Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2020.

Obuka vojnih pilota i kadeta na Aerodromu Morava




Ministar Vulin: Vojni piloti se obučavaju da čuvaju naše nebo i naš način života

- Posle 20 godina, naši kadeti, budući piloti, obučavaju se u skladu sa pravilima struke. Dve decenije smo čekali da imamo dovoljno vazduhoplova, nastavnika, da imamo dovoljno opreme, dakle svih resursa da bi jedan kadet zaista postao pilot, postao letač, i bio u potpunosti izjednačen sa svojim kolegama - rekao je na vojnom aerodromu Morava kod Kraljeva ministar odbrane Aleksandar Vulin, tokom obilaska pripadnika 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koji se obučavaju na helikopteru Mi-35 i kadeta 140. klase Vojne akademije koji prolaze trenažni proces na helikopterima HN-42/45.
- Vojska Srbije vodi računa da naši ljudi budu obučeni i da imaju sve potrebne uslove kako bi njihova obuka bila dobra, kvalitetna i kako bi sutra mogli da obavljaju svoje dužnosti. U sklopu toga intenzivno se obučavaju na novim sredstvima, novim helikopterima Mi-35 i H-145, modernizujemo "orla", radimo sve ono što je potrebno da bi naša Vojska bila u stanju da čuva naše nebo i naš način života - kazao je ministar Vulin.

- Vojska Srbije daleko je snažnija nego što je bila i zahvaljujući naporima vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ogromnom novcu koji se ulaže u nas, ali i istom takvom trudu svih pripadnika Vojske Srbije, bićemo samo još jači - rekao je ministar Aleksandar Vulin.  

Komandant 98. vazduhoplovne brigade  pukovnik Zoran Prodanović izjavio je da su ministru prezentovani rezultati dosadašnje borbene obuke, pred nastavak drugog dela obuke pilota helikoptera Mi-35.

-  Sve se odvija prema planu i nadamo se da ćemo u predstojećem periodu realizovati kompletnu borbenu obuku pilota, čime će ovi helikopteri biti svrstani u borbeni stroj 98. vazduhoplovne brigade sa punim kapacitetom - istakao je pukovnik Prodanović i dodao da se obuka 140. klase Vojne akademije, na helikoptetima HN-42/45, odvija prema planovima te vojno-obrazovne ustanove, nakon čega će kadeti, završetkom ove školske godine, u punom obimu biti osposobljeni.

Poručnik Darijan Militar, pilot na helikopteru Mi-35M, ističe da je, posle završetka prvog dela obuke u Rusiji, na redu druga faza borbene obuke na helikopteru, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije.
- Reč je o jednom od najboljih helikoptera na svetu u svojoj klasi i veliki je to izazov za nas da savladamo tehniku u najvećoj mogućoj meri.

Kadet Strahinja Petković, na smeru Vojno vazduhoplovstvo 140. klase Vojne akademije, koji je sa svojom generacijom na borbenoj obuci, podseća da su u četvrtoj godini završili osnovnu obuku na opštem tipu helikoptera “gazela”.

- Aktuelnu, petu godinu, završavamo u septembru. Iza nas je osnovni razdeo, ovde na Aerodromu Morava, a sada počinjemo sa navigacijskim letenjem na srednjim i malim visinama - ističe kadet Petković i dodaje da se nada da će jednom, s kolegama, imati priliku da se obučava i na helkopterima Mi-35.

Današnjem obilasku na Aerodromu Morava prisustvovali su državni sekretar Bojan Jocić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.03.2020
mp4 (81,84 MB)
Izjava ministra Vulina
03.03.2020
mp4 (75,17 MB)
The statement of Colonel Zoran Prodanović
03.03.2020
mp4 (27,75 MB)
Izjava poručnika Darijana Militara
03.03.2020
mp4 (43,64 MB)
Izjava kadeta Strahinje Petkovića
03.03.2020
mp4 (108,04 MB)
Obilazak