Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2020.

Министар Вулин посетио Војну академију Белорусије и Храм „Свих светих“ у Минску




У оквиру посете Белорусији, министар одбране Александар Вулин посетио је и Војну академију Републике Белорусије где га је начелник генерал-мајор Виктор Лисовски упознао са историјом, задацима и новим образовним методама које се користе у тој војној високошколској установи. Након тога министар Вулин је са члановима делегације обишао поставку у Сали војне историје и специјализоване кабинете у којима се изводи настава.
Током посете наглашено је да досадашња добра сарадња у области војног образовања пружа вишеструке могућности за заједничке научно-истраживачке пројекте и друге облике сарадње војних академија Србије и Белорусије.
 
Потврда добре сарадње је и упућивање представника Оружаних снага Републике Белорусије на курс српског језика, ради припреме за Генералштабно усавршавање на Универзитету одбране у Београду у школској 2020/21. години.
 
На крају посете Војној академији Републике Белорусије министар Вулин уписао је своју поруку у Књигу почасних гостију.
 
"Четврт века успешно образујете нове нараштаје дајући држави младе снаге које ће чувати безбедност и осигурати интегритет и суверенитет Републике Белорусије.
 
Честитам вам на досадашњим оствареним резултатима и желим да наставите с једнаким успехом као и до сада у стварању нових снага града хероја, уз пуну подршку и пријатељство Републике Србије!"
Војна академија Републике Белорусије формирана је 1995. године и наставила је образовни процес започет 1953. године у другим војним школама. Циљ је био потпуни прелазак на самостално оспособљавање официра за све врсте оружаних снага и систем одбране. Данас је Војна академија један од највећих универзитета у земљи за који влада велико интересовање младих.
 
Након посете Војној академији, министар одбране Александар Вулин посетио је Храм “Свих светих”, подигнут у част Свих светих и у знак сећања на жртве спасења отаџбине. У храму су сахрањени посмртни остаци војника палих за отаџбину. Ту је положена и капсула са груменом земље који је узет са Спомен гробља ослободилаца Београда где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих током ослобођења српске престонице 1944. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2020
mp4 (116,64 MB)
Посета Војној академији и Храму "Свих светих"