Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2020.

Reč lekara i pacijenata: Privremena bolnica na Beogradskom sajmu dobro funkcioniše




U privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma leče se pacijenti sa lakšim simptomima oboljenja od Covid-19. Za njih je obezbeđena medicinska nega 24 časa dnevno, svakog dana, hrana i smeštaj, a Vojska Srbije vrši kontrolu ulaska i obezbeđenje objekta.
 
Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić sa Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije istakao je da se "radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara. To brojno stanje će se menjati u skladu sa dinamikom kojom se hala bude punila pacijentima".

Prema njegovim rečima, najbitniji je prijem pacijenta, kada Covid pozitivni pacijenti ulaze u halu i gde se proverava njihova medicinska dokumentacija, notira se njihova terapija uz napomenu da li boluju od nekih hroničnih bolesti. Većina onih koji boluju od hroničnih bolesti, kako je dodao, dužna je da ponese svoju redovnu terapiju od kuće.

- Svakodnevno se vrše vizite, oko 9 i 16 časova, gde se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata. Svako pogoršanje zdravstvenog stanja konstatuje se i prenosi se koordinatoru preko “motorole”. Svakodnevno održavamo komunikaciju, jer nema mešanja “crvene” i “zelene” zone. Na osnovu toga, procenjujemo i trebovanje lekova i materijala – objasnio je potpukovnik dr Milić, posebno ukazujući da postoji veoma dobra koordinacija i veoma dobro propisane procedure o prijemu, smeštaju i otpustu pacijenata.
 
Svaki pacijent, kako je istakao, dobija kućni red, kojeg treba da se pridržava, a obezbeđena su sva tri obroka, a hrana je kvalitetna i ukusna.

Govoreći o proceduri, potpukovnik dr Milić je istakao da pacijent koji je pozitivan mora do privremene bolnice na Sajmu da bude dovezen sanitetskim vozilom, na preporuku doktora koja je napisana na specijalističkom nalazu, odnosno otpusnoj listi.
 
- Na otpusnoj listi je notiran početak terapije i preporuka za dalju terapiju koju smo mi dužni da ovde sprovedemo za svakog pacienta. Važno je napomenuti i da su uslovi ovde veoma dobri, ima puno mogućnosti za ispunjavanje vremena, ali ono što naše pacijente najviše interesuje jeste kada će biti testiranje. Testiranje za sada uspevamo da sprovodimo u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab – istakao je potpukovnik dr Milić.

Komplikovanijih slučajeva do sada nije bilo, naglasio je potpukovnik dr Milić, kao ni zahteva da se neki pacijent iz Hale prebaci u neku ustanovu višeg nivoa zdravstvenog zbrinjavanja.
 
- Najmlađi pacijent je imao osam godina, a najstariji pacijent 72 godine – istakao je potpukovnik dr Milić.
 
Imajući u vidu da se radi u tri smene, kako je dodao, to znači da pacijenti imaju potpuni medicinski nadzor i medicinsku negu tokom 24 časa svakog dana.
 
- Kombinacija zdravstvenih radnika iz vojnog i civilnog sektora odlično funkcioniše i svi se dobro uklapamo, čemu posebno doprinosi postojanje procedura koje su propisane – istakao je potpukovnik dr Milić, dodajući da se medicinske ekipe smenjuju na 10 dana, a tokom osmočasovne smene medicinsko osoblje je po četiri sata u hali, jer je takva procena dnevnog angažovanja.
 
Volonter iz Beograda Dragan Simić, specijalizant je koji je želeo da pomogne u ovoj borbi protiv koronavirusa i čim je čuo da su potrebni volonteri na Sajmu došao je i prijavio se.
 
- Moj posao ovde je da četiri sata provodim u hali sa pacijentima i pomažem u svemu – od deljenja terapije, merenja temperature i pritiska, da pomognem ukoliko se neko požali na neke tegobe. Zatim pomažem oko prijema novih pacijenata i otpuštanja onih kod kojih su se stekli uslovi za to. Posle toga još četiri sata pomažem doktorima u koordiniranju i ostalim obavezama - rekao je volonter Simić.
 
Prema njegovim rečima strah uvek postoji, ali to je „strah koji motiviše da se više trudite i pazite na sebe“.
 
- Uvek postoji mogućnost kontaminacije i prenosa infekcije, ali prvenstveno morate sebe da zaštitite da biste zaštitili i druge. Na Sajmu su pacijenti s blagim simptomima ili bez simptoma koji se osećaju snažno i zdravo i žele da izađu. Moramo da im objasnimo da treba da prođe određeni period inkubacije da bi se uradili testovi i ako dva uzastopna testa pokažu da su negativni oni mogu da izađu. Nekada je to lakše objasniti, a nekada teže - naglasio je Simić.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu je i Aleksandar Cvetković iz Jagodine, a kako kaže tu je tri dana.
 
- Najverovatnije da sam se inficirao u banci i stigao mi je rezultat da sam pozitivan. Temperaturu sam imao 17 dana, ali sada se super osećam i ovde su stvarno dobri uslovi. Nemam zamerki nikakvih – naglasio je Aleksandar iz Jagodine, napominjući da vreme dobro organizovano jer ima dosta stvari za zanimaciju.
 
On je istakao da je posle bolnica u Jagodini i Ćupriji, nakon dobijanja rezultata prebačen u KBC Zemun, gde je izlečen.
 
- Sad sam ovde potpuno zdrav i ne osećam više nikakve simptome – naglašava Aleksandar, dodajući da sada čeka dodatna testiranja, jer je neophodno da rezultat bude dva puta negativan da bi mogao da ode kući.
 
Među pacijentima u privremenoj bolnici na sajmu je Metju Lidvek iz Čikaga, koji je u Srbiji boravio u poseti porodici.
 
On je pre dve nedelje osetio simptome koji odgovaraju Covid 19, pa je lečen na Infektivnoj klinici u Beogradu gde je proveo sedam dana. Metju ističe da je veoma zadovolja negom tokom lečenja u Beogradu i da je medicinsko osoblje veoma dobro brinulo o njemu. O boravku na Sajmu ima pozitivne utiske, kaže da je hrana dobra, medicinska nega adekvatna, kao i da ima uslova i za odmor i za zabavu. 
 
Jedan od pacijenata u privremenoj bolnici, Tair Zeković, istakao je da se posle dva dana boravka na Sajmu već polako navikava na trenutnu situaciju.
 
- Ovde definitivno nije onako kako su pisale novine. Ovde je sve normalno, vladaju normalni odnosi, hrana je ukusna, samo izgleda malo drugačije jer je sve zapakovano i zaštićeno. Kupatila rade, ima tople vode, čak je i previše topla - našalio se Zeković.
 
- Čitam štampu, knjige, a posle 35 godina sam počeo da čitam i stripove. Dosta vremena provodimo u krevetima, jer se preporučuje mirovanje. Sve što nam treba tražimo, svi nam izlaze u susret. U boksu ima devet kreveta, nas je trenutno petoro. Kada to uzmemo u obzir svaki drugi krevet je slobodan i ima dovoljno prostora. Dva puta dnevno dezinfikuju sobe. Sve je u redu, samo što nismo kod kuće. Ipak, srećan sam što sam ovde, jer nisam opasnost za porodicu. Dok god su oni dobro, i meni je ovde dobro - poručio je Tair Zeković.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.04.2020
mp4 (400 MB)
Izjava potpukovnika dr Veljka Milića
09.04.2020
mp4 (128,06 MB)
Izjava Dragana Simića volontera iz Beograda
09.04.2020
mp4 (63,04 MB)
Izjava Aleksandra Cvetkovića
09.04.2020
mp4 (122,36 MB)
Izjava Taira Zekovića
09.04.2020
mp4 (106,31 MB)
Izjava Metjua Lidveka iz Čikaga
09.04.2020
mp4 (164,42 MB)
Privremena bolnica na Beogradskom sajmu