међу пацијентима у привременој болници на сајму је Метју Лидвек из Чикага, који је у Србији боравио у посети породици.
 
Он је пре две недеље осетио симптоме који одговарају Covid 19, па је лечен на Инфективној клиници у Београду где је провео седам дана. Метју истиче да је веома задовоља негом током лечења у Београду и да је медицинско особље веома добро бринуло о њему. О боравку на Сајму има позитивне утиске, каже да је храна добра, медицинска нега адекватна, као и да има услова и за одмор и за забаву. 
 
Један од пацијената у привременој болници, Таир Зековић, истакао је да се после два дана боравка на Сајму већ полако навикава на тренутну ситуацију.
 
- Овде дефинитивно није онако како су писале новине. Овде је све нормално, владају нормални односи, храна је укусна, само изгледа мало другачије јер је све запаковано и заштићено. Купатила раде, има топле воде, чак је и превише топла - нашалио се Зековић.
 
- Читам штампу, књиге, а после 35 година сам почео да читам и стрипове. Доста времена проводимо у креветима, јер се препоручује мировање. Све што нам треба тражимо, сви нам излазе у сусрет. У боксу има девет кревета, нас је тренутно петоро. Када то узмемо у обзир сваки други кревет је слободан и има довољно простора. Два пута дневно дезинфикују собе. Све је у реду, само што нисмо код куће. Ипак, срећан сам што сам овде, јер нисам опасност за породицу. Док год су они добро, и мени је овде добро - поручио је Таир Зековић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.04.2020
mp4 (400 MB)
Изјава потпуковника др Вељка Милића
09.04.2020
mp4 (128,06 MB)
Изјава Драгана Симића волонтера из Београда
09.04.2020
mp4 (63,04 MB)
Изјава Александра Цветковића
09.04.2020
mp4 (122,36 MB)
Изјава Таира Зековића
09.04.2020
mp4 (106,31 MB)
Изјава Метјуа Лидвека из Чикага
09.04.2020
mp4 (164,42 MB)
Привремена болница на Београдском сајму