Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2020.

Обука војних пилота и кадета на Аеродрому Морава




Министар Вулин: Војни пилоти се обучавају да чувају наше небо и наш начин живота

- После 20 година, наши кадети, будући пилоти, обучавају се у складу са правилима струке. Две деценије смо чекали да имамо довољно ваздухоплова, наставника, да имамо довољно опреме, дакле свих ресурса да би један кадет заиста постао пилот, постао летач, и био у потпуности изједначен са својим колегама - рекао је на војном аеродрому Морава код Краљева министар одбране Александар Вулин, током обиласка припадника 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле који се обучавају на хеликоптеру Ми-35 и кадета 140. класе Војне академије који пролазе тренажни процес на хеликоптерима ХН-42/45.
- Војска Србије води рачуна да наши људи буду обучени и да имају све потребне услове како би њихова обука била добра, квалитетна и како би сутра могли да обављају своје дужности. У склопу тога интензивно се обучавају на новим средствима, новим хеликоптерима Ми-35 и Х-145, модернизујемо "орла", радимо све оно што је потребно да би наша Војска била у стању да чува наше небо и наш начин живота - казао је министар Вулин.

- Војска Србије далеко је снажнија него што је била и захваљујући напорима врховног команданта и председника Србије Александра Вучића, као и огромном новцу који се улаже у нас, али и истом таквом труду свих припадника Војске Србије, бићемо само још јачи - рекао је министар Александар Вулин.  

Командант 98. ваздухопловне бригаде  пуковник Зоран Продановић изјавио је да су министру презентовани резултати досадашње борбене обуке, пред наставак другог дела обуке пилота хеликоптера Ми-35.

-  Све се одвија према плану и надамо се да ћемо у предстојећем периоду реализовати комплетну борбену обуку пилота, чиме ће ови хеликоптери бити сврстани у борбени строј 98. ваздухопловне бригаде са пуним капацитетом - истакао је пуковник Продановић и додао да се обука 140. класе Војне академије, на хеликоптетима ХН-42/45, одвија према плановима те војно-образовне установе, након чега ће кадети, завршетком ове школске године, у пуном обиму бити оспособљени.

Поручник Даријан Милитар, пилот на хеликоптеру Ми-35М, истиче да је, после завршетка првог дела обуке у Русији, на реду друга фаза борбене обуке на хеликоптеру, заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације.
- Реч је о једном од најбољих хеликоптера на свету у својој класи и велики је то изазов за нас да савладамо технику у највећој могућој мери.

Кадет Страхиња Петковић, на смеру Војно ваздухопловство 140. класе Војне академије, који је са својом генерацијом на борбеној обуци, подсећа да су у четвртој години завршили основну обуку на општем типу хеликоптера “газела”.

- Актуелну, пету годину, завршавамо у септембру. Иза нас је основни раздео, овде на Аеродрому Морава, а сада почињемо са навигацијским летењем на средњим и малим висинама - истиче кадет Петковић и додаје да се нада да ће једном, с колегама, имати прилику да се обучава и на хелкоптерима Ми-35.

Данашњем обиласку на Аеродрому Морава присуствовали су државни секретар Бојан Јоцић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.03.2020
mp4 (81,84 MB)
Изјава министра Вулина
03.03.2020
mp4 (75,17 MB)
The statement of Colonel Zoran Prodanović
03.03.2020
mp4 (27,75 MB)
Изјава поручника Даријана Милитара
03.03.2020
mp4 (43,64 MB)
Изјава кадета Страхиње Петковића
03.03.2020
mp4 (108,04 MB)
Обилазак